Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Германия ще остане силна през новата година, въпреки известно забавяне на растеж в края на 2017 година

Германският икономически растеж вероятно се е забавил в края на 2017-а година, но силният прием на производствени поръчки и положителните бизнес очаквания предполагат, че най-голямата европейска икономика ще продължава да бъде силна през настоящата година, съобщава Министерството на икономиката в редовния си месечен доклад.

Германската икономика преживява силен възход, заяви министерството, цитирано от Ройтерс, след което добави: В края на 2017-а година вероятно имаше известно отслабване на силната икономическа динамика.

Данните на немската статистика Destatis, публикувани само ден по-рано, показаха, че икономиката на Германия е нараснала през миналата година с 2,2%, отбелязвайки по този начин най-солидната си експанзия от 2011-а година насам благодарение най-вече на солидни потребителски разходи, които бяха подсилени от ултра ниските разходи по заемите, рекордно високата трудова заетост и повишаващи се заплати. В същото време растежът на БВП се забави през последното тримесечие на миналата година към 0,5% спрямо предходните три месеца, когато беше отчетена по-солидна експанзия от 0,8 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!