Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отложи посещението си за откриване на американското посолство в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп отложи планираното за февруари посещение във Великобритания, където трябваше да открие американското посолство в Лондон. В случая не става дума за държавното посещение, за което Тръмп получи покана от британския премиер Тереза Мей, за което все още не е определена дата. Тръмп не се радва на одобрение сред британците и това сигурно е повлияло на отлагането на визитата.

За строежа на новото американско посолство в Лондон са похарчени 1 милиард долара, но Доналд Тръмп писа в социалната мрежа Туитър, че не му е „голям фен“ и обвини администрацията на предшественика му Барак Обама за „лоша сделка“, въпреки че решението за новата сграда бе взето от Джордж Буш. При тази ситуация от Даунинг стрийт заявиха, че откриването на посолството си и е американски въпрос. Говорител на правителството изтъкна, че „силното и дълбоко“ партньорство между Великобритания и Съединените щати ще се запази въпреки отложената визита на Тръмп.

Кметът на Лондон Садик Хан обаче заяви, че американският президент е разбрал посланието на лондончани, които са против неговата политика и действия. Както посочи редакторът на Би Би Си за Северна Америка Джон Сопел, при вземането на решението сигурно е било отчетено, че Тръмп го очакват протести в Лондон.

Бившият американски посланик във Великобритания Кристофър Мейър заяви, че ще е много изненадан, ако Тръмп изобщо успее да посети Обединеното кралство през първия си мандат. Организирането на такова посещение ще бъде много трудно от гледна точка на сигурността и чисто социално точка, защото Тръмп продължава да е непопулярен сред британците, отбеляза Мейър.

Сегашният американски посланик Ууди Джонсън бе заявил, че със сигурност очаква Тръмп да посети Острова през 2018 година. Държавното посещение означава, че официален домакин трябва да бъде британската кралица. Мнозина обаче си припомниха днес, че по време на речта на кралицата при откриването на парламента, тя не спомена нищо за визитата на Тръмп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна