Филм от 145-минутен кадър открива София МЕНАР

Десетото издание започва утре, а вече няма билети за откриващия филм „Кръговрат“, и за нас е голяма радост, че предизвикваме толкова интерес сред българските почитатели на киното. С тези думи Здравко Григоров започна представянето в ефира на БНР на юбилейното 10-о издание на Филмовия фестивал София МЕНАР (Sofia MENAR Film Festival), който се организира от Сдружение "Позор" и запознава българската публика с най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, както и с културата и традициите на ислямския свят.

Фестивалът представя различен дух и различни култури, непознати в България режисьори и актьори и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи в него.

Първите две-три години фестивалът бе все още много малък, разказва Григоров:

Получавахме много малко филми. Ние се опитвахме да намерим филмите, които да покажем на зрителите От известно време вече сме затрупани със заглавия и наистина това се оказа един от най-трудоемките процеси по време на подготовката - изглеждането на хилядите филми, които пристигат преди обявяването на фестивалната програма… Тази година специално имаше над 2000 заглавия, които пристигнаха, за да може да изберем от тях четиридесетте, които ще покажем на зрителите. С времето видяхме, че няма смисъл да показваме голям брой заглавия и затова сме се ограничили до 40. Мисля, че това е оптималния вариант зрителите да могат да видят качествено кино, без да се пресищат от него.

Според Григоров акцент в програмата през 2018 г. е новото иранско кино. Освен „Кръговрат“ в програмата са включени и други дебютни ирански кинотворби – „Бордна карта“ и „Италия, Италия“, които кинокритикът препоръчва на зрителите, „за да видят как се правя новото поколение ирански режисьори“.

Програмата на десетото издание предвижда и провеждането на „Диван сарай“, където се обединяват киното и литературата, като в „Дома на киното“, преди прожекцията на филм от фестивалната селекция, се организират литературни четения и се представят автори от Близкия изток и Северна Африка.

Филмът „Кръговрат“ на режисьора Мехди Фард Гадери разказва за шест семейства, които пътуват в различни купета на нощния влак. Техните различни истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака, допълва организаторът:

Интересното за този филм е, че той е заснет в един много дълъг 145-минутен кадър. И това го направи един от хитовете на много международни фестивали. Ние сме много доволни, че ще успеем да открием фестивала с този филм и че българските зрители също ще могат да се насладят на него.

Още за фестивала и филмите в програмата му в Дома на кинотоКултурен център G8Eвросинема и Чешкия център в столицата можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

В Сливен възстановяват връчването на наградата за изобразително изкуство "Сирак Скитник"

След петгодишно прекъсване, на празника на Сливен - Димитровден, отново ще бъде връчена наградата за изобразително изкуство "Сирак Скитник". "Около 60 художници от Сливен и страната се очаква да участват в конкурса", заяви директорът на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" Александър Дойчинов. Категориите, в които се..

публикувано на 16.10.18 в 20:54
Надписът с въглен, който сочи, че Везувий е изригнал през октомври, а не на 24 август 79 г.

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, предаде Би Би Си. По време на разкопките на един от кварталите на „мъртвия град“ бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването..

публикувано на 16.10.18 в 17:52

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55

"София и хвърчащото креватче" от Момчил Коритаров - съвременна детска приказка

"Една съвременна детска приказка в България, на български език от български автор е достатъчно интересна идея, но всъщност аз съм много близък със самия автор. Приказката има освен голяма художествена стойност, прекрасна кауза. Сформираният екип беше от обичани от мен хора, големи професионалисти, които допринесоха, за да бъде още..

публикувано на 16.10.18 в 16:17

Библиотеката на София 90 години в/и Града

Дори и за ден да посетите София, пътят ви най-вероятно ще мине през знаковия площад „Славейков“ и покрай забележителната сграда, в която днес се помещава Столичната библиотека.  Навярно дори столичани, които всекидневно пресичат площада или влизат в библиотеката,  рядко вдигат глава нагоре, за да видят скулптурите, които увенчават централния вход...

публикувано на 16.10.18 в 16:10
Кадър от „8 минути и 19 секунди”

Български филм е сред фаворитите на CineLibri

Официалната церемония за награждаването на победителите в конкурсната програма на CineLibri  фест ще бъде довечера (16 октомври) в зала 1 на НДК. Авторитетно международно жури, начело с Мартичка Божилова, съосновател на една от най-успешните български продуцентски компании, ще обяви имената на филмите-призьори в кино-литературния фестивал..

публикувано на 16.10.18 в 16:02
Васил Михайлов и Красимир Каракачанов

Васил Михайлов със знак "За принос към Министерството на отбраната”

Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи отличието заради за 80-годишнината на Михайлов, който каза.  "Тези 55 години, или колко са точно в Армията, ме направиха и артист, и човек. Аз се считам за военен човек. Вие вече не ходите с ботуши, но аз съм..

публикувано на 16.10.18 в 15:31