Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игрите в Пьончан – 102 комплекта медали и с роботчета в най-модерния пресцентър досега

4
Снимка: Лили Големинова - радио София

2018-а се очаква да бъде годината на Южна Корея в много отношения. Най-авторитетните туристически издания я слагат в топ 3 на държавите, които трябва да бъдат посетени. Корейската храна също е сред „модните“ тази година. Разбира се, зимната олимпиада в Пьончан е една от основните причини за това.

Първата от трите азиатски олимпиади вече има ефект върху развитието на спорта в региона. От 2012  година действа така-наречената Dream Program, която всяка година събира на лагер деца и младежи от държави и региони, в които традиционно не се практикуват зимни спортове, в корейските училища действа специална програма, която промотира включването на зимните спортове в ежедневието на учениците.

Самият Пьончан е разположен на 700 метра надморска височина, откъдето идва и едната от рекламните фрази на олимпиадата Happy 700 PyongChang. Иначе мотото на игрите е Passion.Connected.

Близо една трета от съоръженията са построени специално за олимпиадата, като всички нови са тествани с организирането и провеждането на състезания от най-висок ранг.

Самият стадион, на който ще бъдат церемониите по откриването и закриването, е конструиран специално и само за тези събития – по-малък и компактен, за да може всеки зрител да вижда еднакво добре. След заключителната церемония ще бъде демонтиран, само основната сграда ще остане и ще бъде превърната в музей.

Репортаж за подготовката на Пьончан за Зимните олимпийски игри можете да чуете в репортажа на Лили Големинова - радио София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна