Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на индустриалното производство в еврозоната и в ЕС през ноември при по-слаб растеж в България

Снимка: БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза солиден ръст през ноември 2017-а година, показват данни на Евростат. В същото време индустриалното производство в България нарасна по-слабо, парирайки малка част от доста здравият си спад през предходния месец.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през ноември с 1,0% спрямо октомври, когато се повиши с 0,4% (възходяща ревизия от повишение с 0,2%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан скок с 0,8 на сто.

На годишна база темпото на производствения растеж се забави до 3,2% от 3,9% през октомври (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,7%) и при прогноза за по-скромен растеж с 3,0 на сто.

Доброто увеличаване на месечна база се дължи в най-голяма степен на ръст с 3,0% на средствата за производство и с 1,6% на производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например), докато производството на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти) нарасна с едва 0,1%, а енергийното производство остана на нивото от предходния месец.

Производството в целия Европейски съюз нарасна през ноември на месечна база с 0,9% след повишение с 0,5% през октомври. Производственият растеж на годишна база се забави до 3,5% от 4,2% през предходния месец.

И в този случай разширяването на производството на месечна база се дължи в най-голяма степен на скок с 2,4% на средствата за производство и с 1,4% при производството на дълготрайни потребителски стоки, докато енергийното производство се повиши с 0,4%, а производството на стоки за недълготрайна употреба - с едва 0,2 на сто.

Нарастване на средствата за производство в ЕС и в частност в рамките на еврозоната е нов сигнал, че дългоочакваното увеличаване на инвестиционните разходи на европейския бизнес е допринесло за солидната икономическа експанзия в региона през миналата година.

Индустриалното производство през ноември отбеляза най-силен ръст на месечна база в Германия и в Чешката република (скок с по 3,6%), следвани от Люксембург (с 3,4%), докато най-голямо понижение беше отчетено в Ирландия (спад с  цели 9,4%), Хърватия (с 3,6%) и Унгария (понижение с 2,1%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Словения (повишение с 9,9%), следвана от Румъния (с 9,3%) и Чешката република (с 8,5%) при най-солиден спад в Ирландия (понижение с 10,1%), Холандия (с 4,7%), Дания (с 2,7%) и Хърватия (с 1,6%).

За разлика от осреднени данни на Евростат за ЕС, индустриалното производство в България отчете по-слабо подобрение на месечна база, нараствайки през ноември с 0,3%, но след негов спад с цели 1,2% през октомври. По този показател нашата страна е сред осемте членки на съюза с най-слаби показатели.

На годишна база растежът на индустриалното производство в България се забави рязко през ноември до 1,7% от 2,9% месец по-рано. Въпреки това производството в нашата страна остава на позитивна територия спрямо година по-рано за десети пореден месец, като за последно индустриалното производство се сви с 0,9% през миналия януари. По този показател едва пет други страни в рамките на Европейски съюз са отчели по-слабо представяне на тяхното производството през единадесетия месец на 2017-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна