Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Караиванова: Разчитам на колегите да продължим успеха на българското кино

Снимка: личен архив
С българското кино съм свързана от дете, казва директорът на Националния филмов център Жана Караиванова и затова в Деня на българското кино се радва, че е сред колегите си и може да бъде полезна. По думите й мястото, което заема в момента, е много отговорно, защото няколко години Филмовият център не е имал постоянен директор. Затова като своя първа задача си поставя стабилизирането на центъра и процеса на правене на кино. А втората задача - тя ще бъде резултат от първата: хората, които правят кино, да се чувстват спокойни, да имат доверие, за да могат да мислят повече за успешността на филмите си, за творческия продукт, който създават. 

Жана Караиванова е категорична, че докато заема директорския пост, Филмовият център ще бъде приятел на всеки, който прави българско кино. Пожеланието й към творците е всички те да получават адекватно обратната връзка от публиката: артфилмите да получават радостта от хората, които ценят арткино, комерсиалните филми да препълват салоните. Да се правят повече и хубави български филми, които да имат успех у нас и в чужбина. 

На 13 януари, в Деня на българското кино, Филмовият център съвместно със Столичната община, НДК, Националната филмотека, Съюза на филмовите дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест киносалона в София. Програмата е малка селекция от филми, спечелили през годините "Златна роза" във Варна, "Златен ритон" в Пловдив, както и няколко от най-новите филми: "Възвишение", "Вездесъщият" и "Дъвка за балончета". 

Още  - чуйте в звуковия файл.

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени