Честит юбилей, Хуан Диего Флорес

Хуан Диего Флорес
Снимка: royalalberthall.com / Kristin Hoebermann

Този перуанец днес е най-известният оперен певец. Нарича се Хуан Диего Флорес и присъствието му на всяка сцена е гаранция за успех. Сред ценители от цял свят той е прочут като мистър 9 До-та, а партията на Тонио е негова запазена марка, въпреки, че от скоро се опитва да избяга от този образ. Роден е на 13 януари 1973 г.
„Гласът на Хуан Диего Флорес е като двигател на Порше 91, когато го чуеш знаеш, че пред теб е нещо много финно настроено, нещо луксозно”. Това пише в „Опера нюз”. Или „Когато Флорес пее, слушателите знаят, че слушат истински виртуоз”.
„Той оцветява нотите както художник рисува върху платното. Флорес е известен със способността си да завладява сърцата и слуха на публиката с пламенната си изразност и майсторска техника”.
Баща му бил известен китарист и изпълнител на перуанска и креолска музика. Майка му пък имала пъб, в който се изпълнявала музика на живо. Често младежът замествал някой от разболелите се музиканти, което било и една от атракциите на клуба. „Това беше огромен опит за мен, тъй като повечето от посетителите бяха на определена възраст, така че аз трябваше да бъда готов да пея както хуаньос, така и музика на Елвис Пресли, и това беше за мен ярък пример, че всяка добре изпълнена музика независимо дали е джаз, опера или поп е добра музика”. Ще припомня, че едно от много успешните издания в дискографията на Флорес е дискът събрал най-популярните латиноамерикански песни.
Ръководителят на Националния хор на Перу започнал да му поверява солиращи изяви - участва в „Коронационната Меса” на Моцарт и в „Малка тържествена меса” на Росини, и дори решил да му дава уроци. „Той ми вдъхна вяра, че мога да пея опера и дори научих арията на Херцога и „Аве Мария” на Шуберт”. С тях се явих в консерваторията в Лима” - казва той. Там дълго не може да реши с какво точно да се занимава и се лута между популярната и класическа музика. „Исках да се занимавам с музика, особено с композиция и да свиря на пиано. Започнах да разучавам леки ноктюрни на Шопен и да си акомпанирам”.
Печели стипендия и заминава да учи в института „Къртис” във Филаделфия, където остава три години и научава много за операта. През това време се среща и с Мерилин Хорн и учи с нея в Санта Барбара.
През 1994 г. се среща и започва работа с перуанския тенор Ернесто Паласио, който му казва, че има специфичен глас и трябва много да внимава. Заедно заминават за Италия.
Първият си пробив Флорес прави през 1996 г. на 23 г. „Спешно се наложи да отида на росиниевия фестивал в Пезаро, за да подготвя малка роля от „Рикардо и Зораиде”, а се оказа, че трябва да изпълня главната роля в „Матилде ди Шабран” и така изведнъж станах известен”. Чуват го директори на много театри и веднага календарът му се запълва максимално. През август е извикан за прослушване в Миланската Скала и още през декември пее в „Армида” на Росини макар и не партията на Риналдо, след това в „Северна звезда” на Майербер в Уексфорд. След година от Ковънт Гардън първо го викат да замести колега в „Елизабет” на Доницети и след това сключват договор за „Отело” и „Пепеляшка” на Росини, и „Сомнамбула” на Белини. През 1999 е и на сцената на Виенската опера за „Севилският бръснар” на Росини.
В родината си Флорес е носител на най-престижното национално отличие - Големия кръст на ордена на слънцето на Перу. Той отвръща на този жест с благотворителни проекти. Създава в Перу фондация за насърчаване и създаване на национални детски и младежки хорове и оркестри. „Симфония за Перу” ми напомня всеки ден как музиката е променила не само моя живот, но и живота на хиляди деца, като им предлага ново бъдеще, изпълнено с надежда, казва той и продължава - Да създадем повече музикални училища, за да подобрим света, да пеем заедно една симфония за света, да запълним Земята с оркестри и хорове”.
Някои от наградите му:
Хуан Диего Флорес е камерзенгер на Австрия от 2012, през 2000 г. получава наградата на италианската критика като най-добър певец на годината, наградата „Аурелиана Пертиле”, „Златен Росини”, „Златен Белини”, наградата „Франческо Таманьо”, наградата на списание „Опера” - най-добър тенор за изпълнението си в „Сомнамбула“ на Белини през 2001 г. в Миланската Скала.
На официалната страница на певеца могат да се видят ангажиментите му за тази година - през януари - „Хофманови разкази” на Офенбах в Монте Карло. През февруари и март ще пее в „Орфей и Евридика” на Глук в Миланската Скала. Следват концерти през април - в Хамбург, Дюселдорф, Франкфурт, Хановер, Барселона с различни програми. През май го очакват в Мюнхен за „Лучия ди Ламермур” на Доницети, после рецитал в Мадрид и „Риголето” на Верди във Виена. На 23 юни ще има грандиозен концерт пред катедралата в Линц, а през август ще е в Пезаро в „Рикардо и Зораиде” на Росини.
Избрана дискография:
„Митридат цар на Понт” на Моцарт, Сакрална музика от Верди, Кантати от Росини, „Граф Ори” на Росини, „Вилхелм Тел” на Росини, „Матилде ди Шабран” на Росини, „Зелмира” на Росини, „Пуритани” на Белини, „Риголето” на Верди, „Орфей и Евридика” на Глук, „Сомнамбула” на Белини, „Жената от езерото” на Росини, „Семирамида” на Росини,
Албуми с арии от Росини, арии от Доницети и Белини, известни арии от опери, арии от Моцарт, италиански канцонети, сакрална музика, „Дъщерята на полка” на Доницети, арии за Рубини, песни от Латинска Америка.
В пътуванията си на различни сцени Хуан Диего Флорес се е срещал с различни български певици - Красимира Стоянова - „Лукреция Борджия”, Дарина Такова - „Северната звезда”, „Жената от езерото”, Веселина Кацарова - „Италианката в Алжир”, „Пепеляшка”.
Съдържание на оперната ни вечер:
• Цялостен запис на операта „Граф Ори” на Джоакино Росини с участието на:
Хуан Диего Флорес - Граф Ори,
Аластар Майлс - Губернаторът,
Мари-Анж Тодорович - Изолие,
Бруно Пратико - Рембо,
Стефания Бонфадели - графиня дьо Формутие,
Марина де Лизо - мадам Рагонд,
оркестър на театър „Комунале”, Болоня, Пражки камерен хор,
диригент Хесус Лопес Кобос.
• Запис от фестивала в Пезаро през 2003 г.
- Фрагмент от второ действие на операта „Сомнамбула” на Винченцо Белини с участието на Чечилия Бартоли - Амина, Хуан Диего Флорес - Елвино, Илдебрандо Д`Арканджело - граф Родолфо, Джема Бертаньоли – Лиза, Лиляна Никитяну - Тереза, хор на операта в Цюрих, Оркестър La Scintilla, диригент Алесандро Де Марки;
- Кантатата „Сватбата на Тетис и Пеле” от Джоакино Росини с участието на Елизабет Скано - Тетис, Хуан Диего Флорес - Пелей, Чечилия Бартоли - Церера, Даниела Барчелона -  Юнона, Луиджи Петрони - Юпитер.

