Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева: Българският парламент ще участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС

Снимка: БГНЕС


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна в парламента с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Караянчева е домакин на среща на Колегиума на комисарите с участието на Юнкер заедно с Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарните комисии.
Парламентарното измерение на Българското председателство предостави една отлична възможност за активно участие на националния ни парламент в европейския дневен ред, подчерта в приветствието си председателят на Народното събрание: 
44 Народно събрание на Република България ще участва активно в тази дискусия за бъдещето на Европейския съюз. Това ще стане чрез сътрудничество с националните парламенти, институциите на Европейския съюз и други международни организации, използвайки планираните през идните шест месеца междупарламентарни форуми за реализиране на парламентарната дипломация и обмяна на добри парламентарни практики, каза Цвета Караянчева.Снимка

В обръщението си председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изказа задоволството си от срещата с представителите на българския парламент: 
Откакто българската дипломация съществува, тя е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но и сред другите страни, като Турция например. Затова сме доволни от присъствието си тук. Исках да привлека вашето внимание към тази група, която ние създадохме и която ще трябва подробно да се занимава с принципа на пропорционалността. Вашият парламент е един от трите национални парламента, които ще подпомогнат Комисията в това начинание, подчерта Юнкер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна