Тригодишен връх за еврото над 1,21 долара след пробив в преговорите за коалиционно правителство на Германия

Снимка: БГНЕС

Еврото реагира позитивно на новината, че консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали споразумение относно изработването на подробен план за стартиране на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Това засилва перспективите за прекратяване на месеците политическа несигурност в Германия, които бяха факт след проведените през миналия септември редовни парламентарни избори.

Споразумението между партийните и парламентарни лидери проправя пътя за детайлни преговори по същество през следващите седмици, намалявайки по този начин несигурността, която в последните месеци отслаби ключовата роля на Германия в международните отношения и дори доведе до повдигане на въпроси около това, дали Меркел ще запази своя пост.

Новината за пробив в преговорите спомага за допълнително поскъпване на еврото, след като единната европейска валута успя да намери добра подкрепа и от оповестените вчера протоколи от декемврийското заседание на ЕЦБ.

                                                                                        Графика на евро/долар (на седмична база)

СнимкаВ началото на днешната европейска търговия еврото проби над неговата важни предишни върхове около 1,2092/89 областта (бивши важни върхове от септември 2017 и от 4-ти януари тази година), поскъпвайки с 0,67% към нов тригодишен връх от 1,2122 щатски долара, - най-високо негово ниво от декември 2014 година.

Трайно поскъпване на еврото до края на петъчната търговия над неговите бивши върхове около 1,2089/92 долара ще даде сигнал за задълбочаване на неговото възходящо движение към 1,2165/70 долара (бивш връх от 31-ви декември 2014-а година и 50% корекция на последния средносрочен негов спад от върха от май 2014 година около 1,3994 долара до важното дъно от януари 2017-а около 1,0340 долара).

Само връщане на единната валута обратно под неговите бивши върхове около 1,2089/92 ще отслаби натискът върху щатския долар. Трябва да се има предвид, че по-нататъшната съдба на зелените пари ще зависи до голям степен от очакваните с голям интерес днешни данни от САЩ за инфлация и за продажбите на дребно през последния месец на 2017 година (от 15:30ч. наше време).

Единната валута поскъпва и спрямо останалите основни валути, нараствайки с 0,4% към 6-седмичен връх от 0,8927 британски лири и с 0,7% към тридневен връх от 134,75 японски йени.
Още от категорията

"Бритиш петролиум" ще плати нови 1,7 млрд. долара глоба във връзка с петролния разлив от нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън"

"Бритиш петролиум" (BP Plc.) обяви във вторник, че нейната печалба през четвъртото тримесечие е заплашена от нови многомилиардни глоби, свързани с фаталната екологична катастрофа през далечната 2010-а година, когато експлозия на нейната нефтена платформа "Дийпуотър хърайзън" (Deepwater Horizon) доведе до огромен петролен разлив в Мексиканския..

публикувано на 16.01.18 в 11:10

Инфлацията в Германия се ускори през 2017 година до петгодишен връх от 1,8 на сто

Средната годишна инфлация в Германия за цялата 2017-а година достигна петгодишен връх, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващите предварителната оценка. Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през миналата година с 1,8% спрямо 2016-а, когато се повиши с едва 0,5 на сто. Това представлява най-солиден..

публикувано на 16.01.18 в 10:40

Атанас Кирчев: 2018-а година ще бъде пикова при кандидатстването на бизнеса за европейско финансиране

Българската стопанска камара и Професионалната асоциация "Европейски и национални програми за развитие" организират двудневен практически семинар на тема  „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“. Семинарът започва днес и на него  ще бъдат представени подробно актуалните процедури за безвъзмездно финансиране на бизнеса по..

публикувано на 16.01.18 в 10:13

Еврото губи позиции след информация за проблем при формирането на голяма управляваща коалиция в Германия

Еврото се намира под предпазлив натиск от продажби в началото на европейската търговия във вторник след информация, че берлинското ръководство на Социалдемократическа партия (СДП) е гласувало против формирането на нова голяма управляваща коалиция в Германия от типа "дясно - център". Онлайн изданието на немския вестник Spiegle съобщава, че..

публикувано на 16.01.18 в 10:09

ЕС ще премахне 8 държави от списъка на данъчните оазиси

ЕС е на път да премахне осем държави от списъка си с данъчни оазиси, предава Ройтерс. Агенцията цитира документ, който предстои да бъде обсъден в Брюксел. Тези страни са приели промени в данъчното си законодателство, се казва в документа. Според Ройтерс, страните, които ще отпаднат от ограничителния списък, са Панама, Южна Корея, Обединените Арабски..

публикувано на 16.01.18 в 09:48

Л. Костов: НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ "Белене"

НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това сочат резултатите от проверката, която е направила Агенцията за ядрено регулиране. В интервю за "Хоризонт" председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов посочи, че са направени и някои препоръки към НЕК: НЕК може да осъществява необходимите..

публикувано на 16.01.18 в 07:45

Внезапно свиване на руската икономика през ноември 2017-а

Икономиката на Русия се сви изненадващо през ноември 2017-а година в резултат най-вече на спад на индустриалното производство, заяви Министерството на икономика, цитирано от Ройтерс. Брутният вътрешен продукт се понижи през ноември с 0,3% спрямо година по-рано, опровергавайки по този начин прогнозите на икономисти и анализатори за растеж от 1,5 на сто...

публикувано на 15.01.18 в 17:30