Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Слабо забавяне на годишната инфлация през декември до 2,8%

Снимка: БГНЕС

През декември 2017 година инфлацията в България нарасна за шести пореден месец, макар и отстъпвайки слабо на годишна база от ноемврийския петгодишен връх, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна в края на миналата година за втори пореден месец с 0,4%, като това представлява шесто поредно увеличаване на месечната инфлация в нашата страна.

На годишна база инфлацията се забави леко до 2,8% (спрямо декември 2016 година), след като през ноември индексът на потребителските цени нарасна до петгодишен връх от 3,0% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за цялата 2017 година нарасна с 2,1% спрямо 12-те месеца на 2016-а година.

                                                                                                     Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

СнимкаПрез декември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки намаляват с 0,2% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите остават на равнището от предходния месец. Скок с 1,9% бележат транспортните цени, докато цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се повишават с 0,2%, а на облеклото и обувките бележат понижение с 0,6 на сто. Цените в здравеопазването се понижават слабо с 0,1%, докато тези на съобщенията се повишават с 0,3%, показват данните на НСИ. В образованието цените остават на равнището от предишния месец, цените за развлечения и култура нарастват с цели 3,3%, а тези в ресторантьорския и хотелиерския бизнес отчитат повишение с 1,1 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се увеличи през декември с 0,7% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се забави слабо до 1,8% от 1,9% през ноември.

Данните на НСИ са пореден знак, че българската икономика успя да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше от август 2013 година до края на 2016 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени