Според икономиста Румен Гълъбинов:

Поскъпване на тока за бизнеса с 30% - ръст на цените на крайните продукти с 5-10%

Румен Гълъбинов
БГНЕС

Предстоящото увеличение на цените на тока за бизнеса с около 30 на сто може да доведе до поскъпване на крайните продукти с между 5 и 10%. Това прогнозира в интервю за "Хоризонт" икономистът Румен Гълъбинов:

Очаква се поскъпване и на газта, въпреки че уверенията са, че това няма да повлияе на сегашния отоплителен сезон. Дано да не повлияе и на изравнителните сметки, които след това ще дойдат през лятото.

На доста места в България се вдига цената на водата от началото на годината, което, за съжаление, ще е един допълнителен утежняващ разход за домакинстватаотбеляза Гълъбинов.

Същевременно заради намеренията за повишаване цената на водата гражданска инициатива подготвя протестно шествие тази неделя в Добрич.

От своя страна в съобщение до медиите работодателски организации и синдикати обявиха, че ще протестират срещу повишаването на цените на електроенергията.


Свързани новини

Румен Гълъбинов: Месец януари винаги е белязан от свиване на разходите

На всеки трети българин не му стигат парите, а през януари на всеки втори. Месец януари винаги е белязан от свиване на разходите, обяснява икономистът Румен Гълъбинов и отбелязва, че това е характерно както за отделните граждани, така и за..

публикувано на 12.01.18 в 15:09
Още от категорията

Доц. Паскал Желев: Глобалният растеж през 2018 година ще бъде най-бързият от 2011-а насам

В икономически план, глобалният растеж през 2018 година се счита, че ще бъде най-бързият от 2011-а насам. Още повече, че се очаква основните играчи в световната икономика да регистрират нарастващ растеж и това е синхронно. Това каза в..

публикувано на 24.01.18 в 13:03

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и на кредитите на българските домакинства в края на 2017 година

В края на декември 2017-а година ноември депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 72,383 млрд. лева (72,6% от прогнозния БВП), като годишното им увеличение е с 6,1% след растеж с 5,3% през ноември,..

публикувано на 24.01.18 в 12:51

Ускоряване на икономическата активността в еврозоната през януари до 12-годишен връх

Икономическата активността в еврозоната продължава да набира допълнително ускорение в началото на новата година, достигайки близо 12-годишен връх благодарение на солиден подем в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на..

публикувано на 24.01.18 в 12:36

Работодателските организации отказаха среща за цените на тока за бизнеса

Работодателските организации са отхвърлили поканата за среща в Министерството на енергетиката по проблемите с цените на тока за бизнеса. Те аргументират отказа си с това, че срещи в подобен формат са провеждани вече два пъти, но не са дали резултат...

публикувано на 24.01.18 в 12:07

Жан-Люк Верелст: Слабост е, ако определена държава издава криптовалута

Експерти определиха 2017-а като Годината на биткойна заради поскъпване, което отбеляза криптовалутата. В същото време централните банкери от много държави предупредиха за опасностите при търговията с дигитални валути. Криптовалутите ще бъдат сред..

публикувано на 24.01.18 в 11:57

Американският финансов министър приветства отслабването на долара

Американският министър на финансите Стивън Мнучин приветства отслабването на щатския долар, като в сряда той и други висши държавни служители дадоха сериозен инвестиционен тласък на Световния икономически форум в Давос - ежегодна среща на..

публикувано на 24.01.18 в 11:42
Марио Драги

Марио Драги: Движенията на еврото са страничен ефект от програмата на ЕЦБ за покупки на активи, а не нейна цел

Покупките на активи на Европейската централна банка не доведоха до "статистически значими" движения на валутния курс на еврото, като самите валутни движения са просто страничен ефект, а не цел на тази програма, посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги..

публикувано на 24.01.18 в 11:02