От София Юнкер приветства постигнатия напредък за съставяне на коалиционно правителство в Германия

Жан-Клод Юнкер
БГНЕС

От София председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства постигнатия напредък за съставяне на коалиционно правителство в Германия. На съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов, Юнкер подчерта важната роля на Берлин за Евросъюза:

Много съм доволен от това, което християндемократите и Германската социалдемократическа партия са постигнали като резултат за обща бъдеща политика. Това е позитивен и конструктивен принос за постигане на целта, която е от съществено значение и за Европа. Така че съм удовлетворен от новините, но щастлив в политиката не мога да бъда никога.

От своя страна премиерът Бойко Борисов изрази надежда в Германия по-скоро да се стигне до съставяне на правителство, което ще е от решаващо значение за пълноценната работа по ключовите въпроси в Европейския съвет.

Дай боже, скоро бял дим да излезе и от Берлин и да имаме една наистина пълноценна работа на колегите в Германия и съответно в Съвета и по тези толкова важни решения, които имаме да вземаме. 


Свързани новини
Мартин Шулц и Ангела Меркел

Пробив в разговорите за съставяне на коалиция в Германия

В Германия бе договорено да започнат преговори за голяма коалиция. Канцлерът Ангела Меркел , лидерът на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер и председателят на социалдемократите Мартин Шулц преговаряха рекорден брой часове, за да постигнат..

обновено на 12.01.18 в 15:06
Още от категорията
Волен Сидеров

Сидеров: Не съм сигурен дали няма да подкрепя вота на недоверие към правителството

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров предупреди, че подкрепата му за правителството е под въпрос заради опит на министерствата на регионалното развитие и околната среда да прехвърлят стопанисването на язовир „Бели Искър“ върху областния управител на София...

обновено на 20.01.18 в 00:32

Меркел и Макрон демонстрираха единство на двете водещи държави в ЕС

Германия и Франция са единни в общата си визия за засилване на Европейския съюз и еврозоната, заявиха германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон след среща в Париж. „Франция се нуждае от партньорството на Германия. Амбицията,..

публикувано на 19.01.18 в 20:43

Министри на България и Франция обсъдиха следващия бюджет на ЕС

Баланс при разпределението на средствата в бъдещия бюджет на ЕС и контрол върху начина на тяхното изразходване - около тези цели се обединиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо,..

публикувано на 19.01.18 в 20:33

Макрон и Меркел провеждат първата си двустранна среща след споразумението за политическа коалиция в Германия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел провеждат в Париж първата си двустранна среща след споразумението за политическа коалиция в Германия. Бъдещето и приоритетите за Европа са централна тема на разговорите...

публикувано на 19.01.18 в 19:13

Макрон: Разходите за отбрана на Франция през следващите години ще се увеличат значително

Разходите за отбрана на Франция през следващите години ще се увеличат значително, за да се гарантира вътрешната сигурност на страната и тя да изпълнява военните си ангажименти в чужбина. Това обеща днес френският президент Еманюел Макрон . В реч пред..

публикувано на 19.01.18 в 18:25
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Чехия Андрей Бабиш

Президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Чехия Андрей Бабиш . Това ще стане на 22 януари в рамките на визитата на Бабиш в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  По-рано днес Камарата на депутатите в Чехия свали..

публикувано на 19.01.18 в 18:09

Българският вътрешен министър посети един от най-проблемните бежански лагери на гръцкия остров Лесбос

Особен акцент поставят гръцките медии на посещението на българския министър на вътрешните работи на остров Лесбос. Министър Валентин Радев посети невралгичния лагер за бежанци "Мория", където е най-изострен проблемът с пристигащите към гръцките острови...

публикувано на 19.01.18 в 17:28