Поредно повишение на продажбите на дребно и на потребителската инфлация в САЩ в края на 2017 година

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през декември за четвърти пореден месец, докато основната инфлация се повиши с най-силно темпо от 11-месеца насам. Данните потвърждава за наличието на добър възходящ импулс на водещата световната икономика при известно засилване на инфлацията в края на 2017-а година.

Според Министерството на търговията, продажбите на дребно се увеличиха през декември с 0,4% на месечна база, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силно повишение с 0,5%, но след техен здрав ръст с 0,9% през ноември (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%). Търговията на дребно на годишна база нарасна в рамките на декември с 5,4 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,4% след ръст с 1,3% месец по-рано (добра възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,0%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, пък се повишиха с 0,3% след тяхно повишение с цели 1,4% през ноември. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Доброто повишение на продажбите на дребно през миналия месец и солидната възходяща ревизия на ноемврийските данни са знак за ускоряване на потребителските разходи през последното тримесечие на изминалата година, като продажбите за периода октомври - декември 2017-а година се увеличиха с цели 5,5% спрямо същия период година по-рано. Това е сигнал, че потребителските разходи ще продължават да бъдат основен двигател за растежа на американската икономика.

За цялата отминала година продажбите на дребно в САЩ нараснаха с 4,2% след повишение с 3,2% през 2016-а, с 2,6% през 2015-а и с 4,3% през 2014-а година.

Междувременно Департаментът по труда представи последни данни за инфлацията в САЩ в края на 2017-а година.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември с 0,1% на месечна база, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари и след ръст на инфлацията с 0,4% през ноември. На годишна база растежът на американската инфлация се забави очаквано до 2,1% от 2,2% месец по-рано.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче нарасна през декември с 0,3% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,2%), отбелязвайки по този начин най-солидно повишение от януари 2017-а година насам. На годишна база основна инфлация се повиши с 1,8% след растеж с 1,7% през ноември. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап все още остава под важното целевото ниво от 2 на сто.

Днешните данни могат да повишат очакванията, че американската инфлация ще започне да се ускорява през настоящата година.

Още от категорията

Джеф Безос е най-богатият човек в модерната история

Основателят на американската компания "Амазон" Джеф Безос е най-богатият човек в модерната история с авоари от 150 милиарда долара. Това показва индексът на милиардерите на агенция "Блумбърг". 54-годишният Безос, който е собственик на компаниите "Амазон" и "Блу Ориджин", притежава с 55 милиарда долара повече от основателя на "Майкрософт" Бил..

публикувано на 17.07.18 в 03:40

Петролът поевтинява, Русия предложи на САЩ сътрудничество за сдържане на цените

Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Доналд Тръмп сътрудничество за регулиране на международните цени на горивата "Ние, като едни от най-големите държави-производители на петрол и газ, бихме могли да работим конструктивно за регулиране на международните пазари. Не е в наш интерес твърде голямо пропадане на цените, защото от..

публикувано на 16.07.18 в 23:07
Нагреваемите устройства за пушене са също толкова вредни, колкото и класическите цигари, твърдят от Коалиция

Акцизът да се измерва на база количество тютюн и да е 40% от ставката на конвенционалните цигари, предлагат ГЕРБ

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще обсъди промените в акциза на тютюна за бездимните нагреваеми цигари. Миналата седмица депутатите от бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, прие на първо четене увеличение на акцизната ставка от 1 октомври. Въпреки че в първоначалния законопроект е записано..

публикувано на 16.07.18 в 19:01

МВФ потвърди прогнозите за световната икономика, но при по-слабо представяне на еврозоната, Япония и Великобритания

Световният икономически растеж се очаква да достигне 3,9% през тази и следващата година в съответствие с прогнозата от априлския доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", но експанзията ще става все по-неравномерна и при увеличаващи се рискове за тази перспектива с оглед на ескалиращото търговско напрежение, посочи Международният..

публикувано на 16.07.18 в 18:16
европейски комисар Вера Йоурова

ЕК: "Фолксваген" ремонтира повечето автомобили с измамни устройства за вредните газови емисии

След скандала от 2015-а година насам, известен като "Дизелгейт", германският гигант "Фолксваген" е успял да поправи милиони автомобили в които бяха открити софтуери, представящи неверни данни за отделяните вредни газови емисии, но въпреки това компанията трябва да направи повече, за да удовлетвори своите потребители, заяви в понеделник Европейската..

публикувано на 16.07.18 в 17:28
Елеонора Негулова

Икономиката ни се стабилизира, отделни сектори с по-голям темп на растеж от средния за страната

Годишният доклад на Европейската комисия във връзка с прилагането на основния политически документ на Европейския съюз за политики към малкия и среден бизнес, който ще излезе през есента, постулира 10 принципа, спрямо които се измерва напредъка на отделните страни. По 3 от 10-те принципа България е около или над средното ниво, а по другите, за..

публикувано на 16.07.18 в 16:57

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ през юни след солиден скок месец по-рано

През юни продажбите на дребно в САЩ се повишиха солидно за четвърти пореден месец, което е ясен знак за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след относително слабото начало на годината. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юни се повишиха очаквано с 0,5% спрямо май,..

публикувано на 16.07.18 в 16:09