Европейските комисари и българските министри заседават за първи път заедно в София

Юнкер разговаря с президента Радев и се срещна с премиера Борисов
| обновено на 12.01.18 в 12:17
БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаря с президента Румен Радев в президентството на бул."Дондуков" 2. 

По-рано председателят на Европейската комисия имаше работна среща с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха приоритетите на страната ни по време на българското европредседателство, многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и готовността на България за членство в еврозоната и Шенген. Акцент в разговорите за били партньорството между българското правителство и Европейската комисия в следващите шест месеца. 


Борисов е посочил, че страната ни има опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюза и ще продължи да е активна в дискусиите за бъдещето на общността. 

Отговорността ни през следващите шест месеца е голяма. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз, е подчертал премиерът, цитиран от правителствения пресцентър. Борисов и Юнкер очакват подобряване на диалога със съседните на Европейския съюз държави по време на българското председателство. 

В същото време в Националния дворец на културата членовете на Европейската комисия обсъдиха с министрите от кабинета общите политики в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, как Европа да стане по-стабилна и да бъде по-близко до европейските граждани. 

Премиерът, председателят на Европейската комисия, еврокомисарите и министрите в момента заседават заедно, след което Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция. 


Снощи от представителството на Европейската комисия в България съобщиха, че Българското европредседателство започва и с първата голяма инвестиция по плана "Юнкер". В присъствието на Борисов и Юнкер в НДК ще бъде подписано споразумение за най-големият до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа.

Още от категорията

Парламентът отложи с 10 дни разглеждането на законопроектите за изменения и допълнения в НК

Мнозинството в парламента отложи с десет дни разглеждането на предвидените в седмичната програма седем законопроекта за изменения и допълнения в Наказателния кодекс и ги върна за обществено обсъждане. Поводът е оспорваният законопроект на Министерския съвет, който предвижда преследване на корупцията и в частния сектор и криминализиране на търговията с..

публикувано на 21.03.18 в 10:06
Христо Иванов

Христо Иванов: Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм

"Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм", заяви в предаването "Преди всички" лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов: "Ние от "Да, България" именно затова завихме една центристка позиция, именно защото смятаме, че проблемите, които България има, не могат да бъдат прочетено през призмата на ляво и дясно и че..

публикувано на 21.03.18 в 09:35
Мун Дже-ин

Сеул очаква тристранна среща на върха със Северна Корея и САЩ да прекрати ядрената заплаха

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че е възможна тристранна среща на върха със Северна Корея и САЩ. "Провеждане на преговори между лидерите на Северна Корея и САЩ, след среща на върха между двете Кореи, само по себе си ще стане историческо събитие. И в зависимост от техния резултат, впоследствие може да се състои тристранна среща между..

публикувано на 21.03.18 в 09:21

Лавров поиска от Япония да помогне за изясняването на случая "Скрипал"

Използването на химическо оръжие е неприемливо, в случая с отравянето в Солсбъри на бившия агент Сергей Скрипал трябва да се изяснят фактите. Това заяви японският външен министър Таро Коно след среща с руския си колега Сергей Лавров в Токио. Лавров поиска от Япония да помогне за изясняването на две неща: "къде се намират Скрипал и дъщеря му и защо..

публикувано на 21.03.18 в 09:14
Александър Сабанов

Александър Сабанов: Трябва да се види как ще се финансира сделката за ЧЕЗ и кой стои зад нея

Комисията, която ще проверява сделката за ЧЕЗ, се събира на първото си работно заседание, на което ще бъдат приети вътрешните правила за работата ѝ. В предаването "Преди всички" Александър Сабанов от Обединените патриоти, който е и член на комисията, обясни какво трябва да бъде свършено: "На съвместното заседание на комисиите по енергетика и..

обновено на 21.03.18 в 09:14

Делегация на Групата за приятелство Македония - България е на двудневно посещение в София

Делегация на Групата за приятелство Македония - България, водена от заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски, започва двудневно посещение в България.  В сряда, гостите ще се срещнат с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, след което ще разговарят с народните представители от Групата за приятелство..

публикувано на 21.03.18 в 07:54

Радев ще участва в запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста

Във втория ден от посещението си в Израел президентът Румен Радев ще участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в мемориала "Яд Вашем".  Музейната експозиция показва оригинални снимки и експонати, запазени от оцелели в лагерите на смъртта на хитлеристка Германия. Мемориалът съдържа аудио, видео и фотографски спомени..

публикувано на 21.03.18 в 07:39