Eмисия новини
от 07.00 часа

Чуждестранните медии за началото на Българското европредседателство


Снощното официално откриване на Българското европредседателство в София е отразено днес от водещите световни медии. В публикациите се изтъкват емоционалните речи и подкрепата за България, изразена от ръководителите на евроинституциите, но не е спестена и информация за съпътствалите откриването протести в София
Българското европредседателство започна шумно, тъй като протестиращи срещу корупцията блокираха улици в силно охраняваната столица София, пише Франс прес. „Корупцията прави силата” се четеше на транспарант, подигравка на „Съединението прави силата” - мото на българското председателство, отбелязва агенцията. 
"България се наслаждава не прегръдката на ЕС," е заглавието на Ройтерс като агенцията съобщава, че 10 години след присъединяването си, страната ни най-сетне спечели подкрепата на Европейската комисия да влезе в клубовете за отбрани на Брюксел. 
Евронюз също отбелязва силната подкрепа за членството на София в Шенген и еврозоната, изразена от председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в речта му за откриване на българското председателство. 
Сръбските и македонски медии цитират изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който сравни драматичната история на Балканите със сценария на хитовия сериал "Игра на тронове". Агенция МИА изразява задоволство, че евроинтеграцията на Западните Балкани е един от приоритетите на българското председателство. 
Руската агенция ТАСС коментира, че в следващите шест месеца в София ще се проведат над 300 официални събития и България ще бъде посетена от над 25 хиляди височайши гости. 

Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени