Eмисия новини
от 07.00 часа

Очаква се да се създадат 210 нови работни места в два града в България

Българска фирма получава 100 милиона евро по Плана "Юнкер"

Целта е повишаване на обема на производство и качеството на научно-изследователската и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните

| обновено на 12.01.18 в 15:35
7
Снимка: БГНЕС

Заем за 100 милиона евро получи българско предприятие от Европейската инвестиционна банка. Кредитът е по Плана "Юнкер" и ще е насочен към изследователска дейност в компания за производство на ветеринарни медикаменти, обясни собственикът й Кирил Домусчиев.

Очаква се да се създадат 210 нови работни места. Заедно със съфинансирането със средства на компанията, инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро и ще бъде осъществена в два града, допълни Домусчиев:

Около 210 човека ще бъдат специалистите. Сега не мога да взема отношение по броя на охранителите и съпътстващите производства и ангажимента на много фирми, които ще бъдат поддоставчици на тези предприятия. Около 80 на сто ще са във финансиране в завода в Пещера и около 20-25 % ще бъдат в тази инвестиция в Разград, като пак казвам - инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро.

Новината за кредита от Европейската инвестиционна банка за българската компания, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (наричан План "Юнкер") дойде в началото на пресконференцията, която дадоха председателят на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов, след съвместното заседание на европейските комисари и българските министри.

С този проект България става номер 3 в Плана „Юнкер“ като инвестиции на глава от населението и БВП. Бойко Борисов благодари на Жан-Клод Юнкер и уточни:

Над 350 млн. евро по тази програма  (инвестиционният план "Юнкер" - бел. ред.)  са в България. Това дава възможност лихвите да бъдат максимално намалени. 

Документът за кредита беше подписан от министъра на земеделието Румен Порожанов, от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и от главния изпълнителен директор на българската компания Кирил Домусчиев.


Галерия

Още от

Последно в Бизнес

Всички новини в Бизнес: днес | вчера

Най-четени