Очаква се да се създадат 210 нови работни места в два града в България

Българска фирма получава 100 милиона евро по Плана "Юнкер"

Целта е повишаване на обема на производство и качеството на научно-изследователската и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните
| обновено на 12.01.18 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Заем за 100 милиона евро получи българско предприятие от Европейската инвестиционна банка. Кредитът е по Плана "Юнкер" и ще е насочен към изследователска дейност в компания за производство на ветеринарни медикаменти, обясни собственикът й Кирил Домусчиев.

Очаква се да се създадат 210 нови работни места. Заедно със съфинансирането със средства на компанията, инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро и ще бъде осъществена в два града, допълни Домусчиев:

Около 210 човека ще бъдат специалистите. Сега не мога да взема отношение по броя на охранителите и съпътстващите производства и ангажимента на много фирми, които ще бъдат поддоставчици на тези предприятия. Около 80 на сто ще са във финансиране в завода в Пещера и около 20-25 % ще бъдат в тази инвестиция в Разград, като пак казвам - инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро.

Новината за кредита от Европейската инвестиционна банка за българската компания, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (наричан План "Юнкер") дойде в началото на пресконференцията, която дадоха председателят на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов, след съвместното заседание на европейските комисари и българските министри.

С този проект България става номер 3 в Плана „Юнкер“ като инвестиции на глава от населението и БВП. Бойко Борисов благодари на Жан-Клод Юнкер и уточни:

Над 350 млн. евро по тази програма  (инвестиционният план "Юнкер" - бел. ред.)  са в България. Това дава възможност лихвите да бъдат максимално намалени. 

Документът за кредита беше подписан от министъра на земеделието Румен Порожанов, от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и от главния изпълнителен директор на българската компания Кирил Домусчиев.


Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16