Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания задмина САЩ като туристическа дестинация през 2017 година, похвали се премиерът Рахой

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналата година Испания е успяла да задмине САЩ, превръщайки се във втората най-посещавана държава в света след Франция, заяви испанският премиер Мариано Рахой по време на посещение в Италия, съобщава Франс прес.

Говорейки в сряда вечерта, Рахой отбеляза, че през 2017-а година неговата държава е била посетена от 82 милиона чуждестранни туристи, което е с 9% повече от предходната година въпреки терористичните атаки и политическата криза в ключова туристическа дестинация, каквато се явява областта Каталуния и нейната столица Барселона.

Приходите от туризъм са се увеличили с 12% спрямо година по-рано, достигайки 87 млрд. евро, посочи той в кулоарите на среща на върха в Рим на страните от Южна Европа по въпросите за миграцията.

Според данни на Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO), през 2016-а година Испания се е радвала на 75,3 милиона посетители - непосредствено под 75,6 милиона туристи, посетели по същото време САЩ, докато Франция е останала световен лидер в тази класация с 82,6 млн. посетители. Френското министерство на външните работи обаче заяви през декември, че по негови оценки чуждестранните посетители в страната през 2017-а година са надминали 89 милиона.

Франс прес цитира данни на Международната търговска администрация на САЩ, според които международният туризъм в страната се е свил през първите пет месеца от президентството на Доналд Тръмп, след като той встъпи в длъжност в края на януари 2017-а година. Посещенията в САЩ са намалели с 5% през първото тримесечие на миналата година и с още 3% през второто тримесечие, показват официални данни.

В същото време испанският премиер Рахой похвали полаганите "големи усилия" от туристическият сектор на страната за постигане на по-добра конкурентоспособност.

Трябва да се има предвид, че пристигащите туристи в Испания бележат рекорд за пета поредна година въпреки смъртоносните терористични атаки в каталунската столица през лятото на 2017-а година. Краткосрочно негативно влияние върху испанския туризъм през есента на миналата година оказа политическата криза и опитите за независимост на Каталуния. Броят на чуждестранните посетители обаче успя да се възстанови след първоначален спад с близо 5% спрямо година по-рано през миналия октомври, когато се проведоха серия мащабни демонстрации в Барселона, организирани след неуспешния опит за извоюване на независимост от централната власт в Мадрид.

Базираната именно в Мадрид Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO) се очаква да обяви официалните си данни за изминалата година в началото на следващата седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна