Тригодишен връх за еврото над 1,21 долара след пробив в преговорите за коалиционно правителство на Германия

Снимка: БГНЕС

Еврото реагира позитивно на новината, че консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали споразумение относно изработването на подробен план за стартиране на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Това засилва перспективите за прекратяване на месеците политическа несигурност в Германия, които бяха факт след проведените през миналия септември редовни парламентарни избори.

Споразумението между партийните и парламентарни лидери проправя пътя за детайлни преговори по същество през следващите седмици, намалявайки по този начин несигурността, която в последните месеци отслаби ключовата роля на Германия в международните отношения и дори доведе до повдигане на въпроси около това, дали Меркел ще запази своя пост.

Новината за пробив в преговорите спомага за допълнително поскъпване на еврото, след като единната европейска валута успя да намери добра подкрепа и от оповестените вчера протоколи от декемврийското заседание на ЕЦБ.

                                                                                        Графика на евро/долар (на седмична база)

СнимкаВ началото на днешната европейска търговия еврото проби над неговата важни предишни върхове около 1,2092/89 областта (бивши важни върхове от септември 2017 и от 4-ти януари тази година), поскъпвайки с 0,67% към нов тригодишен връх от 1,2122 щатски долара, - най-високо негово ниво от декември 2014 година.

Трайно поскъпване на еврото до края на петъчната търговия над неговите бивши върхове около 1,2089/92 долара ще даде сигнал за задълбочаване на неговото възходящо движение към 1,2165/70 долара (бивш връх от 31-ви декември 2014-а година и 50% корекция на последния средносрочен негов спад от върха от май 2014 година около 1,3994 долара до важното дъно от януари 2017-а около 1,0340 долара).

Само връщане на единната валута обратно под неговите бивши върхове около 1,2089/92 ще отслаби натискът върху щатския долар. Трябва да се има предвид, че по-нататъшната съдба на зелените пари ще зависи до голям степен от очакваните с голям интерес днешни данни от САЩ за инфлация и за продажбите на дребно през последния месец на 2017 година (от 15:30ч. наше време).

Единната валута поскъпва и спрямо останалите основни валути, нараствайки с 0,4% към 6-седмичен връх от 0,8927 британски лири и с 0,7% към тридневен връх от 134,75 японски йени.
Още от категорията

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки , сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно и само в рамките на ОПЕК. Групата от..

публикувано на 23.06.18 в 22:19

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим..

обновено на 23.06.18 в 10:00

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18