Очаква се да се създадат 210 нови работни места в два града в България

Българска фирма получава 100 милиона евро по Плана "Юнкер"

Целта е повишаване на обема на производство и качеството на научно-изследователската и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните
| обновено на 12.01.18 в 15:35
БГНЕС

Заем за 100 милиона евро получи българско предприятие от Европейската инвестиционна банка. Кредитът е по Плана "Юнкер" и ще е насочен към изследователска дейност в компания за производство на ветеринарни медикаменти, обясни собственикът й Кирил Домусчиев.

Очаква се да се създадат 210 нови работни места. Заедно със съфинансирането със средства на компанията, инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро и ще бъде осъществена в два града, допълни Домусчиев:

Около 210 човека ще бъдат специалистите. Сега не мога да взема отношение по броя на охранителите и съпътстващите производства и ангажимента на много фирми, които ще бъдат поддоставчици на тези предприятия. Около 80 на сто ще са във финансиране в завода в Пещера и около 20-25 % ще бъдат в тази инвестиция в Разград, като пак казвам - инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро.

Новината за кредита от Европейската инвестиционна банка за българската компания, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (наричан План "Юнкер") дойде в началото на пресконференцията, която дадоха председателят на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов, след съвместното заседание на европейските комисари и българските министри.

С този проект България става номер 3 в Плана „Юнкер“ като инвестиции на глава от населението и БВП. Бойко Борисов благодари на Жан-Клод Юнкер и уточни:

Над 350 млн. евро по тази програма  (инвестиционният план "Юнкер" - бел. ред.)  са в България. Това дава възможност лихвите да бъдат максимално намалени. 

Документът за кредита беше подписан от министъра на земеделието Румен Порожанов, от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и от главния изпълнителен директор на българската компания Кирил Домусчиев.


Още от категорията

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия. Синдикалните експерти са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство.  Един от драстичните примери е този на българка, наета за домашна помощница, която денонощно е трябвало да стои до леглото на болен от малария пациент...

публикувано на 19.01.18 в 18:46

Нобеловият лауреат Робърт Шилер предсказва "пълен колабс" на биткойна

Биткойнът може да "се срине напълно", въпреки че може да продължи да съществува в продължение на един век, заяви нобеловият лауреат Робърт Шилер , сравнявайки истерията около криптовалутите с т.нар. "Мания по лалета" в Холандия преди близо 400 години. Биткойнът може напълно да се срине и да бъде забравен и смятам, че това би бил един добър..

публикувано на 19.01.18 в 17:43

До края на годината САЩ изпреварва Саудитска Арабия като един от водещи петролни производители в света

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че през 2018-а година Съединените щати ще изпреварят Саудитска Арабия като втория най-голям производител на петрол след Русия, тъй като компаниите, занимаващи се с шистов добив, ще увеличат значително сондажната си дейност, привлечени от повишаващите се цени. Настоящата година обещава да бъде..

публикувано на 19.01.18 в 16:59

Националната банка на Гърция премахна зависимостта си от Механизма за осигуряване на спешна ликвидност

Националната банка на Гърция е успяла да премахне изцяло зависимостта си от Механизма за спешна банкова ликвидност (програмата ELA) на Европейската централна банка, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса. Трябва да се има предвид, че банките в Гърция бяха принудени да се включват в спасителната програма ELA през..

публикувано на 19.01.18 в 15:39

Солидно понижение на британските продажби на дребно в края на миналата година

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха през декември по-силен от очакваното спад, приключвайки по този начин най-слабата година за търговията на дребно на Острова от 2013-а насам в резултат на високата инфлация, която навреди на стандарт на живот на британските домакинства през изминалите 12 месеца, показват данни на официалната..

публикувано на 19.01.18 в 15:06

БНБ отчита влошаване на платежния баланс на страната през ноември 2017 година

През ноември 2017 година платежният баланс на България излезе на дефицит. В рамките на първите единадесет месеца на изминалата година той остава позитивен, но бележи известно влошаване спрямо същия период на 2016-а година, показват данни на Българската централна банка. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през ноември излезе на..

публикувано на 19.01.18 в 12:54

Разширяване на излишък по текущата сметка на еврозоната през ноември 2017-а

След два поредни месеца на свиване излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през ноември 2017-а година в резултат на по-солиден ръст на износа от този на вноса, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се увеличи през ноември до 32,5 млрд. евро от 30,3 млрд...

публикувано на 19.01.18 в 12:21