Любослав Костов: До 5 години България би могла да бъде в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важно за българската икономика е да бъдем в еврозоната. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ икономистът от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

Еврото като валута е първа или втора валута, която е най-конвертируема в света и най-стабилна, заедно с американския долар. Придобивайки такава стабилна валута, ще засилим притока на преки чуждестранни инвестиции в България и стабилността на нашата парична система. В момента българският лев е по-скоро надценен и създава притеснение в дългосрочен период, що се касае главно за паричното търсене, добави той.

По думите на Костов, не е ясна съдбата на българския лев, ако падне валутният борд:

Има опасност наистина да се окаже, че в плаващ валутен курс българският лев да не бъде 1 лев, а 80 стотинки или да имаме скрита инфлация с около 20%. Това означава, че спестяванията на гражданите ще намалеят с 20%. Докато, ако приемем еврото, това нещо ще се случи като, престоим две години в т.нар. „чакалня“ на еврозоната и там ние ще бъдем фиксирани към еврото със същия курс, с който в момента сме във валутния борд. Този валутен борд в момента ни улеснява прехода. Икономическият цикъл също го позволява, защото в момента сме в подем и България регистрира един от най-големите си икономически ръстове в целия ЕС, така че обстоятелствата предполагат да правим такива общи стъпки.

Според него до 5 години България би могла да бъде в еврозоната:

Има един период около една-две години, в който цените ще се изписват и с двете валути при някакъв курс, защото няма как да се изтегли тази парична маса. Един такъв климатизационен период ще има, но около 2022-2023 година бихме могли да влезем най-рано в еврозоната. 

Костов беше категоричен, че еврозоната само може да спечели от присъединяването на допълнителни държави.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Съкратените служители от „Оперативен контрол“ в НАП ще могат да се явят на нов конкурс

Данъчните служители от „Оперативен контрол“, на които им предстои съкращение, могат да се явят на конкурси за нови работни места в Националната агенция за приходите.  От КНСБ съобщиха, че това е една от договорките, постигнати с ръководството на приходната агенция. Инспекторите могат да кандидатстват за работа в звено "Фискален контрол"...

публикувано на 25.04.18 в 19:30

Очертава се нов напрегнат ден за инвеститорите на Уолстрийт

Пазарите на акции на Уолстрийт се намират под натиск от продажби с оглед на продължаващото нарастване на доходността на американски държавни облигации. След като вчера доходността на 10-годишните дълги книжа проби над важната бариера от 3% за пръв път от януари 2014-а година насам, днес тя вече нараства към нов 4-годишен връх от 3,032% с поглед..

публикувано на 25.04.18 в 17:35

Нели Сандалска: Има много сериозна кадрова криза в туризма

Има много сериозна криза на пазара на труда, касаещ туристическата индустрия. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ Нели Сандалска - изпълнителен директор на „Балкантурист“. „Една държава с безкраен потенциал и ресурс, която не може да реши основен проблем, за да може да се развива тази индустрия – това не говори добре за нас. …..

публикувано на 25.04.18 в 17:17

Без инвестициите за Световното първенство по фурбол Русия нямаше да отбележи икономически растеж

В момента не би трябвало да има какъвто и да е икономически растеж в Русия без инвестициите, генерирани от подготовката за Световната купа по футбол през 2018-а година, съобщи в сряда високопоставен държавен служител, цитиран от агенция Ройтерс. Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович посочи, че Световната купа по футбол, която ще се проведе от..

публикувано на 25.04.18 в 16:38

Спад на европейските акции заради притеснения от нарастващата доходност на дълговите книжа на САЩ

Европейските акции се намира под силен натиск от продажби, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт, тъй като инвеститорите по цял свят са притеснени от нарастващата доходността на американските държавни облигации. Във вторник доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повиши над важната психологическа бариера от 3% за пръв..

публикувано на 25.04.18 в 15:43

Германското правителство занижи слабо прогнозата си за икономическия растеж през 2018 година

Властите в Берлин понижиха слабо прогнозите си за икономическия растеж в Германия през 2018-а година и вече очакват нарастване на БВП с 2,3% спрямо тяхна предходна оценка за експанзия от 2,4 на сто. През миналата година икономиката на Германия се разшири с 2,2%, отбелязвайки най-добър растеж от 2011-а година насам. Според новите прогнози,..

публикувано на 25.04.18 в 14:46

Ръст на акциите на компанията Sky, след като Comcast предложи 31 млрд. долара за закупуването ѝ

Американският кабелен оператор Comcast Corp. направи официално предложение за закупуването на британската сателитна телевизионна групировка Sky PLC за 22 млрд. британски лири (около 30,72 млрд. щатски долара). По този начин офертата на американската компания надвишава с 16% вече договореното закупуване на Sky от компанията 21st Century Fox Inc. на..

публикувано на 25.04.18 в 14:13