Мобилно приложение дава възможност на столичани да открият най-близкия до тях свободен електромобил

БГНЕС

Ново мобилно приложение дава възможност на столичани да открият най-близкия до тях свободен електромобил, да го резервират и наемат за нужното им време. Услугата е налична от едва два месеца, а броят на регистриралите се потребители вече надвишава 5000.

Каршеринг-услугата предлага удобен, екологичен и ефективен начин за придвижване в града. Електромобилите са разположени на ключови места в централната градска част, като наемането и освобождаването им може да бъде извършено в синя и зелена зона, където паркират напълно безплатно, както и на други специално обособени места, посочени на картата в мобилното приложение Spark your electric drive. Това обясни изпълнителният директор на компанията, предоставяща услугата Стефан Спасов:

Това означава, че всеки един потребител, който се регистрира на нашата платформа, която всъщност е една апликация, може да види всичките коли, които са налични в града, колко са далече от неговото местоположение, може да ги резервира, да ги включи през самата апликация. Влиза, използва автомобила без никакво ограничение във времето, след което излиза и го заключва отново с апликацията. В автомобила през цялото време има документи и ключ, с който може да се запали автомобилът и да се придвижи от точка А до точка Б.

Младата компания е подкрепена с инвестиции от ЕС, дошли чрез фонда за рисков капитал NEVEQ.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.
Още от категорията

Навършва се една година от убийството на пет души при терористичното нападение на Уестминстър бридж

На 22 март миналата година Халид Масуд прегази хора на моста Уестминстър, след което фатално прободе с нож полицай пред парламента. Днес, година по-късно, депутатите ще почетат с минута мълчание жертвите на атентата. По-късно ще се проведе 20-минутна служба, на който ще присъства вътрешният министър Амбър Ръд. Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че..

публикувано на 22.03.18 в 10:03

Прокуратурата проверява дали таксата за детските градини в Хасково може да е 1 лев

Истински хаос настъпи в Хасково с плащането на таксите за детските градини след решение на общинския съвет през февруари да намали таксите на 1 лев вместо дотогавъшните 25 лв плюс по 3,30 лв на ден на дете за храна. Кметът Добри Беливанов сезира прокуратурата заради това решение, а насрещно действие до прокуратурата направи и председателят на..

публикувано на 22.03.18 в 09:52
Елизабет I

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи” ІІ: Жените в Англия и Великобритания

В поредното ни издание ви разказахме за жените, влияели върху политическия живот в Англия и за жените - кралици и майки на крале във Великобритания... Каква е била Алианор - кралица в две кралства, успешно развела се с френския крал Луи VІІ и успешно омъжила се за английския крал Хенри ІІ... Как Ан Болейн става кралица и каква е ролята й за..

публикувано на 22.03.18 в 09:50
банкнота 0 евро

Банкнота от 0 евро за 200-годишнината на Карл Маркс

В родния град на Карл Маркс Трир отпечатаха банкнота от 0 евро в чест на 200-годишнината от рождението автора на Комунистическия манифест. Философът е роден на 5 май 1818 година. Тогава градът е бил в Прусия, сега е в германската провинция Райнланд-Пфалц. Банкнота е отпечатана от „Трир туризъм и маркетинг“ и не е платежно средство,..

публикувано на 22.03.18 в 09:43

Явор Алексиев, ИПИ: Двама от всеки трима души в работоспособна възраст вече работят

Данните за пазара на труда през 2017 година са  оптимистични. В групата на 15-ти 64-годишните – активното население, достигаме рекорден коефициент на заетост.  Вече двама от всеки трима души в България в работоспособна възраст работят. Безработицата продължава да намалява. Все още не е достигнала най-ниското ниво, отчетено малко преди кризата, но..

публикувано на 22.03.18 в 09:30

Опасно време в цялата страна

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър е обявен за 18 области в Северна България , както и за София-град, София-област, Пернишка и Кюстендилска област. Жълт код е в сила за останалата част от страната като предупреждението там е за валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Нивото на Дунав се следи непрекъснато. В общините по..

обновено на 22.03.18 в 09:26
Монахът Мартин Лутер

Реформацията – реформирано християнство или нова религиозна система

На 31 октомври 1517 г. монахът Мартин Лутер закова на портата на църквата във Витенберг, Германия, своите 95 тези срещу продажбата на индулгенции. От този акт, който се противопоставя на папската политика, води началото си Реформацията. За същността, причините и следствията на Реформацията разговаряме с проф. Румен Генов, най-изтъкнатия български..

публикувано на 22.03.18 в 09:15