Премиерът Бойко Борисов защити правото на България да бъде приета в Шенген

Юнкер потвърди: Мястото на България е в Шенген и аз изобщо не бих отстъпил от тази позиция
Днес се проведе заседание на еврокомисарите с българските министри в НДК - ден след като България формално започна председателството на Съвета на ЕС
БГНЕС


По време на съвместната пресконференция, която даде днес заедно с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов защити правото на България да бъде приета в Шенген:

България в момента пази най-добре европейската граница. Тук беше и Дейвид Камерън, и Виктор Орбан, и министрите на отбраната и на вътрешните работи на много от вашите страни, така че клишето "България и Румъния - Шенген" се надявам да изчезне скоро, защото действително не го заслужаваме, както и за еврозоната.

На въпрос на "Хоризонт" как Европейската комисия ще убеди държавите, които не подкрепят членството на България в Шенген, председателят Жан- Клод Юнкер каза:

От самото начало на моя мандат аз съм се изказвал за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според нас България изпълнява всички условия като цяло, за да се присъедини. Мястото на България е в Шенген и аз изобщо не бих отстъпил от тази позиция.


Свързани новини

Жан-Клод Юнкер: Българското председателство е в ключов момент за Европа и нейното бъдеще

Радвам се, че планът "Юнкер“ работи и работи в България. Българското европредседателство се състои в един ключов момент за Европа и за нейното бъдеще. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на пресконференцията..

обновено на 12.01.18 в 13:46

Европейските комисари и българските министри заседават за първи път заедно в София

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаря с президента Румен Радев в президентството на бул."Дондуков" 2.  По-рано председателят на Европейската комисия имаше работна среща с премиера Бойко Борисов . Двамата  обсъдиха приоритетите..

обновено на 12.01.18 в 12:17
Още от категорията
Александър Вучич и Румен Радев

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха интеграцията на Западните Балкани

През април президентите на България и Сърбия ще посетят заедно Западните покрайнини, където живее българското малцинство. Това стана ясно след разговорите на Румен Радев и Александър Вучич в София.  Президентът  Румен Радев  смята, че 2025..

обновено на 23.02.18 в 16:26

Борисов: Коалиционните ни партньори не са лесни, но това е изборът на българския народ

Премиерът  Бойко Борисов  определи коалиционните партньори на ГЕРБ като "трудни", но заяви, че друг вариант за коалиция няма: Те не са лесни партньори, ние си ги знаем от години, но това е изборът на българския народ. Аз поотделно и заедно с..

публикувано на 23.02.18 в 16:18
Теменужка Петкова

Премиерът лично е поискал оставката на министъра на енергетиката и ще я приеме

Енергийният министър  Теменужка Петкова  обяви, че подава оставка, за да няма съмнения при сделката за продажба на активите на чешкото дружество ЧЕЗ в България. В четвъртък чешката компания взе решение да продаде бизнеса си у нас на "Инерком..

обновено на 23.02.18 в 16:01

НС реши: Избраните на следващите избори общински съветници без право да са еднолични търговци и акционери

Общинските съветници, които ще бъдат избрани на следващите местни избори, няма да имат право да са еднолични търговци и акционери на дружества, с които дадена община има договори. Това окончателно реши мнозинството в Народното събрание, след като прие..

обновено на 23.02.18 в 15:55
Веселин Марешки

Веселин Марешки: Ако оставката бъде приета, означава, че наистина има съмнения за задкулисна дейност

При всякакви съмнения за шуробаджанащина, корупция, роднински връзки при определени сделки, всеки един управленец на такова ниво трябва веднага да си подава оставката. Следващият момент обаче е това дали ще бъде приета. Това каза в интервю..

публикувано на 23.02.18 в 15:45
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Сделката за ЧЕЗ не е причината за оставката на Теменужка Петкова

Изненада ни оставката на г-жа Теменужка Петкова, защото за нас тя беше един от успешните министри в това правителство. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Рамадан Аталай от ДПС. Това е една търговска сделка, която..

публикувано на 23.02.18 в 15:29
Искрен Веселинов

Искрен Веселинов: След като има връзка между министър Петкова и купувача на ЧЕЗ, е логично да се подаде оставка

След като има връзка между министър Теменужка Петкова и купувача на ЧЕЗ, според мен е логичното, нормалното и моралното да подаде оставка, а съответно един преглед на обстоятелствата около тази покупка и съответно дейността по принцип на..

публикувано на 23.02.18 в 15:15