Любослав Костов: До 5 години България би могла да бъде в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важно за българската икономика е да бъдем в еврозоната. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ икономистът от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

Еврото като валута е първа или втора валута, която е най-конвертируема в света и най-стабилна, заедно с американския долар. Придобивайки такава стабилна валута, ще засилим притока на преки чуждестранни инвестиции в България и стабилността на нашата парична система. В момента българският лев е по-скоро надценен и създава притеснение в дългосрочен период, що се касае главно за паричното търсене, добави той.

По думите на Костов, не е ясна съдбата на българския лев, ако падне валутният борд:

Има опасност наистина да се окаже, че в плаващ валутен курс българският лев да не бъде 1 лев, а 80 стотинки или да имаме скрита инфлация с около 20%. Това означава, че спестяванията на гражданите ще намалеят с 20%. Докато, ако приемем еврото, това нещо ще се случи като, престоим две години в т.нар. „чакалня“ на еврозоната и там ние ще бъдем фиксирани към еврото със същия курс, с който в момента сме във валутния борд. Този валутен борд в момента ни улеснява прехода. Икономическият цикъл също го позволява, защото в момента сме в подем и България регистрира един от най-големите си икономически ръстове в целия ЕС, така че обстоятелствата предполагат да правим такива общи стъпки.

Според него до 5 години България би могла да бъде в еврозоната:

Има един период около една-две години, в който цените ще се изписват и с двете валути при някакъв курс, защото няма как да се изтегли тази парична маса. Един такъв климатизационен период ще има, но около 2022-2023 година бихме могли да влезем най-рано в еврозоната. 

Костов беше категоричен, че еврозоната само може да спечели от присъединяването на допълнителни държави.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Източник от ЕЦБ: Нямаме правни основания, за да оценяваме български банки

Източник от Европейската централна банка опроверга пред „Хоризонт“ информацията, че нейни надзорници ще пристигнат през ноември, за да оценят 6 банки във връзка с кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната ERM2. „Условията трябва да са на масата, за да се процедира. Трябва правна основа, която да бъде извършена от българските..

публикувано на 22.10.18 в 20:15

10-имата финалисти в „Мениджър на годината 2018“ оглавяват компании с общ приход над 2,6 млрд. лева

65 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката подадоха документи за участие в 11-ия конкурс „Мениджър на годината.” 41 от тях преминаха във втория етап на надпреварата след безпристрастна оценка по редица показатели по специално разработената за конкурса методология. От всички подали документи за участие най-много са лидерите от..

обновено на 22.10.18 в 18:13

Проектобюджет 2019 през погледа на експертите

"Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните три години – през следващата година прогнозира дефицит, при положение, че три години подред имаме излишъци. Това е още по-озадачаващо предвид очакванията за забавянето на световния икономически растеж, включително този на ЕС, от който сме по-зависими." Този прочит на..

публикувано на 22.10.18 в 17:58

Тръмп се фокусира върху създаване на допълнителни лостове, с които да накара Китай "да страда повече"

Доналд Тръмп няма намерение да облекчава митата за Китай, посочват три източника, които са разбрали за това в лични разговори с президента на САЩ, съобщава сайтът Axios.com. Същите източници дори твърдят, че Тръмп иска китайските лидери да изпитат по-голяма болка от въведените от САЩ мита, като според него, за това е необходимо повече време. "Той..

публикувано на 22.10.18 в 17:47

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

Министерството на финансите публикува днес проекта за бюджета за 2019 г., като посочи, че приоритети в него са социалната политика, образованието, отбраната, политиката по доходите и по-справедливи субсидии за общините. В сферата на социалната политика са предвидени 40,4 млн. лв. допълнително (50% повече спрямо средствата през 2018..

обновено на 22.10.18 в 16:00

Бизнесът определи масовата подмяна на касови апарати като пореден удар за икономиката

Бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати заради новите изисквания на приходната агенция като пореден удар върху легалната икономика.  Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците  е нереалистичен. Целта на промените, обяснена от НАП, е отчитането на..

обновено на 22.10.18 в 15:42

Повишение на европейските акции след подем на фондовите борси в Китай и Италия

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, намирайки подкрепа от възходящото рали на азиатските борси, след като властите в Китай се ангажираха да осигурят допълнителни стимули, за да стабилизират втората по сила световна икономика. Обещанията на властите в Пекин за намаляване на данъчната тежест и за подкрепа..

публикувано на 22.10.18 в 14:56