Мнучин очаква икономически растеж от 1 трлн. долара в резултат на данъчната реформа в САЩ

Финансовото министерство следи внимателно търговията с криптовалути
ЕПА/БГНЕС

В петък американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че републиканската реформа за съкращаване на данъците в крайна сметка ще се окаже неутрална по отношение на приходите в хазната през следващите 10 години поради очаквания по-висок икономически растеж, но въпреки това Министерството на финансите вероятно ще се наложи да поиска от Конгреса повече пари, за да изпълни плановете си за нейното осъществяване.

Смятаме, че ще има икономически растеж от над един трлн. долара. поради което мисля, че данъчната реформа ще се изплати, посочи той на събитие, организирано от Икономическия клуб във Вашингтон, съобщава Ройтерс. По този начин Мнучин сякаш отхвърли прогнозите на Съвместния комитет по данъчно облагане, че гласуваното съкращаване на данъците ще увеличи дефицита на САЩ с между 1,1 и 1,5 трлн. долара в рамките на следващото десетилетие.

Според него, за целите на бизнес моделирането финансовото министерство залага годишен ръст от 2,9% на американката икономика, но мислим, че можем да стигнем до ръст от три по вече процента.

Стивън Мунчин също така посочи, че Министерството на финансите обсъжда с Конгреса допълнителни средства за подпомагане на прилагането на данъчния план, който намалява лихвите за бизнеса и за отделните лица, но в същото време съкращава значително и досегашни отстъпки, като тези за държавните и местните данъци и за ипотечните лихви. Ние ще наемем значителен брой хора, за да помогнем за прилагането на данъчната реформа, отбеляза той.

Финансовият министър повтори, че е необходимо Конгресът да вдигне тавана на дълга все път, когато правителството стигне близо до законоустановения лимит на заемите. Той добави, че не вярва, че Конгресът ще позволи на правителството да затвори временно, когато изтече настоящия краен срок за вдигане на дълговия таван на 19-и януари.

Запитан относно рисковете, свързани с криптовалутите като биткойна, които през последните месеци поскъпнаха неимоверно, Стивън Мнучин отговори, че Министерството на финансите е създало работна група за наблюдение на тези валути чрез Междуведомствен съвет за финансова стабилност.

Основната ми грижа е да не се позволи на криминалните и терористични организации да използват криптовалутите, за да вършат лоши неща, каза той.

Мнучин допълни, че ще работи с останалите страни от Г-20, за да се популяризират американските правила, които изискват от емитентите на биткойни да знаят и да проучват своите клиенти, подобно на изискванията за нормалните банкови дейности. Едно от нещата върху които ще работим с Г-20 е да се уверим, че това няма да се превърне в нещо като швейцарска банкова сметка, посочи той, визирайки криптовалутите.

Финансовият министър на САЩ изрази загриженост по въпроса, дали потребителите напълно разбират рисковете от инвестиране в биткойни.

Що се отнася до централните банки, които обмислят да започнат да тиражират дигитални вместо физически валути, Мнучин каза: Федералният резерв и ние не мислим, че на този етап има нужда от подобно нещо.

Още от категорията

Доц. Паскал Желев: Глобалният растеж през 2018 година ще бъде най-бързият от 2011-а насам

В икономически план, глобалният растеж през 2018 година се счита, че ще бъде най-бързият от 2011-а насам. Още повече, че се очаква основните играчи в световната икономика да регистрират нарастващ растеж и това е синхронно. Това каза в интервю за предаването „12+3“ доц. Паскал Желев , преподавател в УНСС, катедра „Международна икономика..

публикувано на 24.01.18 в 13:03

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и на кредитите на българските домакинства в края на 2017 година

В края на декември 2017-а година ноември депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 72,383 млрд. лева (72,6% от прогнозния БВП), като годишното им увеличение е с 6,1% след растеж с 5,3% през ноември, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Депозитите на нефинансовите предприятия са в размер..

публикувано на 24.01.18 в 12:51

Ускоряване на икономическата активността в еврозоната през януари до 12-годишен връх

Икономическата активността в еврозоната продължава да набира допълнително ускорение в началото на новата година, достигайки близо 12-годишен връх благодарение на солиден подем в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейски мениджъри. Индексът PMI, измерващ общата бизнес..

публикувано на 24.01.18 в 12:36

Работодателските организации отказаха среща за цените на тока за бизнеса

Работодателските организации са отхвърлили поканата за среща в Министерството на енергетиката по проблемите с цените на тока за бизнеса. Те аргументират отказа си с това, че срещи в подобен формат са провеждани вече два пъти, но не са дали резултат. Според работодателите проблемите могат да се решат само на най-високо ниво в изпълнителната власт,..

публикувано на 24.01.18 в 12:07

Жан-Люк Верелст: Слабост е, ако определена държава издава криптовалута

Експерти определиха 2017-а като Годината на биткойна заради поскъпване, което отбеляза криптовалутата. В същото време централните банкери от много държави предупредиха за опасностите при търговията с дигитални валути. Криптовалутите ще бъдат сред водещите теми и на започналия ежегоден Световен икономически форум в Давос.  Не можем да говорим да..

публикувано на 24.01.18 в 11:57

Американският финансов министър приветства отслабването на долара

Американският министър на финансите Стивън Мнучин приветства отслабването на щатския долар, като в сряда той и други висши държавни служители дадоха сериозен инвестиционен тласък на Световния икономически форум в Давос - ежегодна среща на политическите и бизнес лидери от цял свят, съобщава Ройтерс. По-слабият долар към момента е добър за..

публикувано на 24.01.18 в 11:42
Марио Драги

Марио Драги: Движенията на еврото са страничен ефект от програмата на ЕЦБ за покупки на активи, а не нейна цел

Покупките на активи на Европейската централна банка не доведоха до "статистически значими" движения на валутния курс на еврото, като самите валутни движения са просто страничен ефект, а не цел на тази програма, посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги в негово писмо до членовете на Европейския парламент, съобщава агенция Ройтерс. Докато..

публикувано на 24.01.18 в 11:02