Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба и награди в памет на 140-годишнината от рождението на Яворов

Снимка: БТА

За първи път Националният литературен музей Пейо Яворов връчи награди на ученици, посветени на 140-тата годишнина от рождението на поета. Пейо К. Яворов. Тържественото отбелязване на годишнината беше организирано от  Националния литературен музей и Института за литература при БАН. Осмокласничката Николета Миндилова от Пирдоп взе първата награда за есето си за Яворов и любовта.

Доцент доктор Елка Трайкова посочва, че паметта за поета е памет за културата

Няма достоен живот в настоящето, ако не познаваме своята културна памет.  Много трудно бихме направили и едно добро за нас бъдеще. Яворов е бил много активен и в обществения и дори в революционния живот на България. Знаем неговия идеал, неговата близостта с македоно-одринска революционна организация. Като харамия е участвал с революционни акции... Малко хора знаят че е бил и кмет на Неврокоп. Яворов е наистина личност, която е живяла в своето време. Той е горял и с творчеството си и с живота си в проблемите на своето време. Трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме, ако искаме да живеем пълноценно...

Просто трябва да горим с проблемите на нашето време, ако искаме да го променяме и ако искаме да живеем пълноценно. 

Скоро къщата музей на Яворов в София може да стане държавна, каза новият директор на музея Атанас Капралов.

Тя вече беше отворена на 19-ти октомври 2017 година. От известно време насам работим, заедно с Министерство на културата, да стане така, че в близко време да се върне на държавата, защото това е възлова къща от нашите литературни музеи.

Каза осмокласничката Николета - тазгодишната носителка на наградата, посветена на Яворов. Честванията на 140-тата годишнина от рождението на поета продължават с изложба и конференция за творчеството му.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени