Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп "за последен път" удължи санкциите срещу Иран

| обновено на 12.01.18 в 22:04
Снимка: БТА

Европейските съюзници на САЩ трябва да поправят „катастрофалните пропуски“ в споразумението за иранската ядрена програма. В противен случай Вашингтон ще се оттегли от сделката, заяви американският президент Доналд Тръмп.
По-рано днес той удължи с четири месеца облекченията от международните санкции, договорени като част от сделката от 2015 година, но предупреди, че го прави за последен път. 
Администрацията на Тръмп настоява за по-стриктен контрол върху иранските ядрени обекти и ограничаване на ракетната програма на Техеран. 
Освен Съединените щати, страни по споразумението за ядрената програма на Иран, са още Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия.
Съгласно договореностите, постигнати от предшественика на Тръмп - Барак Обама, Техеран ограничи обогатяването на уран и плутоний, а Съединените щати отмениха санкциите срещу иранската централна банка и отмениха запора върху търговията с ирански петрол. Тръмп обаче е недоволен от развитието на иранската ракетна програма и дейността на иранските служби, които според него дестабилизират Близкия изток. 
Днес Вашингтон наложи санкции върху 14 висши ирански служители и компании, замесени според него в нарушения на човешки права.
Решението на Тръмп доказва, че ядреното споразумение с Иран е международно, а не американско, реагира външното министерство на Техеран. Оттам още изтъкват, че отлагането е показало силата на договора. 
Същевременно в свой доклад ООН обвини Иран в нарушение на оръжейното ембарго върху Йемен. В документа се изтъква, че Техеран не предотвратява доставките на свои боеприпаси за йеменските бунтовници хуси. 
Експерти на световната организация са установили, че балистичните ракети, изстрелвани от бунтовниците срещу Саудитска Арабия, имат ирански произход. 
ООН наложи ембарго върху страната, раздирана от гражданска война между хусите и подкрепяното от саудитците правителство. 
       


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна