Тригодишен връх за еврото над 1,21 долара след пробив в преговорите за коалиционно правителство на Германия

Снимка: БГНЕС

Еврото реагира позитивно на новината, че консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали споразумение относно изработването на подробен план за стартиране на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Това засилва перспективите за прекратяване на месеците политическа несигурност в Германия, които бяха факт след проведените през миналия септември редовни парламентарни избори.

Споразумението между партийните и парламентарни лидери проправя пътя за детайлни преговори по същество през следващите седмици, намалявайки по този начин несигурността, която в последните месеци отслаби ключовата роля на Германия в международните отношения и дори доведе до повдигане на въпроси около това, дали Меркел ще запази своя пост.

Новината за пробив в преговорите спомага за допълнително поскъпване на еврото, след като единната европейска валута успя да намери добра подкрепа и от оповестените вчера протоколи от декемврийското заседание на ЕЦБ.

                                                                                        Графика на евро/долар (на седмична база)

СнимкаВ началото на днешната европейска търговия еврото проби над неговата важни предишни върхове около 1,2092/89 областта (бивши важни върхове от септември 2017 и от 4-ти януари тази година), поскъпвайки с 0,67% към нов тригодишен връх от 1,2122 щатски долара, - най-високо негово ниво от декември 2014 година.

Трайно поскъпване на еврото до края на петъчната търговия над неговите бивши върхове около 1,2089/92 долара ще даде сигнал за задълбочаване на неговото възходящо движение към 1,2165/70 долара (бивш връх от 31-ви декември 2014-а година и 50% корекция на последния средносрочен негов спад от върха от май 2014 година около 1,3994 долара до важното дъно от януари 2017-а около 1,0340 долара).

Само връщане на единната валута обратно под неговите бивши върхове около 1,2089/92 ще отслаби натискът върху щатския долар. Трябва да се има предвид, че по-нататъшната съдба на зелените пари ще зависи до голям степен от очакваните с голям интерес днешни данни от САЩ за инфлация и за продажбите на дребно през последния месец на 2017 година (от 15:30ч. наше време).

Единната валута поскъпва и спрямо останалите основни валути, нараствайки с 0,4% към 6-седмичен връх от 0,8927 британски лири и с 0,7% към тридневен връх от 134,75 японски йени.
Още от категорията

Стивън Майор: Брекзит ще постави пред сериозно изпитание европейския капиталов пазар

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще постави пред сериозно изпитание европейския капиталов пазар, призна пред "Хоризонт" председателят на Европейския орган за ценни книжа и пазари Стивън Майор . Това е институцията, която надзирава капиталовия пазар в Европа. В някои аспекти "разводът" ще се случи по-лесно, категоричен е Майор...

публикувано на 24.03.18 в 15:19

Иън Янг: 3-процентният "дигитален" данък цели да попълни европейската хазна след Брекзит

До 1 май за Европейския съюз няма да са валидни новите мита върху стоманата и алуминия, наложени от Съединените щати. В началото на седмицата във Вашингтон се водиха преговори за изключване на съюза от обхвата на митата завинаги, а германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че ще се продължи диалогът между САЩ и ЕС, за да се..

публикувано на 24.03.18 в 13:35
Илон Мъск - шеф на „Тесла“ и „Спейс екс“

Война на милиардери?: „Тесла“ и „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук

Американската компания за електромобили „Тесла“ и космическата „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук след пост в Туитър на техния шеф и милиардер Илон Мъск, съобщи „Бизнес инсайдър“. Това стана, след като Мъск отговори на пост в Туитър на Брайън Актън - съосновател на друга социална мрежа Уотсап (WhatsApp), който на писа „Време е...

публикувано на 23.03.18 в 19:21

Михаил Путин е избран за заместник-председател на „Газпром“

Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 години, съобщава „Комерсант“. Според изданието Михаил Путин е син на братовчед на руския президент Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че между двамата има далечно родство. „Комерсант“ допълва, че..

публикувано на 23.03.18 в 17:00

Тръмп заплаши да наложи вето върху гласуваните от Конгреса държавни разходи за 1,3 трлн. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши изненадващо, че може да наложи вето върху новоприетия от Конгреса законопроект за държавните разходи през настоящата финансова година на стойност 1,3 трлн. долара. Подобно решение можем да предизвика ново временно спиране на дейността на федералното правителство още този уикенд (от полунощ в петък)...

публикувано на 23.03.18 в 16:38

Силен скок на промишлените поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през февруари

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се повишиха изненадващо силно през февруари благодарение на ръст на бизнес инвестициите, което е сигнал за добро представяне на американската икономика в началото на годината. През февруари новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба скочиха с 3,1% до 247,72 млрд. долара..

публикувано на 23.03.18 в 15:27

Руската централна банка понижи основната си лихва до 7,25%

На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 7,25%, цитирайки рекордно ниската инфлация в страната и отбеляза, че вероятно ще приключи до края на годината с цикъла на разхлабване на лихвените ставки, съобщава Ройтерс. Съветът на директорите на банката взе решение да намали..

публикувано на 23.03.18 в 14:30