Проф. Георги Карасимеонов: ЕС ще се стреми към ребалансиране на търговските отношения с Китай

Георги Карасимеонов
Снимка: БГНЕС


Отношенията между ЕС и Китай са твърде сложни от гледна точка на дебалансираните търговски отношения. Китайците реагираха не особено дружелюбно към това предложение да се ребалансират търговските отношения. По-скоро има намерения, а как ще се развият нещата през следващите години е трудно да се каже. ЕС ще се стреми в тази насока. Това коментира експертът по международни отношения проф. Георги Карасимеонов в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай.

Посещението на Макрон в Китай се извършва на фона на едно влошаване на отношенията на ЕС със САЩ, акцентира проф. Карасимеонов: В това отношение Китай придобива една ново значение за отношенията на Европа в световен мащаб. Затова и Макрон подчерта, че Китай се превръща в стратегически партньор с все по-нарастващо значение. Така че, сигурно, пътят на коприната се вплита в тази линия на разсъждения от страна на Макрон.

По отношение на климатичните промени, което също беше основна тема при посещението на френския президент в Китай, експертът коментира: Китай твърди категорично, че ще изпълнява всички споразумения, свързани с климата, въпреки че тя е най-големият замърсител.

Той коментира и отношенията между Великобритания и Китай и предстоящото посещение на британския премиер Тереза Мей в азиатската страна: Великобритания, вече в перспективата на Брекзит, ще търси развитието на търговските и икономическите отношения с всички държави на нова основа и безспорно основен акцент ще имат отношенията с Китай. Така че Мей, преди още Брекзит да е факт, иска да гарантира, че перспективата на Великобритания в международните икономически отношения няма да се влоши в следствие напускането на ЕС, а ще се потърсят още по-стабилни основни, за да не се отрази това на икономиката.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

ЦЕРН започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен колайдер

Европейският център за ядрени изследвания ЦЕРН започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен колайдер край Женева, съобщи АФП. Работите ще продължат до 2026 г. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Самият тунел, който е с обиколка 27 км на..

публикувано на 18.06.18 в 02:40

На планетата-джудже Церера може да има повече животоизграждащи съединения от очакваното

Планетата-джудже Церера може да се окаже по-подходяща за живот от очакваното, съобщи "Дейли мейл". Анализи на информацията от космическия апарат на НАСА "Доун" показват, че откритият по-рано на повърхността на планетата-джудже органичен материал може да съдържа много повече съединения на базата на въглерода, отколкото беше изчислено. Макар това..

публикувано на 18.06.18 в 02:18

В Смолян започва Младежката кампания „Мисия Смолян - 2018“

Младежката кампания „Мисия Смолян-2018” ще се проведе от 9 юли, а документи за участие в нея ще се подават от днес до 29 юни в приемна до централния вход на общинската администрация. Кандидатите за участие в „Мисия Смолян - 2018” трябва да са навършили или да навършват 15 години не по-късно от датата на започване на работа в кампанията, да са..

публикувано на 18.06.18 в 01:55

58 години от обединението на трите селища Смолян, Райково и Устово в един град отбелязват в Смолян

Днес е кулминацията на празника на обединения град Смолян. В ранния следобед на Стария център от пл. „Свобода” ще бъде даден старт на велосипедното състезание „Обиколката на Смолян”. Вечерта на Амфитеатъра ще има концерт на Общинския духов оркестър. Тогава ще бъдат наградени победителите във велосипедното състезание „Обиколката на Смолян”. От 18:30..

публикувано на 18.06.18 в 01:40

Нова организация на движението се въвежда в Ямбол поради ремонт

През следващите 9 месеца в Ямбол ще бъде затворен за движение участък от основната входно-изходна пътна артерия в града. Ремонтът по улица „Преслав” ще наложи изцяло нова организация на движението. Ремонтът е в участъка от площад „Боровец” до пресечката с ул. „Акация”, като основните строителни дейности включват подмяна на пътната настилка и..

публикувано на 18.06.18 в 01:25

Македонската полиция разпръсна със сълзотворен газ протести в Скопие против договора за новото име на страната

Македонската полиция за борба с масовите безредици използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне белязан от насилие протест в Скопие против договора с Гърция за новото име на страната, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на телевизия А1 и на очевидци. Полицията се намесила, след като някои от демонстрантите започнали да хвърля камъни..

публикувано на 18.06.18 в 01:09

При влакова катастрофа в Казахстан загина един човек, а други трима са пострадали

При влакова катастрофа в Казахстан загина един човек, а други трима са пострадали. Пътнически влак е излязъл от линията между столицата Астана и най-големия град в страната Алмати.  Дерайлирали са осем вагона, три от които лежат на една страна. Пътниците от композицията са качени на минаващ край мястото на инцидента влак и са превозени до голяма възлова..

публикувано на 17.06.18 в 19:57