Любослав Костов: До 5 години България би могла да бъде в еврозоната

ЕПА/БГНЕС

Важно за българската икономика е да бъдем в еврозоната. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ икономистът от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

Еврото като валута е първа или втора валута, която е най-конвертируема в света и най-стабилна, заедно с американския долар. Придобивайки такава стабилна валута, ще засилим притока на преки чуждестранни инвестиции в България и стабилността на нашата парична система. В момента българският лев е по-скоро надценен и създава притеснение в дългосрочен период, що се касае главно за паричното търсене, добави той.

По думите на Костов, не е ясна съдбата на българския лев, ако падне валутният борд:

Има опасност наистина да се окаже, че в плаващ валутен курс българският лев да не бъде 1 лев, а 80 стотинки или да имаме скрита инфлация с около 20%. Това означава, че спестяванията на гражданите ще намалеят с 20%. Докато, ако приемем еврото, това нещо ще се случи като, престоим две години в т.нар. „чакалня“ на еврозоната и там ние ще бъдем фиксирани към еврото със същия курс, с който в момента сме във валутния борд. Този валутен борд в момента ни улеснява прехода. Икономическият цикъл също го позволява, защото в момента сме в подем и България регистрира един от най-големите си икономически ръстове в целия ЕС, така че обстоятелствата предполагат да правим такива общи стъпки.

Според него до 5 години България би могла да бъде в еврозоната:

Има един период около една-две години, в който цените ще се изписват и с двете валути при някакъв курс, защото няма как да се изтегли тази парична маса. Един такъв климатизационен период ще има, но около 2022-2023 година бихме могли да влезем най-рано в еврозоната. 

Костов беше категоричен, че еврозоната само може да спечели от присъединяването на допълнителни държави.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия. Синдикалните експерти са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство.  Един от драстичните примери е този на българка, наета за домашна помощница, която денонощно е трябвало да стои до леглото на болен от малария пациент...

публикувано на 19.01.18 в 18:46

Нобеловият лауреат Робърт Шилер предсказва "пълен колабс" на биткойна

Биткойнът може да "се срине напълно", въпреки че може да продължи да съществува в продължение на един век, заяви нобеловият лауреат Робърт Шилер , сравнявайки истерията около криптовалутите с т.нар. "Мания по лалета" в Холандия преди близо 400 години. Биткойнът може напълно да се срине и да бъде забравен и смятам, че това би бил един добър..

публикувано на 19.01.18 в 17:43

До края на годината САЩ изпреварва Саудитска Арабия като един от водещи петролни производители в света

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че през 2018-а година Съединените щати ще изпреварят Саудитска Арабия като втория най-голям производител на петрол след Русия, тъй като компаниите, занимаващи се с шистов добив, ще увеличат значително сондажната си дейност, привлечени от повишаващите се цени. Настоящата година обещава да бъде..

публикувано на 19.01.18 в 16:59

Националната банка на Гърция премахна зависимостта си от Механизма за осигуряване на спешна ликвидност

Националната банка на Гърция е успяла да премахне изцяло зависимостта си от Механизма за спешна банкова ликвидност (програмата ELA) на Европейската централна банка, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса. Трябва да се има предвид, че банките в Гърция бяха принудени да се включват в спасителната програма ELA през..

публикувано на 19.01.18 в 15:39

Солидно понижение на британските продажби на дребно в края на миналата година

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха през декември по-силен от очакваното спад, приключвайки по този начин най-слабата година за търговията на дребно на Острова от 2013-а насам в резултат на високата инфлация, която навреди на стандарт на живот на британските домакинства през изминалите 12 месеца, показват данни на официалната..

публикувано на 19.01.18 в 15:06

БНБ отчита влошаване на платежния баланс на страната през ноември 2017 година

През ноември 2017 година платежният баланс на България излезе на дефицит. В рамките на първите единадесет месеца на изминалата година той остава позитивен, но бележи известно влошаване спрямо същия период на 2016-а година, показват данни на Българската централна банка. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през ноември излезе на..

публикувано на 19.01.18 в 12:54

Разширяване на излишък по текущата сметка на еврозоната през ноември 2017-а

След два поредни месеца на свиване излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през ноември 2017-а година в резултат на по-солиден ръст на износа от този на вноса, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се увеличи през ноември до 32,5 млрд. евро от 30,3 млрд...

публикувано на 19.01.18 в 12:21