Филм от 145-минутен кадър открива София МЕНАР

Десетото издание започва утре, а вече няма билети за откриващия филм „Кръговрат“, и за нас е голяма радост, че предизвикваме толкова интерес сред българските почитатели на киното. С тези думи Здравко Григоров започна представянето в ефира на БНР на юбилейното 10-о издание на Филмовия фестивал София МЕНАР (Sofia MENAR Film Festival), който се организира от Сдружение "Позор" и запознава българската публика с най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, както и с културата и традициите на ислямския свят.

Фестивалът представя различен дух и различни култури, непознати в България режисьори и актьори и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи в него.

Първите две-три години фестивалът бе все още много малък, разказва Григоров:

Получавахме много малко филми. Ние се опитвахме да намерим филмите, които да покажем на зрителите От известно време вече сме затрупани със заглавия и наистина това се оказа един от най-трудоемките процеси по време на подготовката - изглеждането на хилядите филми, които пристигат преди обявяването на фестивалната програма… Тази година специално имаше над 2000 заглавия, които пристигнаха, за да може да изберем от тях четиридесетте, които ще покажем на зрителите. С времето видяхме, че няма смисъл да показваме голям брой заглавия и затова сме се ограничили до 40. Мисля, че това е оптималния вариант зрителите да могат да видят качествено кино, без да се пресищат от него.

Според Григоров акцент в програмата през 2018 г. е новото иранско кино. Освен „Кръговрат“ в програмата са включени и други дебютни ирански кинотворби – „Бордна карта“ и „Италия, Италия“, които кинокритикът препоръчва на зрителите, „за да видят как се правя новото поколение ирански режисьори“.

Програмата на десетото издание предвижда и провеждането на „Диван сарай“, където се обединяват киното и литературата, като в „Дома на киното“, преди прожекцията на филм от фестивалната селекция, се организират литературни четения и се представят автори от Близкия изток и Северна Африка.

Филмът „Кръговрат“ на режисьора Мехди Фард Гадери разказва за шест семейства, които пътуват в различни купета на нощния влак. Техните различни истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака, допълва организаторът:

Интересното за този филм е, че той е заснет в един много дълъг 145-минутен кадър. И това го направи един от хитовете на много международни фестивали. Ние сме много доволни, че ще успеем да открием фестивала с този филм и че българските зрители също ще могат да се насладят на него.

Още за фестивала и филмите в програмата му в Дома на кинотоКултурен център G8Eвросинема и Чешкия център в столицата можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Какво да очакваме на „Аполония“

Празниците на изкуствата „Аполония“ тази година за 34-ти път ще бъдат открити на 31 август. В следващите дни – до 8 септември, почитателите на музиката, литературата, театъра и киното ще имат възможност да видят и чуят най-интересното от изминалия сезон, да присъстват на множество премиери. Както винаги, в началото ще бъдат открити изложбите на Греди..

публикувано на 19.07.18 в 16:13
Част от корицата на книгата

През погледа на кучето

„Забавен и трогателен разказ за света на хората през погледа на кучето Салваторе.“ Така определят книгата на босненския писател Веселин Гатало на корицата на първата му книга на български, която е в превод на Русанка Ляпова. Роденият през 1967 г. в Мостар писател дебютира през 1998 с поезия – „Времето на месинговите перли“, като книгата получава..

публикувано на 19.07.18 в 15:45

Стартира седмият пореден сезон на "Пътуващо лятно кино с БНТ1"

На 19 юли стартира седмият пореден сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1ׅ“. Тазгодишното издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България ще бъде открито с филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев. По традиция откриващата прожекция ще се състои на Лятната естрада в Борисовата градина в София от 21:00 часа, като..

публикувано на 19.07.18 в 12:54

Да си паркираш колата в двора на Харвард, БНР и Народния театър

0...стоиш в седем без пет вечерта пред вратите на театъра... 1...сядаш на място Х, ред Y в камерната зала... 2...осветлението спира, завесите се отдръпват... 3...начало... Така, в общи линии, изглежда отмерването на събития за всеки зрител на всяка постановка във всеки театър. Но това е само половината картина, а може и по-малко, даже направо последният..

публикувано на 19.07.18 в 10:55

Показват скъпоценни и декоративни камъни в изложба в "Двореца" в Балчик

Националният музей “Земята и хората” представя в Балчик специално подбрана колекция скъпоценни и декоративни камъни под наслов „Съкровищата на Земята“. Това е една от най-важните изложби в културната програма на „Двореца“ в Балчик, подчерта директорът Жени Михайлова.   Особен акцент в нея е нефритената катарама, открита от екип на доц. д-р..

публикувано на 19.07.18 в 09:49

"Табу" на Анна Дамаскова с прожекция в Бургас

На 22 юли в Морското казино ще има представяне на дипломния филм на Анна Дамаскова, който се казва "Табу". Той е заснет  в Ирландия заедно с нейни колеги от университета в Лийдс. Стотици момичета търсят начини да направят нелегален аборт. Това се случва в по-затворените и религиозно настроени общества. Правото да избереш, се противопоставя на..

публикувано на 19.07.18 в 09:10

"Тракарт" представя "Величието на Константин и нашата участ"

Премиера на книгата на Петко Атанасов „Величието на Константин и нашата участ“ ще се състои в културен център „Тракарт“ в Пловдив.  Книгата представлява един  есеистичен текст с елементи на научно изселдавне . Спирайки се на важни моменти от живота и дейността на Константин I Велики, авторът акцентира и на основни черти от характера му.  Tова е..

публикувано на 19.07.18 в 08:34