събота, 13 януари от 20 часа

Съдържание на операта „Граф Ори”

Още от категорията
Маха Вачиралонгкорн Бодинтхаратхеппхаяварангкун (Рама Х)

Руски пианист ще свири десет часа за рождения ден на краля на Тайланд

Руският пианист Иан Шарапов ще изнесе 10-часов концерт по случай рождения ден на краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн (Рама Х), който ще бъде тържествено отбелязан от цялата страна на 28 юли, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Маратонът "Десет часа музика за Рама X" ще стартира на 26 юли в Изложбения център "Ривър сити Банкок" в 10:00 часа местно време...

публикувано на 19.07.18 в 11:08

Великите европейци – "Ролинг Стоунс", първа част

Музиката с камъни! Ако някога сте чели за нея при Тери Пратчет, но случайно не сте разбрали за какво иде реч – това е то. Нарича се Ролинг Стоунс и те повлича като лавина, разтърсва те до мозъка на костите, електрифицира душата ти и размита всички глупости от света наоколо, за да остане да стърчи само голата реалност. Също като въпросната..

обновено на 18.07.18 в 17:07

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12
Аюуне Суле

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР на 19 юли, четвъртък, организира радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“

Извънреден втори концерт ще изнесе Аюуне Суле на 19 юли, четвъртък, отново от 21. 00 ч. и отново във Второ студио на БНР. Радиофестивалът  на БНР обяви датата след изчерпването на билетите за днешното излизане на сцената на музикалния шаман от Гана.  С двата концерта в София започва балканското турне на прото-блусмена и..

публикувано на 18.07.18 в 14:32

Шер ще издаде албум с кавъри на песни на АББА

Американската звезда на поп музиката Шер, която участва в продължението на филма мюзикъл "Мама миа!", посветен на АББА, оповести, че ще издаде албум с кавъри на песни на легендарната шведска група, предаде Франс прес. В интервю за телевизия Ен Би Си 72-годишната певица и актриса поясни по повод промоцията на филма "Mama Mia! Here We Go Again", че е била..

публикувано на 18.07.18 в 12:55

Аюуне Суле гостува на „Артефир”

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“, организиран от „Аларма Пънк Джаз“, се завръща в София със соловата си програма. Концертът е на 18 юли от 21 часа във Второ студио на БНР, отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“. Така ще честваме..

публикувано на 17.07.18 в 17:20
Анди Гарсия и Шер на премиерата на филма.

Кинолегенди рамо до рамо в "Мамма миа - отново заедно"

Знаменитости се събраха в Лондон за световната премиера на продължението на комедийния мюзикъл "Мамма миа" - "Мамма миа - отново заедно". Сред звездните гости се открояваха  актьорите в главните роли, сред които носителката на "Оскар" Мерил Стрийп, Пиърс Броснън и Колин Фърт. Действието във филма следва сюжетната линия на първия филм отпреди 10..

публикувано на 17.07.18 в 17:12