Поредно повишение на продажбите на дребно и на потребителската инфлация в САЩ в края на 2017 година

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през декември за четвърти пореден месец, докато основната инфлация се повиши с най-силно темпо от 11-месеца насам. Данните потвърждава за наличието на добър възходящ импулс на водещата световната икономика при известно засилване на инфлацията в края на 2017-а година.

Според Министерството на търговията, продажбите на дребно се увеличиха през декември с 0,4% на месечна база, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силно повишение с 0,5%, но след техен здрав ръст с 0,9% през ноември (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%). Търговията на дребно на годишна база нарасна в рамките на декември с 5,4 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,4% след ръст с 1,3% месец по-рано (добра възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,0%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, пък се повишиха с 0,3% след тяхно повишение с цели 1,4% през ноември. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Доброто повишение на продажбите на дребно през миналия месец и солидната възходяща ревизия на ноемврийските данни са знак за ускоряване на потребителските разходи през последното тримесечие на изминалата година, като продажбите за периода октомври - декември 2017-а година се увеличиха с цели 5,5% спрямо същия период година по-рано. Това е сигнал, че потребителските разходи ще продължават да бъдат основен двигател за растежа на американската икономика.

За цялата отминала година продажбите на дребно в САЩ нараснаха с 4,2% след повишение с 3,2% през 2016-а, с 2,6% през 2015-а и с 4,3% през 2014-а година.

Междувременно Департаментът по труда представи последни данни за инфлацията в САЩ в края на 2017-а година.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември с 0,1% на месечна база, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари и след ръст на инфлацията с 0,4% през ноември. На годишна база растежът на американската инфлация се забави очаквано до 2,1% от 2,2% месец по-рано.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче нарасна през декември с 0,3% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,2%), отбелязвайки по този начин най-солидно повишение от януари 2017-а година насам. На годишна база основна инфлация се повиши с 1,8% след растеж с 1,7% през ноември. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап все още остава под важното целевото ниво от 2 на сто.

Днешните данни могат да повишат очакванията, че американската инфлация ще започне да се ускорява през настоящата година.

Още от категорията

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия. Синдикалните експерти са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство.  Един от драстичните примери е този на българка, наета за домашна помощница, която денонощно е трябвало да стои до леглото на болен от малария пациент...

публикувано на 19.01.18 в 18:46

Нобеловият лауреат Робърт Шилер предсказва "пълен колабс" на биткойна

Биткойнът може да "се срине напълно", въпреки че може да продължи да съществува в продължение на един век, заяви нобеловият лауреат Робърт Шилер , сравнявайки истерията около криптовалутите с т.нар. "Мания по лалета" в Холандия преди близо 400 години. Биткойнът може напълно да се срине и да бъде забравен и смятам, че това би бил един добър..

публикувано на 19.01.18 в 17:43

До края на годината САЩ изпреварва Саудитска Арабия като един от водещи петролни производители в света

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че през 2018-а година Съединените щати ще изпреварят Саудитска Арабия като втория най-голям производител на петрол след Русия, тъй като компаниите, занимаващи се с шистов добив, ще увеличат значително сондажната си дейност, привлечени от повишаващите се цени. Настоящата година обещава да бъде..

публикувано на 19.01.18 в 16:59

Националната банка на Гърция премахна зависимостта си от Механизма за осигуряване на спешна ликвидност

Националната банка на Гърция е успяла да премахне изцяло зависимостта си от Механизма за спешна банкова ликвидност (програмата ELA) на Европейската централна банка, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса. Трябва да се има предвид, че банките в Гърция бяха принудени да се включват в спасителната програма ELA през..

публикувано на 19.01.18 в 15:39

Солидно понижение на британските продажби на дребно в края на миналата година

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха през декември по-силен от очакваното спад, приключвайки по този начин най-слабата година за търговията на дребно на Острова от 2013-а насам в резултат на високата инфлация, която навреди на стандарт на живот на британските домакинства през изминалите 12 месеца, показват данни на официалната..

публикувано на 19.01.18 в 15:06

БНБ отчита влошаване на платежния баланс на страната през ноември 2017 година

През ноември 2017 година платежният баланс на България излезе на дефицит. В рамките на първите единадесет месеца на изминалата година той остава позитивен, но бележи известно влошаване спрямо същия период на 2016-а година, показват данни на Българската централна банка. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през ноември излезе на..

публикувано на 19.01.18 в 12:54

Разширяване на излишък по текущата сметка на еврозоната през ноември 2017-а

След два поредни месеца на свиване излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през ноември 2017-а година в резултат на по-солиден ръст на износа от този на вноса, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се увеличи през ноември до 32,5 млрд. евро от 30,3 млрд...

публикувано на 19.01.18 в 12:21