Поредно повишение на продажбите на дребно и на потребителската инфлация в САЩ в края на 2017 година

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през декември за четвърти пореден месец, докато основната инфлация се повиши с най-силно темпо от 11-месеца насам. Данните потвърждава за наличието на добър възходящ импулс на водещата световната икономика при известно засилване на инфлацията в края на 2017-а година.

Според Министерството на търговията, продажбите на дребно се увеличиха през декември с 0,4% на месечна база, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силно повишение с 0,5%, но след техен здрав ръст с 0,9% през ноември (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%). Търговията на дребно на годишна база нарасна в рамките на декември с 5,4 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,4% след ръст с 1,3% месец по-рано (добра възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,0%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, пък се повишиха с 0,3% след тяхно повишение с цели 1,4% през ноември. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Доброто повишение на продажбите на дребно през миналия месец и солидната възходяща ревизия на ноемврийските данни са знак за ускоряване на потребителските разходи през последното тримесечие на изминалата година, като продажбите за периода октомври - декември 2017-а година се увеличиха с цели 5,5% спрямо същия период година по-рано. Това е сигнал, че потребителските разходи ще продължават да бъдат основен двигател за растежа на американската икономика.

За цялата отминала година продажбите на дребно в САЩ нараснаха с 4,2% след повишение с 3,2% през 2016-а, с 2,6% през 2015-а и с 4,3% през 2014-а година.

Междувременно Департаментът по труда представи последни данни за инфлацията в САЩ в края на 2017-а година.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември с 0,1% на месечна база, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари и след ръст на инфлацията с 0,4% през ноември. На годишна база растежът на американската инфлация се забави очаквано до 2,1% от 2,2% месец по-рано.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче нарасна през декември с 0,3% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,2%), отбелязвайки по този начин най-солидно повишение от януари 2017-а година насам. На годишна база основна инфлация се повиши с 1,8% след растеж с 1,7% през ноември. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап все още остава под важното целевото ниво от 2 на сто.

Днешните данни могат да повишат очакванията, че американската инфлация ще започне да се ускорява през настоящата година.

Още от категорията

Съкратените служители от „Оперативен контрол“ в НАП ще могат да се явят на нов конкурс

Данъчните служители от „Оперативен контрол“, на които им предстои съкращение, могат да се явят на конкурси за нови работни места в Националната агенция за приходите.  От КНСБ съобщиха, че това е една от договорките, постигнати с ръководството на приходната агенция. Инспекторите могат да кандидатстват за работа в звено "Фискален контрол"...

публикувано на 25.04.18 в 19:30

Очертава се нов напрегнат ден за инвеститорите на Уолстрийт

Пазарите на акции на Уолстрийт се намират под натиск от продажби с оглед на продължаващото нарастване на доходността на американски държавни облигации. След като вчера доходността на 10-годишните дълги книжа проби над важната бариера от 3% за пръв път от януари 2014-а година насам, днес тя вече нараства към нов 4-годишен връх от 3,032% с поглед..

публикувано на 25.04.18 в 17:35

Нели Сандалска: Има много сериозна кадрова криза в туризма

Има много сериозна криза на пазара на труда, касаещ туристическата индустрия. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ Нели Сандалска - изпълнителен директор на „Балкантурист“. „Една държава с безкраен потенциал и ресурс, която не може да реши основен проблем, за да може да се развива тази индустрия – това не говори добре за нас. …..

публикувано на 25.04.18 в 17:17

Без инвестициите за Световното първенство по фурбол Русия нямаше да отбележи икономически растеж

В момента не би трябвало да има какъвто и да е икономически растеж в Русия без инвестициите, генерирани от подготовката за Световната купа по футбол през 2018-а година, съобщи в сряда високопоставен държавен служител, цитиран от агенция Ройтерс. Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович посочи, че Световната купа по футбол, която ще се проведе от..

публикувано на 25.04.18 в 16:38

Спад на европейските акции заради притеснения от нарастващата доходност на дълговите книжа на САЩ

Европейските акции се намира под силен натиск от продажби, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт, тъй като инвеститорите по цял свят са притеснени от нарастващата доходността на американските държавни облигации. Във вторник доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повиши над важната психологическа бариера от 3% за пръв..

публикувано на 25.04.18 в 15:43

Германското правителство занижи слабо прогнозата си за икономическия растеж през 2018 година

Властите в Берлин понижиха слабо прогнозите си за икономическия растеж в Германия през 2018-а година и вече очакват нарастване на БВП с 2,3% спрямо тяхна предходна оценка за експанзия от 2,4 на сто. През миналата година икономиката на Германия се разшири с 2,2%, отбелязвайки най-добър растеж от 2011-а година насам. Според новите прогнози,..

публикувано на 25.04.18 в 14:46

Ръст на акциите на компанията Sky, след като Comcast предложи 31 млрд. долара за закупуването ѝ

Американският кабелен оператор Comcast Corp. направи официално предложение за закупуването на британската сателитна телевизионна групировка Sky PLC за 22 млрд. британски лири (около 30,72 млрд. щатски долара). По този начин офертата на американската компания надвишава с 16% вече договореното закупуване на Sky от компанията 21st Century Fox Inc. на..

публикувано на 25.04.18 в 14:13