Eмисия новини
от 07.00 часа

Инвеститори от еврозоната оценяват на 70% шанса за първо повишение на лихвите от ЕЦБ до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък паричните пазари в еврозоната оценяват на около 70% вероятността за първо повишение на основната репо лихва на ЕЦБ с 10 базисни пункта до края на настоящата година. Това засилване на инвеститорските очаквания за по-скорошно вдигане на европейските лихвени ставки е факт след оповестени вчера протоколи от декемврийското заседание на ЕЦБ.

Лихвеният диференциал между форуърдите на едноседмичната заемна междубанкова лихва в еврозоната (известна като Eonia) за заседанието на ЕЦБ на 13-ти декември 2018-а година и нивото на Eonia на междубанковия спот пазар е около 7 базисни пункта, нараствайки от 5 базисни пункта само в рамките на настоящата седмица.

Според анализатори това означава, че инвеститорите на паричните пазари в еврозоната вече оценяват на 70% шансовете за увеличение на депозитната лихва на ЕЦБ с 10 базисни пункта от настоящото ѝ ниво от -0,4 на сто.

Европейската централна банка може да промени насоките си към инвеститорите по отношение на провежданата парична и лихвена политика още в началото на 2018-а година, за да отрази по-добре икономическото възстановяване в еврозоната, показват оповестените в четвъртък протоколи от декемврийската среща на банката. Инвеститорите преценяват, че по този начин се увеличава вероятността за окончателно приключване на програмата на ЕЦБ за покупки на еврооблигации за общо около 2,55 трлн. евро през септември тази година. Това от своя страна засилва и спекулациите за следващ ход от страна на централната банка в посока повишаване на рекордно ниските лихвени ставки.

В същото време доходността на немските дългосрочни държавни облигации се повишава до нов петмесечен връх, а еврото поскъпна към тригодишен връх над 1,2100 долара като реакция и на новината за сериозен напредък при преговорите за формиране на ново коалиционно управление на Германия. Доходността на 10-годишните дългови книжа на Германия нарасна за кратко до 0,54%, достигайки най-високо ниво от август 2017-а година насам, преди да стабилизира около 0,52%.


Още от

Последно в Бизнес

Всички новини в Бизнес: днес | вчера

Най-четени