Ръст на търговския излишък на Китай през декември, но при рязко забавяне на вноса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът на китайския износ се забави в края на изминалата година малко по-сдържано от очакваното, но при рязко намаляване на вноса, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които са сякаш сигнал за отслабване на добрия икономически импулс с оглед на мерките на властите в Пекин срещу финансовите рискове и замърсяването на околната среда от промишлените предприятия.

Китайският износ се увеличи през декември с 10,9% на годишна база, надвишавайки очакванията на финансовите пазари за повишение с 9,1%, но след ръст с 12,3% месец по-рано. В същото време растежът на вноса се забави изненадващо рязко в края на изминалата година до едва 4,5% от истинския бум през ноември, когато нарасна с цели 17,7% и далеч под осредните прогнози за повишение с 13 на сто. Това представлява най-слаб растеж на китайския внос от декември 2016 година, когато импортът нарасна със скромните 3,1 на сто.

Рязкото забавяне на вноса може да засили опасенията, че втората по сила световна икономика ще се окаже под негативен натиск от по-слабо вътрешно потребление с оглед на политиките на оторизираните власти в страната за ограничаване на евтиното кредитиране и на спекулативното финансиране.

Въпреки забавянето на вноса и износа през декември общата картина за изминалата година подчертава за наличието на силен външен апетит към китайско произведени стоки - от електроника, домакински уреди и устройства, до много различни други групи на потребителски стоки. Износът на Китай за цялата 2017 година нарасна със 7,9%, отбелязвайки най-солидно повишение от четири години насам (от 2013-а), докато вносът се увеличи с цели 15,9%, бележейки най-здрав ръст от 2011 година насам, благодарение най-вече на китайското неутолимо търсене и потребление на суровини.

Данните за вноса на суровини през декември обаче са смесени, като вносът на медна руда се сви с цели 8,2% на годишна база, докато вносът на въглища и природен газ се повиши. Вносът на желязна руда за изминалата година достигна рекорден връх от 1,075 трлн. тона.

Рязкото забавяне на вноса през декември доведе до солидно разширяване на търговския излишък на Китай в края на миналата година до 54,69 щатски долара от 40,21 млрд. долара месец по-рано и очаквания за неговото свиване към 37 млрд. долара.

Китайският търговски излишък спрямо САЩ за цялата 2017 година пък достигна нов рекорден връх от 275,8 млрд. долара спрямо 250,7 млрд. долара година по-рано и над предходния исторически връх от 260,8 млрд. долара, достигнат през 2015 година.

Това е факт, въпреки че през изминалата година общият китайски търговски излишък се сви със 17% до 422,5 млрд. долара, което означава, че делът на излишъка спрямо САЩ вече представлява цели 65% от общия позитивен търговски баланс на Китай спрямо 49% през 2016 година.

Данните на Генералната митническа администрация на страната не са добра новина за американския президент Доналд Тръмп и са предпоставка за запазване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света и през новата година. В тази връзка, администрацията на Белия дом обмисля да наложи няколко едностранни тарифни мерки по отношение на стоманата, алуминия и практиките на Китай в областта на интелектуалната собственост, които обаче биха могли да предизвикат спорове сред страните - членки на Световната търговска организация.

Още от категорията

Манолова: Високите сметки за март кредитират безлихвено „Топлофикация София“

Общественият защитник Мая Манолова е настояла пред изпълнителния директор на "Топлофикация София" Сашо Чакалски енергийното дружество да информира по ясен и разбираем начин абонатите си как са формирани драстично по-високите сметки за март в сравнение с първите два месеца на годината. Има случаи, в които увеличението е двойно, информират от екипа на..

публикувано на 23.04.18 в 20:19

Ускоряване на промишлената и на активността в сферата на услугите на САЩ през април

Бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите на САЩ се ускори изненадващо силно през април, отразявайки стабилната експанзия на водещата световна икономика, показват предварителни данни на агенция IHS Markit. Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор, нарасна през април до три и половина годишен връх от 56,5 пункта..

публикувано на 23.04.18 в 18:00

Любомир Дацов: Трябва да си напишем домашното в България, за да влезем в еврозоната

"Tрябва да си напишем домашното в България, за да постигнем национална цел, защото за мен присъединяването към еврозоната, влизайки първо в механизма REM II, след това присъединяването към зоната, е национален приоритет, т.е. ние трябва да направим всичко възможно, за да бъдем вътре в него. Това каза финансовият експерт Любомир Дацов в интервю..

публикувано на 23.04.18 в 17:53

САЩ снижават тона спрямо руския алуминиев гигант "Русал"

Финансовото министерство на САЩ сякаш открехна днес вратата за евентуално облекчаване на санкциите спрямо руския производител на алуминий "Русал", отбелязвайки, че компанията би могла да продължи да изнася важния метал, ако олигархът Олег Дерипаска отстъпи контрола на дружеството, съобщи Ройтерс. Министерството на финансовите също така удължи..

публикувано на 23.04.18 в 17:41

Финландия отказва да разшири експеримента с базовия доход

Финландското правителство реши да не разширява ограничения експеримент за плащане на безусловен базов доход (ББД), който предизвика широк интерес по света, предаде Би Би Си.   В момента 2000 безработни получават по 560 евро ББД на месец. „Желанието на правителството се изпарява. Те отказват допълнително финансиране“, заяви Оли Кангас,..

публикувано на 23.04.18 в 17:22

Тримесечни върхове за долара след ръст на доходността на облигациите на САЩ към нивото от 3%

Щатският долар поскъпва към най-високи нива от януари насам, след като доходността на 10-годишните американски държавни облигации се повиши съвсем близо до важната психологическа бариера от 3,0% за пръв път от януари 2014-а година, достигайки на този етап ниво от 2,998%. Стръмното възходящо движение на нивата на реалните пазарни лихви в САЩ..

публикувано на 23.04.18 в 16:38

„Шкода“ представи новия си кросоувър, предназначен за Китай

„Шкода“ представи новия си кросоувър Skoda Kamiq, предназначен само за китайския пазар, съобщават от компанията. Колата прилича на Skoda Karoq, която вече се продава в Европа. Кросоувърът е с 1,5-литров двигател, 110 конски сили и конструкцията е опростена и изчистена. Предлага се с петстепенна механична скоростна кутия и шестстепенна..

публикувано на 23.04.18 в 15:17