Тригодишен връх за еврото над 1,21 долара след пробив в преговорите за коалиционно правителство на Германия

Снимка: БГНЕС

Еврото реагира позитивно на новината, че консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали споразумение относно изработването на подробен план за стартиране на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Това засилва перспективите за прекратяване на месеците политическа несигурност в Германия, които бяха факт след проведените през миналия септември редовни парламентарни избори.

Споразумението между партийните и парламентарни лидери проправя пътя за детайлни преговори по същество през следващите седмици, намалявайки по този начин несигурността, която в последните месеци отслаби ключовата роля на Германия в международните отношения и дори доведе до повдигане на въпроси около това, дали Меркел ще запази своя пост.

Новината за пробив в преговорите спомага за допълнително поскъпване на еврото, след като единната европейска валута успя да намери добра подкрепа и от оповестените вчера протоколи от декемврийското заседание на ЕЦБ.

                                                                                        Графика на евро/долар (на седмична база)

СнимкаВ началото на днешната европейска търговия еврото проби над неговата важни предишни върхове около 1,2092/89 областта (бивши важни върхове от септември 2017 и от 4-ти януари тази година), поскъпвайки с 0,67% към нов тригодишен връх от 1,2122 щатски долара, - най-високо негово ниво от декември 2014 година.

Трайно поскъпване на еврото до края на петъчната търговия над неговите бивши върхове около 1,2089/92 долара ще даде сигнал за задълбочаване на неговото възходящо движение към 1,2165/70 долара (бивш връх от 31-ви декември 2014-а година и 50% корекция на последния средносрочен негов спад от върха от май 2014 година около 1,3994 долара до важното дъно от януари 2017-а около 1,0340 долара).

Само връщане на единната валута обратно под неговите бивши върхове около 1,2089/92 ще отслаби натискът върху щатския долар. Трябва да се има предвид, че по-нататъшната съдба на зелените пари ще зависи до голям степен от очакваните с голям интерес днешни данни от САЩ за инфлация и за продажбите на дребно през последния месец на 2017 година (от 15:30ч. наше време).

Единната валута поскъпва и спрямо останалите основни валути, нараствайки с 0,4% към 6-седмичен връх от 0,8927 британски лири и с 0,7% към тридневен връх от 134,75 японски йени.
Още от категорията
Унищожени контрабандни цигари

През второто тримесечие на годината контрабандните цигари са били 4,7% от пазара за тютюневи изделия

Контрабандните цигари имат дял от 4,7 процента на пазара за тютюневи изделия през второто тримесечие на годината.  Това е намаление спрямо първите три месеца, сочи проучването, поръчано от пет компании - производителки и вносителки на тютюневи изделия. Проучването се прави чрез метода на преброяването на изхвърлените цигарени кутии...

обновено на 19.09.18 в 18:47
Фотоколаж: Силвия Петрова

Процедурата за стартиращ бизнес "Насърчаване на предприемачеството" предизвиква огромен интерес

Актуалните възможности за финансиране на стартиращ бизнес по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" бяха представени на семинар в София. Най-голям интерес предизвиква процедурата "Насърчаване на предприемачеството".  Процедурата е вече отворена и разполага с бюджет повече от 67 млн. лв. Идеята е да се подкрепят прохождащи..

публикувано на 19.09.18 в 18:10

"Иновации и конкурентоспособност" предвижда повече от 67 млн. лева за прохождащия бизнес

Нова процедура по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предвижда повече от 67 млн. лева за прохождащия бизнес. Фирмите, които се отпускат до участие с проекти обхващат широк кръг от производства и услуги, но с условието да са регистрирани след края на 2016-а година. Предприятията са разделени в две групи, сроковете за които..

публикувано на 19.09.18 в 18:00

Фирми от Великотърновска област са забавили заплати към служителите за 22 хиляди лева

Фирми от Великотърновска област са забавили близо 22 хиляди лева за заплати към служителите си, съобщиха от Инспекцията по труда. Според съдебното решение от 20-и август. т.г. за обявяване на охранителната фирма "Зенит 21" в несъстоятелност, неизплатените заплати към персонала са 29 566 лв, а общо задълженията на дружеството са 286 000 лв. В..

публикувано на 19.09.18 в 17:47

Свиване на дефицита по текущата сметка на САЩ със 17% през второто тримесечие

Дефицитът по текущата сметка на САЩ, който е мерило за американския дълг спрямо останалия свят, се сви през второто тримесечие със 17% до 101,5 млрд. долара от 121,7 млрд. долара в началото на годината, показват данни на Департамента по търговия. Като процент от БВП, дефицитът по текущата сметка се понижи до 2% от 2,4% през първото..

публикувано на 19.09.18 в 16:22
Джак Ма, основател на Alibaba Group

Търговската война със САЩ ще продължи може би 20 години, предупреди най-известният бизнесмен в Китай

Най-известният бизнесмен в Китай заяви, че търговското напрежение между неговата страна и САЩ ще продължи много по-дълго време, отколкото оставането на власт администрацията на американския президент Доналд Тръмп, дори ако той спечели втори управленски мандат. Според Джак Ма, който е основател и доскорошен ръководител на огромната компания за..

публикувано на 19.09.18 в 14:56

Турските власти намалиха драстично финансовите критерии за придобиване на гражданство

Властите в Турция са намалили рязко финансовите и инвестиционните критерии за чужденците, желаещи да придобият турско гражданство, показват ревизирани наредби, публикувани в сряда в Държавния вестник на страната, предаде Ройтерс. Съществени понижения има при изискваната валутна стойност на дългосрочните инвестициите, на банковите депозити,..

публикувано на 19.09.18 в 14:10