Поредно повишение на продажбите на дребно и на потребителската инфлация в САЩ в края на 2017 година

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през декември за четвърти пореден месец, докато основната инфлация се повиши с най-силно темпо от 11-месеца насам. Данните потвърждава за наличието на добър възходящ импулс на водещата световната икономика при известно засилване на инфлацията в края на 2017-а година.

Според Министерството на търговията, продажбите на дребно се увеличиха през декември с 0,4% на месечна база, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силно повишение с 0,5%, но след техен здрав ръст с 0,9% през ноември (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%). Търговията на дребно на годишна база нарасна в рамките на декември с 5,4 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,4% след ръст с 1,3% месец по-рано (добра възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,0%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, пък се повишиха с 0,3% след тяхно повишение с цели 1,4% през ноември. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Доброто повишение на продажбите на дребно през миналия месец и солидната възходяща ревизия на ноемврийските данни са знак за ускоряване на потребителските разходи през последното тримесечие на изминалата година, като продажбите за периода октомври - декември 2017-а година се увеличиха с цели 5,5% спрямо същия период година по-рано. Това е сигнал, че потребителските разходи ще продължават да бъдат основен двигател за растежа на американската икономика.

За цялата отминала година продажбите на дребно в САЩ нараснаха с 4,2% след повишение с 3,2% през 2016-а, с 2,6% през 2015-а и с 4,3% през 2014-а година.

Междувременно Департаментът по труда представи последни данни за инфлацията в САЩ в края на 2017-а година.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември с 0,1% на месечна база, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари и след ръст на инфлацията с 0,4% през ноември. На годишна база растежът на американската инфлация се забави очаквано до 2,1% от 2,2% месец по-рано.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче нарасна през декември с 0,3% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,2%), отбелязвайки по този начин най-солидно повишение от януари 2017-а година насам. На годишна база основна инфлация се повиши с 1,8% след растеж с 1,7% през ноември. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап все още остава под важното целевото ниво от 2 на сто.

Днешните данни могат да повишат очакванията, че американската инфлация ще започне да се ускорява през настоящата година.

Още от категорията

Източник от ЕЦБ: Нямаме правни основания, за да оценяваме български банки

Източник от Европейската централна банка опроверга пред „Хоризонт“ информацията, че нейни надзорници ще пристигнат през ноември, за да оценят 6 банки във връзка с кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната ERM2. „Условията трябва да са на масата, за да се процедира. Трябва правна основа, която да бъде извършена от българските..

публикувано на 22.10.18 в 20:15

10-имата финалисти в „Мениджър на годината 2018“ оглавяват компании с общ приход над 2,6 млрд. лева

65 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката подадоха документи за участие в 11-ия конкурс „Мениджър на годината.” 41 от тях преминаха във втория етап на надпреварата след безпристрастна оценка по редица показатели по специално разработената за конкурса методология. От всички подали документи за участие най-много са лидерите от..

обновено на 22.10.18 в 18:13

Проектобюджет 2019 през погледа на експертите

"Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните три години – през следващата година прогнозира дефицит, при положение, че три години подред имаме излишъци. Това е още по-озадачаващо предвид очакванията за забавянето на световния икономически растеж, включително този на ЕС, от който сме по-зависими." Този прочит на..

публикувано на 22.10.18 в 17:58

Тръмп се фокусира върху създаване на допълнителни лостове, с които да накара Китай "да страда повече"

Доналд Тръмп няма намерение да облекчава митата за Китай, посочват три източника, които са разбрали за това в лични разговори с президента на САЩ, съобщава сайтът Axios.com. Същите източници дори твърдят, че Тръмп иска китайските лидери да изпитат по-голяма болка от въведените от САЩ мита, като според него, за това е необходимо повече време. "Той..

публикувано на 22.10.18 в 17:47

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

Министерството на финансите публикува днес проекта за бюджета за 2019 г., като посочи, че приоритети в него са социалната политика, образованието, отбраната, политиката по доходите и по-справедливи субсидии за общините. В сферата на социалната политика са предвидени 40,4 млн. лв. допълнително (50% повече спрямо средствата през 2018..

обновено на 22.10.18 в 16:00

Бизнесът определи масовата подмяна на касови апарати като пореден удар за икономиката

Бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати заради новите изисквания на приходната агенция като пореден удар върху легалната икономика.  Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците  е нереалистичен. Целта на промените, обяснена от НАП, е отчитането на..

обновено на 22.10.18 в 15:42

Повишение на европейските акции след подем на фондовите борси в Китай и Италия

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, намирайки подкрепа от възходящото рали на азиатските борси, след като властите в Китай се ангажираха да осигурят допълнителни стимули, за да стабилизират втората по сила световна икономика. Обещанията на властите в Пекин за намаляване на данъчната тежест и за подкрепа..

публикувано на 22.10.18 в 14:56