Ръст на търговския излишък на Китай през декември, но при рязко забавяне на вноса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът на китайския износ се забави в края на изминалата година малко по-сдържано от очакваното, но при рязко намаляване на вноса, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които са сякаш сигнал за отслабване на добрия икономически импулс с оглед на мерките на властите в Пекин срещу финансовите рискове и замърсяването на околната среда от промишлените предприятия.

Китайският износ се увеличи през декември с 10,9% на годишна база, надвишавайки очакванията на финансовите пазари за повишение с 9,1%, но след ръст с 12,3% месец по-рано. В същото време растежът на вноса се забави изненадващо рязко в края на изминалата година до едва 4,5% от истинския бум през ноември, когато нарасна с цели 17,7% и далеч под осредните прогнози за повишение с 13 на сто. Това представлява най-слаб растеж на китайския внос от декември 2016 година, когато импортът нарасна със скромните 3,1 на сто.

Рязкото забавяне на вноса може да засили опасенията, че втората по сила световна икономика ще се окаже под негативен натиск от по-слабо вътрешно потребление с оглед на политиките на оторизираните власти в страната за ограничаване на евтиното кредитиране и на спекулативното финансиране.

Въпреки забавянето на вноса и износа през декември общата картина за изминалата година подчертава за наличието на силен външен апетит към китайско произведени стоки - от електроника, домакински уреди и устройства, до много различни други групи на потребителски стоки. Износът на Китай за цялата 2017 година нарасна със 7,9%, отбелязвайки най-солидно повишение от четири години насам (от 2013-а), докато вносът се увеличи с цели 15,9%, бележейки най-здрав ръст от 2011 година насам, благодарение най-вече на китайското неутолимо търсене и потребление на суровини.

Данните за вноса на суровини през декември обаче са смесени, като вносът на медна руда се сви с цели 8,2% на годишна база, докато вносът на въглища и природен газ се повиши. Вносът на желязна руда за изминалата година достигна рекорден връх от 1,075 трлн. тона.

Рязкото забавяне на вноса през декември доведе до солидно разширяване на търговския излишък на Китай в края на миналата година до 54,69 щатски долара от 40,21 млрд. долара месец по-рано и очаквания за неговото свиване към 37 млрд. долара.

Китайският търговски излишък спрямо САЩ за цялата 2017 година пък достигна нов рекорден връх от 275,8 млрд. долара спрямо 250,7 млрд. долара година по-рано и над предходния исторически връх от 260,8 млрд. долара, достигнат през 2015 година.

Това е факт, въпреки че през изминалата година общият китайски търговски излишък се сви със 17% до 422,5 млрд. долара, което означава, че делът на излишъка спрямо САЩ вече представлява цели 65% от общия позитивен търговски баланс на Китай спрямо 49% през 2016 година.

Данните на Генералната митническа администрация на страната не са добра новина за американския президент Доналд Тръмп и са предпоставка за запазване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света и през новата година. В тази връзка, администрацията на Белия дом обмисля да наложи няколко едностранни тарифни мерки по отношение на стоманата, алуминия и практиките на Китай в областта на интелектуалната собственост, които обаче биха могли да предизвикат спорове сред страните - членки на Световната търговска организация.

Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16