Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на германската икономика от 2,2 на сто през 2017 година

Икономиката на Германия нарасна през 2017-а година малко по-слабо от очакваното, но въпреки това отбеляза най-солидната експанзия от шест години насам, показват предварителни данни на федералната официална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се увеличи през изминалата година с 2,2% след растеж с 1,9% през 2016-а година. Въпреки, че осредните прогнози на финансовите пазари бяха са малко по-добър растеж от 2,3%, това представлява най-солидна икономическа експанзия от 2011-а година и устойчив растеж за осма поредна година.

Според Destatis, основен принос за растежа през миналата година е оказало вътрешното потребление, като разходите на домакинствата са нараснали с 2%, докато правителствени разходи - с 1,4 на сто. В същото време дълготрайните бизнес инвестиции са се увеличили с 3 на сто, като инвестициите в строителството са нараснали с 2,6%, а тези за машини и оборудване - с 3,5 на сто.

Износът през 2017-а година се е повишил с 4,7% (благодарение на солидното възстановяване на глобалната икономика) при повишение на вноса с 5,2%, като нетната търговия е допринесла с 0,2 процентни пункта към растежа на германската икономика.

Предварителните данни на Destatis показват, че БВП на страната е нараснал през последното тримесечие на миналата година с около 0,5% спрямо третото тримесечие, когато беше отчетена здрава експанзия от 0,8 на сто. През февруари немската статистика ще представи по-детайлен доклад за представянето на германската икономика през четвъртото тримесечие.

Днешните данни също така показват, че Германия продължава неотдавнашния си тренд на много солидни фискални параметри, като бюджетният излишък през 2017-а година е достигнал рекордните 1,2% от БВП на страната спрямо излишък за 0,8% година по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна