Филм от 145-минутен кадър открива София МЕНАР

Десетото издание започва утре, а вече няма билети за откриващия филм „Кръговрат“, и за нас е голяма радост, че предизвикваме толкова интерес сред българските почитатели на киното. С тези думи Здравко Григоров започна представянето в ефира на БНР на юбилейното 10-о издание на Филмовия фестивал София МЕНАР (Sofia MENAR Film Festival), който се организира от Сдружение "Позор" и запознава българската публика с най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, както и с културата и традициите на ислямския свят.

Фестивалът представя различен дух и различни култури, непознати в България режисьори и актьори и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи в него.

Първите две-три години фестивалът бе все още много малък, разказва Григоров:

Получавахме много малко филми. Ние се опитвахме да намерим филмите, които да покажем на зрителите От известно време вече сме затрупани със заглавия и наистина това се оказа един от най-трудоемките процеси по време на подготовката - изглеждането на хилядите филми, които пристигат преди обявяването на фестивалната програма… Тази година специално имаше над 2000 заглавия, които пристигнаха, за да може да изберем от тях четиридесетте, които ще покажем на зрителите. С времето видяхме, че няма смисъл да показваме голям брой заглавия и затова сме се ограничили до 40. Мисля, че това е оптималния вариант зрителите да могат да видят качествено кино, без да се пресищат от него.

Според Григоров акцент в програмата през 2018 г. е новото иранско кино. Освен „Кръговрат“ в програмата са включени и други дебютни ирански кинотворби – „Бордна карта“ и „Италия, Италия“, които кинокритикът препоръчва на зрителите, „за да видят как се правя новото поколение ирански режисьори“.

Програмата на десетото издание предвижда и провеждането на „Диван сарай“, където се обединяват киното и литературата, като в „Дома на киното“, преди прожекцията на филм от фестивалната селекция, се организират литературни четения и се представят автори от Близкия изток и Северна Африка.

Филмът „Кръговрат“ на режисьора Мехди Фард Гадери разказва за шест семейства, които пътуват в различни купета на нощния влак. Техните различни истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака, допълва организаторът:

Интересното за този филм е, че той е заснет в един много дълъг 145-минутен кадър. И това го направи един от хитовете на много международни фестивали. Ние сме много доволни, че ще успеем да открием фестивала с този филм и че българските зрители също ще могат да се насладят на него.

Още за фестивала и филмите в програмата му в Дома на кинотоКултурен център G8Eвросинема и Чешкия център в столицата можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Артистът Мирян Костадинов-Miry за жанра spoken word

Певецът Мирян Костадинов-Miry е изпълнител на рядко използваната у нас музикална форма - spoken word. Изпълнителят на Inner Demons е сред първите български артисти, творящи в жанра, приет като отделна категория дори от наградите „Грами“.  Spoken word е изпълнителско изкуство, което се основава на думи и се фокусира върху естетиката на..

публикувано на 23.04.18 в 18:35

Дебютният роман на Владимир Набоков „Машенка“ за първи път излиза на български език

Дебютният роман на Владимир Набоков „Машенка“ за първи път излиза на български език. Книгата, издадена през 1926 година, бележи началото на творческата кариера на големия писател, който по това време е едва на 27 години. В интервю за предаването „Нещо повече“  Александра Александрова от издателството определи появата за първи път на..

публикувано на 23.04.18 в 18:18
Фотоколаж: Теодор Иванов

Някъде в този театър или да си паркираш колата в двора на радиото

0...стоиш в седем без пет вечерта пред вратите на театъра... 1...сядаш на място Х, ред Y в камерната зала... 2...осветлението спира, завесите се отдръпват... 3...начало... Така, в общи линии, изглежда отмерването на събития за всеки зрител на всяка постановка във всеки театър. Но това е само половината картина, а може и по-малко, даже направо последния..

публикувано на 23.04.18 в 16:50
Отляво надясно: инж. Емил Марков, Мариус Донкин, Ана Пападополу и Цветан Николов

Концерт, хепънинг и 7 представления на открито в програмата на „Театър пред театъра“

Второто издание на инициативата „Театър пред театъра“, която започна миналото лято по идея на Народния театър „Иван Вазов“, ще бъде открито на 30 юни и ще продължи до 8 юли. Новото в тазгодишната програма е, че участниците се увеличават - така  публиката ще може да гледа на откритата сцена както спектакли от репертоара на Народния театър, така и две..

публикувано на 23.04.18 в 16:17

"Театър пред театъра" - едно по-усмихнато довиждане до следващия сезон

След успешния старт миналата година, Народният театър "Иван Вазов", по идея на директора Мариус Донкин, отново организира инициативата "Театър пред театъра". Началото е на 30 юни, а финалът - на 8 юли. Включени са спектакли, както от афиша на театъра, така и от трупите на театър "Българска армия" и театър "София". С концерт, който ще бъде..

публикувано на 23.04.18 в 16:50
„Античния Наисус- кръстопът на трансбалканските сухопътни комуникации през вековете”

Античният Наисус през погледа на фотографията

Проучването на историята, културата и археологическите находки, датиращи от периода I - IV век в сръбския град Ниш, е поводът да се открие постерната изложба „Античния Наисус- кръстопът на трансбалканските сухопътни комуникации през вековете”. Експозицията е част от междуакадемичния проект на БАН, Археологическия музей в Белград и София, както и Института..

публикувано на 23.04.18 в 15:15

200 книги през миналата година е прочел читателят на годината в Добрич

Следобед в Добрич от 17.30 часа ще има и една литературна премиера, на която ще бъде представена книгата „Камино: Пътят на завръщането“ от Тихомир Иванов. Авторът признава, че различни житейски обстоятелства са го предизвикали да започне едно своеобразно пътуване към себе си и в търсенето на истините за своята личност се е озовал на „Камино..

публикувано на 23.04.18 в 16:05