Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свикват до дни временната общинска комисия за Витоша

Снимка: Дарина Григорова

Очаква се още следващата седмица да бъде свикана Специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк "Витоша" по искане на общинските съветници от "Политическа група 5". Председателят на СОС Елен Герджиков, който е и председател на комисията, ще определи датата допълнително.

Приемането на актуализиран план ще реши проблемите със съоръженията и достъпа до планината, заяви на извънредна пресконференция Елен Герджиков. Той определи като лъжа твърдението, че партия ГЕРБ е участвала в решението за приватизация на „Въжени линии“ и посочи, че то е взето на 26 юли 2007 г., няколко месеца преди местните избори и идването на власт на ГЕРБ.

Според общинския съветник от Реформаторския блок Марта Георгиева обаче, трудностите за ползвателите, а именно софиянци и гостите на града, се коренят в концесионния договор с фирмата „Витоша ски“. Ето защо от ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“, настояха за ревизиране или разтрогване на отношенията между двете страни („Витоша ски“ и Столичната община).  Трите партии настояха Столичната община да изготви цялостна политика за развитие на Витоша, както и да се организира публична дискусия за туризма в планината. Основната позиция обаче е разтрогване на концесионния договор с фирмата „Витоша ски“, която придобива правото на собственост върху 100% от капитала на приватизираното общинско дружество „Въжени линии“ през 2007 г., тъй като не изпълнява задълженията си и на практика планината е блокирана за софиянци.

Марта Георгиева не е съгласна с позицията, че новият план за управление на Витоша, който в момента е в екоминистерството, би решил проблемите с туристическите съоръжения:

Първо, сегашният план за управление по никакъв начин не пречи на модернизацията и ремонта на лифтовете, даже го препоръчва. През 2007 година "Витоша ски" АД купува съоръжения, много добре знаейки какво е екологичното законодателство. Те се подписват, че са запознати с ограниченията и състоянието на това, което купуват. Ако тези съоръжения стоят на същото място и те не могат да ги махнат, как става така, че с новият актуализиран план ще могат да бъдат премахнати съоръженията, той не прекратява сключения договор?

Лорита Радева, председател на Постоянната комисия по околна среда към СОС, подчерта, че Столичната община е против изграждането на нови съоръжения и разширяването на легловата база на Витоша.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна