Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. К. Бахман: Полша е разделена в мнението за това, как да реагира на наказателната процедура заради съдебната реформа

| обновено на 13.01.18 в 10:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша е разделена в мнението за това, как да реагира на решението на ЕК да започне наказателна процедура срещу страната заради спорната съдебна реформа. Това мнение изрази политологът проф. Клаус Бахман, преподавател във Варшавския университет:

Мненията са много разнопосочни, при това не само сред управляващите, но и в редиците на опозицията. Официалната линия е, че ЕС не може нищо да направи, че няма право да се меси във вътрешните работи на Полша, защото казусът е вътрешнополитически. Първото нещо, което направи Моравецки, беше да отиде в Унгария и да си подсигури безусловната подкрепа на колегата си Виктор Орбан.

Според него в момента не съществува заплаха за правителството, но предупреди, че това няма да е винаги така: Със сигурност е застрашено единството на управляващата партия, защото "Право и справедливост" всъщност е коалиция от три формации, които се явиха заедно на изборите, имат обща парламентарна група, но самата партия "Право и спаведливост", дала името на коалицията,  има проблеми в своите редици, където все по-често ставаме свидетели на ужесточени борби.

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени