Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов защити правото на България да бъде приета в Шенген

Юнкер потвърди: Мястото на България е в Шенген и аз изобщо не бих отстъпил от тази позиция

Днес се проведе заседание на еврокомисарите с българските министри в НДК - ден след като България формално започна председателството на Съвета на ЕС
Снимка: БГНЕС


По време на съвместната пресконференция, която даде днес заедно с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов защити правото на България да бъде приета в Шенген:

България в момента пази най-добре европейската граница. Тук беше и Дейвид Камерън, и Виктор Орбан, и министрите на отбраната и на вътрешните работи на много от вашите страни, така че клишето "България и Румъния - Шенген" се надявам да изчезне скоро, защото действително не го заслужаваме, както и за еврозоната.

На въпрос на "Хоризонт" как Европейската комисия ще убеди държавите, които не подкрепят членството на България в Шенген, председателят Жан- Клод Юнкер каза:

От самото начало на моя мандат аз съм се изказвал за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според нас България изпълнява всички условия като цяло, за да се присъедини. Мястото на България е в Шенген и аз изобщо не бих отстъпил от тази позиция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!