Приключи подборът на претенденти за наградите "Оскар"

ЕПА/БГНЕС

Академията за филмови изкуства и науки в Съединените щати приключи с подбора си на претенденти за наградите "Оскар". Както съобщиха оттам, официално е изтекло времето, в което шестте хиляди академици с право на глас можеха да попълнят и изпратят бюлетините си с имената на кандидатите за бъдещи лауреати.

Кандидатите за най-престижните награди в света на киното ще бъдат обявени на 23 януари. През февруари пък ще започне вторият и последен етап на гласуването, което ще определи и победителите в отделните категории.

Деветдесетата поред церемония по връчване на престижните отличия ще се проведе в театъра "Долби" в Лос Анджелис на 4 март.

Още от категорията

Насекомите крият нашите тайни

Миналата седмица в пространството на Gifted Sofia Борис Праматаров откри изложбата си „Тайните на насекомите“. Освен едноименната серия рисунки, младият художник показва графики, триизмерни обекти и книги. Насекомите нямат мечти. - пише Борис Праматаров, Тези тихи наблюдатели не знаят що е добро и зло или що е красиво и грозно. Те не се намесват. Те..

публикувано на 24.01.18 в 12:35

Спектакълът „Сърцето на мрака“ и образът на диктатурата

Тази вечер е поредната премиера на театралната постановка „Сърцето на мрака“ по романа на Джоузеф Конрад. Режисьор на постановката е Валерия Вълчева, а спектакли ще има освен днес и на 26 и 27 януари от 19.00 часа в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство“. Този кратък роман е моя театрална мечта от години, но трябваше да намеря хората, с които..

публикувано на 24.01.18 в 10:30

Великите европейци - Еразъм Ротердамски

Някои наричат Еразъм Ротердамски „принцът на хуманизма”, други – „Волтер на XVI век”. Родината му е Европа, която обикаля цял живот, най-добре говори и пише на всеобщия латински, истинската му националност е неизвестна, защото просто отказва да има националност и се смята за гражданин на света.  Неговите идеи смущават и вдъхновяват,..

публикувано на 24.01.18 в 10:18

Необикновените приключения на футболиста Нане Стоичко

Един български футболен талант броди по Европата и света, като хвърля в недоумение всички със своите подвизи. В неговата родина възторжени спортни репортери разказват за похожденията му в кръчмата „Весела България”. Действащи лица: Нане Стоичко - голмайстор, международна футболна звезда Руси Банков - лицензиран футболен агент Стойне Никодимов - деятел,..

обновено на 24.01.18 в 09:21

Започват снимките на новия български филм "Писма от Антарктида"

Днес започват снимките на новия български игрален филм "Писма от Антарктида“. Ръководителят на българската мисия проф. Христо Пимпирев ще играе себе си. За локация на първия снимачен ден на „Писма от Антарктида“ е избран кабинетът, в който се помещава Българският антарктически институт, както и Музея по палеонтология на Геолого-географския..

публикувано на 24.01.18 в 08:13
Фрагмент от корица на книга на Урсула Ле Гуин

Почина авторката на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин

Известната авторка на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин почина на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, предаде Асошиейтед прес. Синът ѝ Тео Даунс-Ле Гуин каза, че майка му е починала в понеделник, вероятно от инфаркт. Урсула Ле Гуин е автор на 20 романа, шест тома поезия, 13 книги за деца, множество кратки..

публикувано на 24.01.18 в 07:53

Изложба на съвременно българско изкуство беше открита в Европейския парламент

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева откри изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент. Експозицията е организирана съвместно със службата на ЕП за комуникации и художествени проекти. Включени са и творби от постоянната колекция на Парламента, съобщи отделът "Връзки с обществеността" на Министерството на..

публикувано на 24.01.18 в 01:41