Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича крайният срок, в който ще стане ясно дали Германия ще има голяма коалиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвъртък е последният ден, в който германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц се срещат за преговори, на които да решат дали има шанс за съвместно управление.

15 работни групи заседаваха успоредно през последните пет дни, за да намерят компромис по точките, по които трите партии имат различия. Ако трите партии се договорят, че има шанс за поредна коалиция помежду им, топката отива в партийните членове на ГСДП. Те трябва да са съгласни партията им да влезе в управлението отново, за да се пристъпи към реалните преговори. Ако всичко това стане, Германия може да има ново правителство към края на март. Ако обаче сондажите се провалят, то Меркел, Шулц и Зеехофер най-вероятно ще трябва да се оттеглят от ръководните постове, които заемат. За тях тези преговори са решаващи за политическата им кариера. И трите партии имаха катастрофални резултати на изборите през септември и се борят със спадащата им популярност.

Ще бъде тежък ден, но имаме енергията да се справим, заяви Меркел преди преговорите в четвъртък. Шулц също посочи, че остават да се решат някои от най-тежките проблеми между партиите и най-вероятно ще се заседава до късно през нощта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени