Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският премиер започна визита в Европа, ще посети и България

Шиндзо Абе ще разговаря с Бойко Борисов и Румен Радев, съпругата му ще посети БНР за среща с Детския радиохор

Шиндзо Абе ще разговаря в София с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Японският премиер Шиндзо Абе кацна в Естония - неговата първа спирка от обиколката му в няколко европейски страни, в рамките на която ще посети и България, съобщи АФП

Очаква се на разговорите в Естония, Латвия, Литва, България, Сърбия и Румъния той да потърси подкрепа за твърдата позиция на Токио за максимален натиск над Северна Корея заради ядрената и ракетната програма на комунистическата страна.

Искам да потвърдя нашето сътрудничество по Северна Корея и други спешни въпроси, с които трябва да се справя международната общност, заяви Абе преди да потегли. Той съобщи, че е придружаван от представители на над 30 компании, които искат да развиват и задълбочават връзките със страните, които ще посети.

Абе ще се срещне в неделя с българския премиер Бойко Борисов, а в понеделник - с президента Румен Радев, съобщиха пресслужбите на двамата държавници.

По време на обиколката си японският премиер е придружаван от съпругата си Акие Абе, която в неделя ще посети Българското национално радио, за да се срещне с децата от световноизвестния Детски хор. Срещата с малките певци е по желание на японската страна, която поддържа контакти с Детския радиохор от 1996 г.

Визитата на Абе е първа за японски премиер в България, както и за останалите страни, които ще посети. Очаква се Абе да се прибере в Япония в сряда.

Япония, която е икономика №3 в света, се стреми да укрепи връзките си с Източна Европа, след като конкурентът Китай засили присъствието си в региона. Шестте посещавани страни от Абе са сред 16-те държави от Централна и Източна Европа, които имат годишна среща на високо ниво с Китай. В рамките на своята мащабна инициатива „Един пояс, един път“, за която предвижда $1 трилион инвестиции, Пекин е заделил милиарди за региона.
.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени