Ръст на търговския излишък на Китай през декември, но при рязко забавяне на вноса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът на китайския износ се забави в края на изминалата година малко по-сдържано от очакваното, но при рязко намаляване на вноса, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които са сякаш сигнал за отслабване на добрия икономически импулс с оглед на мерките на властите в Пекин срещу финансовите рискове и замърсяването на околната среда от промишлените предприятия.

Китайският износ се увеличи през декември с 10,9% на годишна база, надвишавайки очакванията на финансовите пазари за повишение с 9,1%, но след ръст с 12,3% месец по-рано. В същото време растежът на вноса се забави изненадващо рязко в края на изминалата година до едва 4,5% от истинския бум през ноември, когато нарасна с цели 17,7% и далеч под осредните прогнози за повишение с 13 на сто. Това представлява най-слаб растеж на китайския внос от декември 2016 година, когато импортът нарасна със скромните 3,1 на сто.

Рязкото забавяне на вноса може да засили опасенията, че втората по сила световна икономика ще се окаже под негативен натиск от по-слабо вътрешно потребление с оглед на политиките на оторизираните власти в страната за ограничаване на евтиното кредитиране и на спекулативното финансиране.

Въпреки забавянето на вноса и износа през декември общата картина за изминалата година подчертава за наличието на силен външен апетит към китайско произведени стоки - от електроника, домакински уреди и устройства, до много различни други групи на потребителски стоки. Износът на Китай за цялата 2017 година нарасна със 7,9%, отбелязвайки най-солидно повишение от четири години насам (от 2013-а), докато вносът се увеличи с цели 15,9%, бележейки най-здрав ръст от 2011 година насам, благодарение най-вече на китайското неутолимо търсене и потребление на суровини.

Данните за вноса на суровини през декември обаче са смесени, като вносът на медна руда се сви с цели 8,2% на годишна база, докато вносът на въглища и природен газ се повиши. Вносът на желязна руда за изминалата година достигна рекорден връх от 1,075 трлн. тона.

Рязкото забавяне на вноса през декември доведе до солидно разширяване на търговския излишък на Китай в края на миналата година до 54,69 щатски долара от 40,21 млрд. долара месец по-рано и очаквания за неговото свиване към 37 млрд. долара.

Китайският търговски излишък спрямо САЩ за цялата 2017 година пък достигна нов рекорден връх от 275,8 млрд. долара спрямо 250,7 млрд. долара година по-рано и над предходния исторически връх от 260,8 млрд. долара, достигнат през 2015 година.

Това е факт, въпреки че през изминалата година общият китайски търговски излишък се сви със 17% до 422,5 млрд. долара, което означава, че делът на излишъка спрямо САЩ вече представлява цели 65% от общия позитивен търговски баланс на Китай спрямо 49% през 2016 година.

Данните на Генералната митническа администрация на страната не са добра новина за американския президент Доналд Тръмп и са предпоставка за запазване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света и през новата година. В тази връзка, администрацията на Белия дом обмисля да наложи няколко едностранни тарифни мерки по отношение на стоманата, алуминия и практиките на Китай в областта на интелектуалната собственост, които обаче биха могли да предизвикат спорове сред страните - членки на Световната търговска организация.

Още от категорията

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия. Синдикалните експерти са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство.  Един от драстичните примери е този на българка, наета за домашна помощница, която денонощно е трябвало да стои до леглото на болен от малария пациент...

публикувано на 19.01.18 в 18:46

Нобеловият лауреат Робърт Шилер предсказва "пълен колабс" на биткойна

Биткойнът може да "се срине напълно", въпреки че може да продължи да съществува в продължение на един век, заяви нобеловият лауреат Робърт Шилер , сравнявайки истерията около криптовалутите с т.нар. "Мания по лалета" в Холандия преди близо 400 години. Биткойнът може напълно да се срине и да бъде забравен и смятам, че това би бил един добър..

публикувано на 19.01.18 в 17:43

До края на годината САЩ изпреварва Саудитска Арабия като един от водещи петролни производители в света

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че през 2018-а година Съединените щати ще изпреварят Саудитска Арабия като втория най-голям производител на петрол след Русия, тъй като компаниите, занимаващи се с шистов добив, ще увеличат значително сондажната си дейност, привлечени от повишаващите се цени. Настоящата година обещава да бъде..

публикувано на 19.01.18 в 16:59

Националната банка на Гърция премахна зависимостта си от Механизма за осигуряване на спешна ликвидност

Националната банка на Гърция е успяла да премахне изцяло зависимостта си от Механизма за спешна банкова ликвидност (програмата ELA) на Европейската централна банка, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса. Трябва да се има предвид, че банките в Гърция бяха принудени да се включват в спасителната програма ELA през..

публикувано на 19.01.18 в 15:39

Солидно понижение на британските продажби на дребно в края на миналата година

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха през декември по-силен от очакваното спад, приключвайки по този начин най-слабата година за търговията на дребно на Острова от 2013-а насам в резултат на високата инфлация, която навреди на стандарт на живот на британските домакинства през изминалите 12 месеца, показват данни на официалната..

публикувано на 19.01.18 в 15:06

БНБ отчита влошаване на платежния баланс на страната през ноември 2017 година

През ноември 2017 година платежният баланс на България излезе на дефицит. В рамките на първите единадесет месеца на изминалата година той остава позитивен, но бележи известно влошаване спрямо същия период на 2016-а година, показват данни на Българската централна банка. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през ноември излезе на..

публикувано на 19.01.18 в 12:54

Разширяване на излишък по текущата сметка на еврозоната през ноември 2017-а

След два поредни месеца на свиване излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през ноември 2017-а година в резултат на по-солиден ръст на износа от този на вноса, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се увеличи през ноември до 32,5 млрд. евро от 30,3 млрд...

публикувано на 19.01.18 в 12:21