Филм от 145-минутен кадър открива София МЕНАР

Десетото издание започва утре, а вече няма билети за откриващия филм „Кръговрат“, и за нас е голяма радост, че предизвикваме толкова интерес сред българските почитатели на киното. С тези думи Здравко Григоров започна представянето в ефира на БНР на юбилейното 10-о издание на Филмовия фестивал София МЕНАР (Sofia MENAR Film Festival), който се организира от Сдружение "Позор" и запознава българската публика с най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, както и с културата и традициите на ислямския свят.

Фестивалът представя различен дух и различни култури, непознати в България режисьори и актьори и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи в него.

Първите две-три години фестивалът бе все още много малък, разказва Григоров:

Получавахме много малко филми. Ние се опитвахме да намерим филмите, които да покажем на зрителите От известно време вече сме затрупани със заглавия и наистина това се оказа един от най-трудоемките процеси по време на подготовката - изглеждането на хилядите филми, които пристигат преди обявяването на фестивалната програма… Тази година специално имаше над 2000 заглавия, които пристигнаха, за да може да изберем от тях четиридесетте, които ще покажем на зрителите. С времето видяхме, че няма смисъл да показваме голям брой заглавия и затова сме се ограничили до 40. Мисля, че това е оптималния вариант зрителите да могат да видят качествено кино, без да се пресищат от него.

Според Григоров акцент в програмата през 2018 г. е новото иранско кино. Освен „Кръговрат“ в програмата са включени и други дебютни ирански кинотворби – „Бордна карта“ и „Италия, Италия“, които кинокритикът препоръчва на зрителите, „за да видят как се правя новото поколение ирански режисьори“.

Програмата на десетото издание предвижда и провеждането на „Диван сарай“, където се обединяват киното и литературата, като в „Дома на киното“, преди прожекцията на филм от фестивалната селекция, се организират литературни четения и се представят автори от Близкия изток и Северна Африка.

Филмът „Кръговрат“ на режисьора Мехди Фард Гадери разказва за шест семейства, които пътуват в различни купета на нощния влак. Техните различни истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака, допълва организаторът:

Интересното за този филм е, че той е заснет в един много дълъг 145-минутен кадър. И това го направи един от хитовете на много международни фестивали. Ние сме много доволни, че ще успеем да открием фестивала с този филм и че българските зрители също ще могат да се насладят на него.

Още за фестивала и филмите в програмата му в Дома на кинотоКултурен център G8Eвросинема и Чешкия център в столицата можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

95 години от рождението на Ивайло Петров отбелязаха в Столичната библиотека

95 години от рождението на писателя Ивайло Петров отбелязаха в Столичната библиотека. Близки и приятели на автора на "Хайка за вълци" си спомниха за неговия талант и за ролята му в историята на българската литература.  Сред тях беше и съпругата на Ивайло Петров - Офелия. "Хайка за вълци" е само политическата книга. Трябва да го прочетат, защото..

публикувано на 19.01.18 в 17:26
Яна Букова

Константин Павлов преведен на гръцки език

Днеска слънцето навършва сто години... Старците са точно пет и са точно по средата на площада... Така започва поемата „Петима старци“ от Константин Павлов, която излезе на гръцки в превод на поетите Яна Букова и на Димитрис Аллос. Заедно с още две негови стихотворения („Интервю в утробата на кита” и „Прекрасното в поезията или жертва на декоративни..

публикувано на 19.01.18 в 17:14
 Румяна Пенчева (вляво) и Мирела Костадинова

Поезия за деца на Вапцаров в „Приказник“

Освен познатите, но пазабравени за по-възрастните приказки и стихотворения на класиците на българската литература, „Приказник“ на Румяна Пенчева и Мирела Костадинова ни поднася и съвсем неизвестни произведения за деца, открити в богатата документация на Националния литературен музей. Сред тях са, например стихотворенията за деца на Никола Вапцаров..

публикувано на 19.01.18 в 15:10

Дебют в прозата на Иглика Дионисиева

Завладяващи истории, в които светът е и нашият, и друг , пише Роберт Леви, редакторът на дебютната книга с разкази на Иглика Дионисиева. Тя досега е издала четири поетични книги, които имат различни номинации и отличия, превеждани са на немски и на арабски език. Дионисиева подготвя разказите си от „Кафе пауза“ отдавна, докато пише стихотворенията за..

публикувано на 19.01.18 в 14:55

„Юнаци с умни калпаци“ на Ямболския театър гостува в София

Постановката е посветена на 85-ата годишнина от рождението на автора на пиесата Никола Русев и е сред най-новите заглавия в афиша на Ямболския драматичен театър „Невена Коканова“ . Режисьор на спектакъла е Дияна Радева, а на сцената са актьорите Вълчо Янев, Волен Митев, Димитър Димитров, Георги Ружичка и Цветелина Кънева. Сценографията и костюмите са на..

публикувано на 19.01.18 в 14:05
Лансароте

Лансароте – резерват на ЮНЕСКО и предупреждение към нас

Образованието и културата на един народ са много повече от празничните му обреди, музикалните ритми и карнавални шествия. Те се изразяват преди всичко в опазването на пейзажите и средата, които са живата история на неговата идентичност, както и материално отражение на душата му, на същността му. С тези думи на художника, архитект и визионер Сезар..

публикувано на 19.01.18 в 11:15
Цветан Томчев

Професионална фотоизложба представя българското фолклорно наследство в Будапеща

Българският културен институт в Будапеща е домакин на фотоизложбата „Древни традиции и обичаи от България". Това е второ представяне на изложбата извън България след първото в Москва през миналата година. Следващият адрес на пътуващата изложба е Рим, готви се и представяне в Лондон. Това е първа сборна изложба на младата Асоциация на..

публикувано на 18.01.18 в 18:21