Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Рада Маркова: Фините прахови частици може да доведат до възпаление или да отключат алергично заболяване

Не пращайте децата болни на училище или детска градина, призова специалистът

Д-р Рада Маркова
Снимка: Георги Корнейков, БНР
В "Часът на здравето" ще обърнем внимание на последствията за здравето ни от замърсяването на въздуха -  притеснение на повечето родители. Как да опазим децата и как фините прахови частици влияят върху дихателната система - потърсихме мнението на педиатъра и пулмолог д-р Рада Маркова от Първа детска консултативна клиника. По думите й, замърсяването от автомобилите и с фини прахови частици се подценява и се неглижира у нас:

"Проблемът е много сложен, той преди всичко е екологичен. Той в последствие се отразява на здравното състояние на населението и на децата, които са най-нежната и най-уязвима популация... Това, което се наблюдава всяка зима е горенето на гуми, твърдо гориво, особено в определени квартали на София. Трафикът става по-тежък. Там мерките наистина са палиативни..."

По-едрите частици остават в носоглътката


"Праховото замърсяване се усеща още в устата.
Част от праховите частици - по-едрите, се улавят от носната лигавица, тя ги филтрира, т.е. остават в носоглътката, където могат да доведат до дразнение на носа, очната лигавица, парене, зачервяване на очите, кихане - чисто механични явления от праха. При хора, които имат генетична чувствителност и сензитивност на дихателните пътища, това може да отключи една по-сериозна дихателна патология, т.е. влизаме в групата на дихателните алергични болести".

По-фините прахови частици, които се инхалират и попадат по-надолу в дихателната система, могат да се отложат или да доведат до възпаление. При деца с астма, една от причините за влошаване на контрола през зимните месеци, наред с вирусните инфекции, си остава високото замърсяване. За медицинската общност е известно, че едно и също дете, изведено от урбанизираната среда и отведено на село, боледува по-малко и прекарва зимните месеци по-добре.

Има инфекции, които биха могли да се предадат с праховите частици


В тези частици могат да оцелеят туберкулозен микобактерий, секрети или други инфекциозни патогени, които имат способността да оцеляват във външна среда. Вирусните инфекции изискват по-близък контакт с болния.

Има и много защитни механизми за изчистване на дихателното дърво - първият е кашлицата, има и локална защита - имуноглобулин А, лизозим, които по чисто имунен път може да повлияят на очистването от праховите частици.

Има ли сериозни усложнения при децата при грипа тази година?


"Епидемията тази година започна сравнително рано - преди Коледа. Започна и с двата типа грип А и Б. При някои от децата протече тежко, заболяха цели семейства. Регистрирани са два смъртни случая в София с бързо протичащи форми с токсично увреждане. Факт е, че нивото на ваксинопрофилактика е ниско, освен това има разминаване на щамовете от заложените във ваксината", посочи специалистът.  Тя призова родителите да не пращат децата болни на училище или детска градина. Те са най-заразни в първите часове и дни, и може да заразят много други деца. Това се отнася и за възрастните, отбеляза д-р Маркова. Това, по думите й, е първият начин за прекъсване на епидемията.

Носенето на маска се счита за срамно в България


"В Япония хората имат гражданска отговорност - да предпазят останалите, ако са болни. Ако има болни, дори и в дома, за да се предпазят хората от семейството, трябва да се слага маска. Високите дози витамин "С" е с доказан антивирусен ефект", посочи пулмологът. Може да се използват и антивирусни лекарства.

При задържане на оплаквания или температура повече от 48 часа трябва да се потърси медицинска помощ. Д-р Маркова посочи, че не винаги само високата температура означава грип. Тя изброи общите симптоми при децата - отпадналост, слабост,  секрет от носа, очни болки, понякога и коремни болки, главоболие, суха и впоследствие дразнеща кашлица. При тези симптоми е уместно да се потърси квалифицирана помощ, за да не стане усложнение. Според д-р Маркова, не бива да се приема антибиотик, това трябва да прецени лекар и то след лабораторни изследвания.

За влиянието на замърсяването върху асмата и още за лечението и възможните усложнения при децата при грип - чуйте звуковите файлове!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна