Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка очаква ускоряване на икономическия растеж в края на 2017 година

През последното тримесечие на изминалата годината икономиката на Франция е нараснала с по-бързо темпо в резултат на ускоряването на подема в промишлената и в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Френската централна банка.

Централната банка на Франция вече очаква БВП да нарасне през четвъртото тримесечие на 2017-а година с 0,6% спрямо предходните три месеца, когато беше регистрирана експанзия от 0,5 на сто, докато предходната оценка на банката беше за запазване на темпото на растеж в края на изминалата година.

Основание за ускоряване на темпото на икономически растеж дава индексът на банката, измерващ активността в промишлената сфера, който скочи силно през декември до 110 пункта от 106 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от февруари 2011-а година. Според анкетираните бизнес мениджъри, индустриалното производство се подобрило рязко през миналия месец, но в същото време мнозинството от тях очакват известно забавяне на растежа в началото на 2018-а година.

В съответствие с тенденцията от началото на годината, активността в сферата на услугите продължава да регистрира силен растеж и през декември, като мениджърите прогнозират допълнително ускоряване на бизнес активността в сектора и през настоящия първи месеца за новата година. През декември индексът, измерваща активността в сферата на услугите, се повиши до 103 пункта от 102 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от месец май на 2011-а година.

В същото време аналогичният индекс в строителната сфера стабилизира през декември за втори пореден месец в 10-годишен връх от 104 пункта. Мениджърите на строителните компании отчитат известно отслабване на експанзията в сектора в края на 2017-а година, но прогнозират леко подобрение на растежа на строителната активност през настоящия месец.

Месечното проучване на централната банка е поредният индикатор, отчитащ за наличието на солиден ръст на втората по сила икономика в еврозоната и сигнализиращ за увеличаващ се оптимизъм сред бизнес общността във Франция.

Това даде основание на управителят на Френската централна банка, Франсоа Вилерой де Гало, да прогнозира ден по-рано, че икономиката на Франция ще отбележи годишен растеж от 1,9% през 2017-а година - над предходна прогноза за експанзия с 1,8 на сто, но съвпадащ с оценката на националната статистика Insee. Икономически растеж от 1,9% ще представлява най-доброто представяне на френската икономика от 2011-а година насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна