Любослав Костов: До 5 години България би могла да бъде в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важно за българската икономика е да бъдем в еврозоната. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ икономистът от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

Еврото като валута е първа или втора валута, която е най-конвертируема в света и най-стабилна, заедно с американския долар. Придобивайки такава стабилна валута, ще засилим притока на преки чуждестранни инвестиции в България и стабилността на нашата парична система. В момента българският лев е по-скоро надценен и създава притеснение в дългосрочен период, що се касае главно за паричното търсене, добави той.

По думите на Костов, не е ясна съдбата на българския лев, ако падне валутният борд:

Има опасност наистина да се окаже, че в плаващ валутен курс българският лев да не бъде 1 лев, а 80 стотинки или да имаме скрита инфлация с около 20%. Това означава, че спестяванията на гражданите ще намалеят с 20%. Докато, ако приемем еврото, това нещо ще се случи като, престоим две години в т.нар. „чакалня“ на еврозоната и там ние ще бъдем фиксирани към еврото със същия курс, с който в момента сме във валутния борд. Този валутен борд в момента ни улеснява прехода. Икономическият цикъл също го позволява, защото в момента сме в подем и България регистрира един от най-големите си икономически ръстове в целия ЕС, така че обстоятелствата предполагат да правим такива общи стъпки.

Според него до 5 години България би могла да бъде в еврозоната:

Има един период около една-две години, в който цените ще се изписват и с двете валути при някакъв курс, защото няма как да се изтегли тази парична маса. Един такъв климатизационен период ще има, но около 2022-2023 година бихме могли да влезем най-рано в еврозоната. 

Костов беше категоричен, че еврозоната само може да спечели от присъединяването на допълнителни държави.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Джеф Безос е най-богатият човек в модерната история

Основателят на американската компания "Амазон" Джеф Безос е най-богатият човек в модерната история с авоари от 150 милиарда долара. Това показва индексът на милиардерите на агенция "Блумбърг". 54-годишният Безос, който е собственик на компаниите "Амазон" и "Блу Ориджин", притежава с 55 милиарда долара повече от основателя на "Майкрософт" Бил..

публикувано на 17.07.18 в 03:40

Петролът поевтинява, Русия предложи на САЩ сътрудничество за сдържане на цените

Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Доналд Тръмп сътрудничество за регулиране на международните цени на горивата "Ние, като едни от най-големите държави-производители на петрол и газ, бихме могли да работим конструктивно за регулиране на международните пазари. Не е в наш интерес твърде голямо пропадане на цените, защото от..

публикувано на 16.07.18 в 23:07
Нагреваемите устройства за пушене са също толкова вредни, колкото и класическите цигари, твърдят от Коалиция

Акцизът да се измерва на база количество тютюн и да е 40% от ставката на конвенционалните цигари, предлагат ГЕРБ

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще обсъди промените в акциза на тютюна за бездимните нагреваеми цигари. Миналата седмица депутатите от бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, прие на първо четене увеличение на акцизната ставка от 1 октомври. Въпреки че в първоначалния законопроект е записано..

публикувано на 16.07.18 в 19:01

МВФ потвърди прогнозите за световната икономика, но при по-слабо представяне на еврозоната, Япония и Великобритания

Световният икономически растеж се очаква да достигне 3,9% през тази и следващата година в съответствие с прогнозата от априлския доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", но експанзията ще става все по-неравномерна и при увеличаващи се рискове за тази перспектива с оглед на ескалиращото търговско напрежение, посочи Международният..

публикувано на 16.07.18 в 18:16
европейски комисар Вера Йоурова

ЕК: "Фолксваген" ремонтира повечето автомобили с измамни устройства за вредните газови емисии

След скандала от 2015-а година насам, известен като "Дизелгейт", германският гигант "Фолксваген" е успял да поправи милиони автомобили в които бяха открити софтуери, представящи неверни данни за отделяните вредни газови емисии, но въпреки това компанията трябва да направи повече, за да удовлетвори своите потребители, заяви в понеделник Европейската..

публикувано на 16.07.18 в 17:28
Елеонора Негулова

Икономиката ни се стабилизира, отделни сектори с по-голям темп на растеж от средния за страната

Годишният доклад на Европейската комисия във връзка с прилагането на основния политически документ на Европейския съюз за политики към малкия и среден бизнес, който ще излезе през есента, постулира 10 принципа, спрямо които се измерва напредъка на отделните страни. По 3 от 10-те принципа България е около или над средното ниво, а по другите, за..

публикувано на 16.07.18 в 16:57

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ през юни след солиден скок месец по-рано

През юни продажбите на дребно в САЩ се повишиха солидно за четвърти пореден месец, което е ясен знак за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след относително слабото начало на годината. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юни се повишиха очаквано с 0,5% спрямо май,..

публикувано на 16.07.18 в 16:09