Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Усещането за корупция не е пренебрежим фактор

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Усещането не е малък или пренебрежим индикатор, когато говорим за корупция. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов:

Това често се нарича и щастливото престъпление, в което и двете страни са доволни и предпочитат да не говорят за това, или поне да не говорят, че се е случило с тях. Когато говорим за корупция, ние използваме косвени индикатори. Така че до голяма степен усещането за корупция има и висока доза достоверност. Не е просто необосновано субективно чувство.

До голяма степен това е въпрос и на стереотип, наложен от отношението държава – общество. Свикнали сме от векове, още от времето на Османската империя, държавата да се държи през логиката на империя и поданик, а не на гражданин и държава. Когато гражданинът е поставен в ситуация да измолва от институциите, в ситуация, в която законодателството го репресира, да бъде винаги поставен в ъгъла, се налага да търси методи, които не са съвместими с нормалното гражданско общество. Един от тези методи е корупцията, когато говорим за битовата, ежедневната, малката корупция. Много по-различно стоят нещата, когато говорим за политическата корупция, в общество, в което държавата и политическата позиция се схващат като основно средство за постигане на материално благосъстояние.  

Относно антикорупционния закон след президентското вето Калин Славов коментира:

Има го и елементът на лозунг: „Да, приехме такъв закон“, но от друга страна приемането на закона и неговото съдържание се оказа арена на една политическа борба между различни фактори в държавата, които искаха всеки от тях да се сдобие с още една разследваща институция.

Чисто наказателно-репресивният апарат за борба с корупцията е налице, отдавна сме въвели изискванията на всички конвенции в тази област, отдавна каквото трябва да бъде криминализирано, е криминализирано, припомни Славов и изрази съмнение, че обединяването на настоящите структури за борба с корупцията ще доведе до драматична промяна.

Цялото интервю можете да проследите в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени