Очаква се да се създадат 210 нови работни места в два града в България

Българска фирма получава 100 милиона евро по Плана "Юнкер"

Целта е повишаване на обема на производство и качеството на научно-изследователската и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните
| обновено на 12.01.18 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Заем за 100 милиона евро получи българско предприятие от Европейската инвестиционна банка. Кредитът е по Плана "Юнкер" и ще е насочен към изследователска дейност в компания за производство на ветеринарни медикаменти, обясни собственикът й Кирил Домусчиев.

Очаква се да се създадат 210 нови работни места. Заедно със съфинансирането със средства на компанията, инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро и ще бъде осъществена в два града, допълни Домусчиев:

Около 210 човека ще бъдат специалистите. Сега не мога да взема отношение по броя на охранителите и съпътстващите производства и ангажимента на много фирми, които ще бъдат поддоставчици на тези предприятия. Около 80 на сто ще са във финансиране в завода в Пещера и около 20-25 % ще бъдат в тази инвестиция в Разград, като пак казвам - инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро.

Новината за кредита от Европейската инвестиционна банка за българската компания, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (наричан План "Юнкер") дойде в началото на пресконференцията, която дадоха председателят на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов, след съвместното заседание на европейските комисари и българските министри.

С този проект България става номер 3 в Плана „Юнкер“ като инвестиции на глава от населението и БВП. Бойко Борисов благодари на Жан-Клод Юнкер и уточни:

Над 350 млн. евро по тази програма  (инвестиционният план "Юнкер" - бел. ред.)  са в България. Това дава възможност лихвите да бъдат максимално намалени. 

Документът за кредита беше подписан от министъра на земеделието Румен Порожанов, от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и от главния изпълнителен директор на българската компания Кирил Домусчиев.


Още от категорията

Рисковете за растежа на еврозоната са сериозни и могат да доведат до "твърдо приземяване", предупреди МВФ

Икономическият растеж в еврозоната е достигнал най-високата си точка и рисковете по отношение на перспективите са "особено сериозни", което повишава шансовете за т.нар. "твърдо приземяване" на единния валутния блок (рязко забавяне на растежа), предупреди в четвъртък Международният валутен фонд при представяне на последната си редовна оценка за..

публикувано на 19.07.18 в 18:45

Данъчни облекчения за работодателите, които пращат служителите си на СПА туризъм

Работодателите да инвестират в балнеолечение и СПА процедури за служителите си, срещу което да получават данъчни облекчения от държавата. Това е предложението на туристическия бранш и Българската спа асоциация, съобщи във Варна Елена Косева, изпълнителен директор на "Свети Константин и Елена холдинг“. Косева посочи, че подобна практика..

публикувано на 19.07.18 в 18:38

Ръст в продажбата на жилища "на зелено"

Над 70 процента от продажбите на жилища са на етап "в строеж". Недостигът в предлагането на завършени проекти е довел до ръст в продажбата на "зелено", показва проучване на пазара за първите 6 месеца на годината. Делът на закупилите жилище за инвестиция нараства значително - от 25 на сто на 45%. Факторите, които преобладават при избора..

публикувано на 19.07.18 в 18:22

МВФ: Липсата на сделка за Брекзит ще струва на ЕС 1,5% от общия БВП, или около 250 млрд. долара

Страните-членки на Европейския съюз ще понесат дългосрочни щети, равняващи се на около 1,5% от годишния общ брутен вътрешен продукт, ако Великобритания напусне през следващата година блока без да бъде постигнато споразумение за свободна търговия, предупреди в четвъртък Международният валутен, предаде агенция Ройтерс. Изчисления на Ройтерс въз..

публикувано на 19.07.18 в 17:54

Американският долар поскъпна до едногодишен връх спрямо останалите основни валути

В четвъртък доларът поскъпва до едногодишен връх спрямо останалите основни валути, включително и спрямо китайския юан, тъй като инвеститорите продължават да купуват зелените пари в резултат на тазседмичнита позитивна оценка за състоянието на американската икономика, която направи управителят на Федералния резерв Джером Пауъл . Шефът на Фед също..

публикувано на 19.07.18 в 17:03

Според проф. Атанас Тасев има риск от още едно арбитражно дело, левицата настоява държавата да изкупи ЧЕЗ

Решението на КЗК отговаря на законите на България, заяви в предаването „12+4“ депутатът от левицата Таско Ерменков , който е и член на Комисията по енергетика, във връзка с днешното решение на Комисията за защита на конкуренцията да забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България...

публикувано на 19.07.18 в 16:44

Ръст на туристите във Варна през летния сезон

Туристите във Варна през този сезон се увеличават. Това коментира проф. Стоян Маринов, декан на факултет "Управление" в Икономическия университет и член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара. Проф. Маринов каза, че е оптимист за резултатите от туристическия сезон през това лято: "Сезонът се засилва и ще се сбъднат..

публикувано на 19.07.18 в 16:34