Очаква се да се създадат 210 нови работни места в два града в България

Българска фирма получава 100 милиона евро по Плана "Юнкер"

Целта е повишаване на обема на производство и качеството на научно-изследователската и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните
| обновено на 12.01.18 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Заем за 100 милиона евро получи българско предприятие от Европейската инвестиционна банка. Кредитът е по Плана "Юнкер" и ще е насочен към изследователска дейност в компания за производство на ветеринарни медикаменти, обясни собственикът й Кирил Домусчиев.

Очаква се да се създадат 210 нови работни места. Заедно със съфинансирането със средства на компанията, инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро и ще бъде осъществена в два града, допълни Домусчиев:

Около 210 човека ще бъдат специалистите. Сега не мога да взема отношение по броя на охранителите и съпътстващите производства и ангажимента на много фирми, които ще бъдат поддоставчици на тези предприятия. Около 80 на сто ще са във финансиране в завода в Пещера и около 20-25 % ще бъдат в тази инвестиция в Разград, като пак казвам - инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро.

Новината за кредита от Европейската инвестиционна банка за българската компания, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (наричан План "Юнкер") дойде в началото на пресконференцията, която дадоха председателят на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов, след съвместното заседание на европейските комисари и българските министри.

С този проект България става номер 3 в Плана „Юнкер“ като инвестиции на глава от населението и БВП. Бойко Борисов благодари на Жан-Клод Юнкер и уточни:

Над 350 млн. евро по тази програма  (инвестиционният план "Юнкер" - бел. ред.)  са в България. Това дава възможност лихвите да бъдат максимално намалени. 

Документът за кредита беше подписан от министъра на земеделието Румен Порожанов, от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и от главния изпълнителен директор на българската компания Кирил Домусчиев.


Още от категорията

Манолова: Високите сметки за март кредитират безлихвено „Топлофикация София“

Общественият защитник Мая Манолова е настояла пред изпълнителния директор на "Топлофикация София" Сашо Чакалски енергийното дружество да информира по ясен и разбираем начин абонатите си как са формирани драстично по-високите сметки за март в сравнение с първите два месеца на годината. Има случаи, в които увеличението е двойно, информират от екипа на..

публикувано на 23.04.18 в 20:19

Ускоряване на промишлената и на активността в сферата на услугите на САЩ през април

Бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите на САЩ се ускори изненадващо силно през април, отразявайки стабилната експанзия на водещата световна икономика, показват предварителни данни на агенция IHS Markit. Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор, нарасна през април до три и половина годишен връх от 56,5 пункта..

публикувано на 23.04.18 в 18:00

Любомир Дацов: Трябва да си напишем домашното в България, за да влезем в еврозоната

"Tрябва да си напишем домашното в България, за да постигнем национална цел, защото за мен присъединяването към еврозоната, влизайки първо в механизма REM II, след това присъединяването към зоната, е национален приоритет, т.е. ние трябва да направим всичко възможно, за да бъдем вътре в него. Това каза финансовият експерт Любомир Дацов в интервю..

публикувано на 23.04.18 в 17:53

САЩ снижават тона спрямо руския алуминиев гигант "Русал"

Финансовото министерство на САЩ сякаш открехна днес вратата за евентуално облекчаване на санкциите спрямо руския производител на алуминий "Русал", отбелязвайки, че компанията би могла да продължи да изнася важния метал, ако олигархът Олег Дерипаска отстъпи контрола на дружеството, съобщи Ройтерс. Министерството на финансовите също така удължи..

публикувано на 23.04.18 в 17:41

Финландия отказва да разшири експеримента с базовия доход

Финландското правителство реши да не разширява ограничения експеримент за плащане на безусловен базов доход (ББД), който предизвика широк интерес по света, предаде Би Би Си.   В момента 2000 безработни получават по 560 евро ББД на месец. „Желанието на правителството се изпарява. Те отказват допълнително финансиране“, заяви Оли Кангас,..

публикувано на 23.04.18 в 17:22

Тримесечни върхове за долара след ръст на доходността на облигациите на САЩ към нивото от 3%

Щатският долар поскъпва към най-високи нива от януари насам, след като доходността на 10-годишните американски държавни облигации се повиши съвсем близо до важната психологическа бариера от 3,0% за пръв път от януари 2014-а година, достигайки на този етап ниво от 2,998%. Стръмното възходящо движение на нивата на реалните пазарни лихви в САЩ..

публикувано на 23.04.18 в 16:38

„Шкода“ представи новия си кросоувър, предназначен за Китай

„Шкода“ представи новия си кросоувър Skoda Kamiq, предназначен само за китайския пазар, съобщават от компанията. Колата прилича на Skoda Karoq, която вече се продава в Европа. Кросоувърът е с 1,5-литров двигател, 110 конски сили и конструкцията е опростена и изчистена. Предлага се с петстепенна механична скоростна кутия и шестстепенна..

публикувано на 23.04.18 в 15:17