Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският лек суров петрол поскъпна над 64 долара за барел за пръв път от края на 2014 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на търговията в четвъртък петролните цени достигнаха нови многогодишни върхове, като фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха над бариера от 64 долара за барел за пръв път от декември 2014-а година насам.

Подкрепа за оставащото и днес в сила възходящо движение оказват оповестени в сряда данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според които складовите петролни запаси в САЩ са се понижила за седмицата до 5-и януари с близо 5 млн. барела до 419,5 млн. барела (най-ниски запаси от август 2015-а година насам). Само ден по-рано Американският петрол институт (API) пък отчете спад на седмичните петролни запаси с над 10 млн. барела.

В същото време EIA представи и данни, според които производството на петрол в САЩ се е свило с 290 хил. барела на ден до 9,5 млн. барела дневно, въпреки очакванията на мнозина анализатори и търговци, че в скоро време американските добиви ще надвишат важната бариера от 10 млн. барела, което към този момент се отдава единствено на Саудитска Арабия и Русия. От EIA обаче отбелязаха, че изненадващият спад вероятно се дължи на извънредно студеното време, която наложи преустановяване на част от производството в някои региони на Северна Америка.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари поскъпват в четвъртък с 0,6% към 64,08 долара за барел, преодолявайки прага от 64 долара за пръв път от началото на декември 2014-а година. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през март пък се повишават с 0,45% към 69,62 долара за барел, доближавайки важният ценови връх от май 2015-а година около 70 долара за барел.

Подкрепа за продължаващото възходящо движение на петролните цени продължава да оказват и очакванията, че ограничаването на добивите от ОПЕК и от други важни производители като Русия, на фона на здравото търсене и потребление с оглед на солидния глобален икономически подем, ще помогнат за по-скорошно балансиране на пазара на черното злато (за решаване на проблем със свръхпредлагането).

Трябва обаче да се има предвид, че от началото на декември 2017-а година насам петролните фючърси вече поскъпват с повече от 13%, което е сякаш индикатор за известно "прегряване" при спекулативната търговия на пазарите на суровини.

Участниците на петролните пазари са в очакване на решението на САЩ относно санкциите срещу Иран.

През настоящата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да вземе решение дали да възстанови, или да се откаже от налагането на санкции спрямо Иран, което неминуемо ще окаже влияние върху износа на ирански петрол.

Прегледът на американската позиция по този въпрос ще бъде факт, след като Иран беше изправен пред вълна от двуседмични антиправителствени протести, тъй като икономиката на близкоизточната държава не успя да се възползва в очакваната степен от премахването на международните санкции точно преди две години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени