Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът обхваща страната

| обновено на 13.01.18 в 17:53

Заради обявената вчера грипна епидемия в Пернишка област, от днес там спират консултациите, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. Дните до сряда ще са неучебни в Перник.

По данни от личните лекари пред грипна епидемия е област Пловдив. Голям е броят на болните и в София-област, Стара Загора, Пазарджик и Габрово.


Над 48 хиляди души в цялата страна са заболели от грип през последната седмица. Това съобщи пред "Хоризонт" директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев
По области най-много обърнали се за медицинска помощ с грипоподобни заболявания - в Перник 209 на 10 000, в Пазарджик, също доста висока заболеваемост, Бургас, Силистра, Стара Загора и област София.

Изследвания на Националната референтна лаборатория показват, че засега най-често срещан е грипът тип Б, по-малко са заболели от така наречения пандемичен грип. Щамът Хонконг е открит в две проби от област Русе и Благоевград. 
Според проф. Кантарджиев грипната вълна тепърва започва. Очаква се пикът й да е в края на месеца. За какви признаци трябва да следим:
Заболяването започва внезапно, в  рамките на 2-3  часа се получават обща отпадналост, болки в ставите, болки в мускулите, чцесто пъти главоболие, суха непродуктивна кашлица в началото, дразнене от светлината, тежест в белия дроб. 

Възможни са усложнения, предупреди проф. Кантарджиев, затова незабавно трябва да се обърнем към лекар. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна