Проф. К. Бахман: Полша е разделена в мнението за това, как да реагира на наказателната процедура заради съдебната реформа

| обновено на 13.01.18 в 10:24
ЕПА/БГНЕС

Полша е разделена в мнението за това, как да реагира на решението на ЕК да започне наказателна процедура срещу страната заради спорната съдебна реформа. Това мнение изрази политологът проф. Клаус Бахман, преподавател във Варшавския университет:

Мненията са много разнопосочни, при това не само сред управляващите, но и в редиците на опозицията. Официалната линия е, че ЕС не може нищо да направи, че няма право да се меси във вътрешните работи на Полша, защото казусът е вътрешнополитически. Първото нещо, което направи Моравецки, беше да отиде в Унгария и да си подсигури безусловната подкрепа на колегата си Виктор Орбан.

Според него в момента не съществува заплаха за правителството, но предупреди, че това няма да е винаги така: Със сигурност е застрашено единството на управляващата партия, защото "Право и справедливост" всъщност е коалиция от три формации, които се явиха заедно на изборите, имат обща парламентарна група, но самата партия "Право и спаведливост", дала името на коалицията,  има проблеми в своите редици, където все по-често ставаме свидетели на ужесточени борби.

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Рой Карадаг: Прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС би било логичната стъпка

Прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС би била логичната стъпка, но Евросъюзът не може да постигне единодушие. Това е мнението на германския политолог Рой Карадаг от Университета в Бремен, който изследва отношенията между Европа и Турция. „Да не говорим, че никой все още не е отговорил на въпроса, какво точно би..

публикувано на 24.03.18 в 11:29

Кристоф Бендер: Споразумението за бежанците между ЕС и Турция работи, защото и двете страни имат изгода

Споразумението за бежанците между Анкара и Брюксел функционира, макар и не напълно, защото и двете страни имат изгода от него, коментира в „Събота 150“ Кристоф Бендер - заместник-председател на Европейската инициатива за стабилност, който участва в представянето на доклада „Дискретния чар на лицемерието“ в София и специализира в..

публикувано на 24.03.18 в 11:07

Тази седмица тероризмът отново напомни за себе си

С внушителен концерт в центъра на Москва новият стар президент на Русия Владимир Путин отпразнува категоричната си, макар и очаквана победа на изборите. Вотът в Русия е една от темите в седмичния външнополитически обзор по „Хоризонт”. През седмицата Русия бе във фокуса на вниманието и по друга парлива тема - отравянето на двойния агент Сергей..

публикувано на 24.03.18 в 10:18

В. Чернева: Турция се стреми към изплащане на парите за сирийските бежанци и модернизация на митническия съюз с ЕС

"Дискретният чар на лицемерието" – така е озаглавен докладът за отношенията ЕС – Турция на Европейския съвет за външна политика, който беше представен в София. Весела Чернева - директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика коментира в „Събота 150“, че причината, поради която е изготвен този доклад, е именно..

публикувано на 24.03.18 в 10:10

Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини ЕС, че не изпълнява Брюкселските споразумения

Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини Европейския съюз, че не изпълнява Брюкселските споразумения. Той заяви това след срещата си с върховния представител на Европейския съюз по външните работи и на сигурност Федерика Могерини и с президента на Косово Хашим Тачи. " Това не може да бъде вина единствено на албанците, защото документът е подписан..

публикувано на 24.03.18 в 10:07

Северна и Южна Корея ще разговарят преди срещата на върха през април

Двете Кореи се споразумяха за разговори на високо равнище като подготовка за среща на върха през април.    Разговорите целят подобряване на двустранните отношения и  потушаване на напрежението заради  севернокорейската ядрена програма. Южнокорейският министър на националното обединение Чо Мьон-кьон ще оглави делегацията на своята страна на срещата на..

публикувано на 24.03.18 в 07:54

Десетки хиляди протестираха в Словакия за предсрочни избори

Десетки хиляди хора протестираха за пореден път в Братислава и редица градове на Словакия, за да поискат предсрочни избори. Протестите се проведоха, въпреки че в четвъртък страната се сдоби с ново правителство, оглавено от Петер Пелегрини. Новото правителство на трипартийната коалиция, управлявала досега, е съставено от хора, които са били част от..

публикувано на 24.03.18 в 00:56