Фламандската опера с почит към незабравимия диригент и музиковед Алберто Дзеда

Алберто Дзеда
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази година традиционният новогодишен концерт на Фламандската опера е бил необичаен. Състоял се е на 6 януари в зала „Елизабет” в Антверпен и е бил в памет на покойния италиански диригент и изследовател Алберто Дзеда (2 януари 1928 – 6 март 2017), посветил почти цялата си кариера на творчеството на Джоакино Росини. Първоначалната идея е била събитието да отбележи 90-ия рожден ден на маестро Дзеда, но за съжаление той напусна този свят през пролетта на миналата година. Белгийският кореспондент на „Неделен следобед” - Милен Венков, е имал щастливата възможност да посети концерта и е останал възхитен от изпълненията на цял куп знаменити певци - от изгряващи таланти до утвърдени майстори. Сред участниците в събитието са били Микеле Пертузи, Никола Алаимо, Максим Миронов, Чечилия Молинари, Карло Лепоре, Тереза Йерволино, Кармен Ромеу, Енеа Скала и младата талантлива грузинка Саломе Джикия. Донато Ренцети е дирижирал хора и оркестъра на Фламандската опера. Нашият кореспондент споделя:

Многократно съм имал възможността да присъствам на спектакли, ръководени от Алберто Дзеда в белгийските театри. Незабравими остават постановки като „Жената от езерото” и „Капулети и Монтеки” в Лиеж , „Семирамида”, „Отело” и „Армида” в Антверпен. Моментът, който най-трайно се е запечатал в паметта ми, е от един далечен спектакъл на „Пепеляшка” в Лиеж - тогава след последния акорд всички оркестранти оставиха инструментите си и започнаха бурно да аплодират маестрото. Какъв трогателен израз на уважение получи този енергичен, всеотдаен, незабравим музикант от Фламандската опера и нейния интендант Авиел Кан!...

 Подробности за събитието можете да научите от звуковия файл.Още от категорията

Втори младежки конкурс за българска класическа музика в Берлин

На 16 юни в Българския културен институт в Берлин се проведе Вторият младежки конкурс за изпълнение на българска класическа музика. През май 2017 година за първи път се събраха германски и български деца в Германия, за да изпълняват музика само и единствено от български композитори. Така директорът на Българския културен институт   в..

публикувано на 20.06.18 в 19:56

Спомен за диригента и композитор Александър Владигеров

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" си припомняме талантливия български композитор, диригент и пианист Александър Владигеров. На 15 юни се навършиха 25 години, откакто той си отиде от този свят, а на 4 август можеше да отбележи 85-годишнина. Когато бяхме студенти, в Музикалната академия той беше най-популярната личност. Нямаше събитие..

публикувано на 20.06.18 в 18:50

Монти- екс групата " Ice Cream": "Много бури бушуват в мен"

"Не слушай" - най- новият сингъл на дуета Петя Алекса и Монти излезе година след "Нека бъде лудница". Автор на музиката е Светлин Къслев, текстът е на Монти. Ивомир Пешев заснема видеото, като реализира идеите на двамата изпълнители. "Този път залагаме на простичкото, не искахме да правим претенциозен клип. Песента е достатъчно емоционална и искрена..

публикувано на 20.06.18 в 18:09

50 години Хор на софийските момчета

„VIVA LA MUSICA!" е мотото на тържествения концерт по повод 50 години от създаването на Хора на софийските момчета – първият в България момчешки хор. От основаването му през 1968 до 1989 диригент на състава е Лиляна Тодорова. С много трудолюбие и обич тя изгражда самобитен хоров колектив, който се отличава с добри музикални качества и с малката..

публикувано на 20.06.18 в 17:02
Васил Стефанов

Спомен за диригента Васил Стефанов

Предстои 70-ият сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, създаден от маестро Васил Стефанов - важна фигура в българския музикален живот през втората половина на ХХ век. На 6 май 2018 г. се навършиха 115 години от рождението му. Роден в Шумен, Васил Стефанов получава първите си уроци по музика от баща си - виолончелист и..

публикувано на 20.06.18 в 16:57
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на „Дидона и Еней“ в Телавивската опера

Има ли нещо по-митично от един мит? Да, морето, което може да направи дори мита за Еней и Дидона твърде реален! Предложението на творците на този спектакъл е влизайки в залата на Телавивската опера всеки да смъкне между 10 и 60 години от гърба си и в продължение на час и 15 минути да поживее в приказките. Предлагат му го бароковият композитор..

публикувано на 20.06.18 в 16:48

Историята на бразилската група "Metá Metá"

Музиката ни не е популярна, но въпреки това има интерес към нея. Това споделиха в интервю за предаването "Хоризонт до обед" музикантите от бразилската група “Metá Metá”:  "Запознахме се с Жозар през деветдесетте години на миналия век. Тогава имахме друг проект, по който работехме, но впоследствие идеите ни прераснаха – издадохме албум,..

публикувано на 20.06.18 в 14:33