Проф. Георги Карасимеонов: ЕС ще се стреми към ребалансиране на търговските отношения с Китай

Георги Карасимеонов
БГНЕС


Отношенията между ЕС и Китай са твърде сложни от гледна точка на дебалансираните търговски отношения. Китайците реагираха не особено дружелюбно към това предложение да се ребалансират търговските отношения. По-скоро има намерения, а как ще се развият нещата през следващите години е трудно да се каже. ЕС ще се стреми в тази насока. Това коментира експертът по международни отношения проф. Георги Карасимеонов в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай.

Посещението на Макрон в Китай се извършва на фона на едно влошаване на отношенията на ЕС със САЩ, акцентира проф. Карасимеонов: В това отношение Китай придобива една ново значение за отношенията на Европа в световен мащаб. Затова и Макрон подчерта, че Китай се превръща в стратегически партньор с все по-нарастващо значение. Така че, сигурно, пътят на коприната се вплита в тази линия на разсъждения от страна на Макрон.

По отношение на климатичните промени, което също беше основна тема при посещението на френския президент в Китай, експертът коментира: Китай твърди категорично, че ще изпълнява всички споразумения, свързани с климата, въпреки че тя е най-големият замърсител.

Той коментира и отношенията между Великобритания и Китай и предстоящото посещение на британския премиер Тереза Мей в азиатската страна: Великобритания, вече в перспективата на Брекзит, ще търси развитието на търговските и икономическите отношения с всички държави на нова основа и безспорно основен акцент ще имат отношенията с Китай. Така че Мей, преди още Брекзит да е факт, иска да гарантира, че перспективата на Великобритания в международните икономически отношения няма да се влоши в следствие напускането на ЕС, а ще се потърсят още по-стабилни основни, за да не се отрази това на икономиката.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Делото се образува по искане на омбудсмана Мая Манолова.

Конституционният съд образува дело за текст в Закона за енергетиката

Конституционният съд съобщи днес, че е образувал дело по искане на омбудсмана на Република България за установяване на противоконституционност на текст от Закона за енергетиката. За докладчик по конституционно дело № 8/2018 г. е определен Филип Димитров. Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд (КС) текст от Закона за..

публикувано на 20.03.18 в 13:29
Дамян (вляво) и Илия Гьонови в студиото на програма „Христо Ботев“

Любов към природата, любов към музиката и много хармония – това свързва семейните ни гости

В студиото бяха гл. асистент в катедра „Зоология и анторопология“ на Биологически факултет в Софийския университет д-р Илия Гьонов и неговия син – Дамян Гьонов. Какво е да си ентомолог и да се занимаваш с живота на насекомите и по-точно с една група от тях, наречена „цикади“. Как можеш да възпиташ децата си в любов към природата, но те да поемат по свой..

публикувано на 20.03.18 в 13:05

През 2016 година, лишените от свобода у нас са се увеличили с 10,8% и са били над 8300

Ръстът на броя затворниците в България през 2016 година процентно е бил по-висок от този в Турция, показват данни, представени от Съвета на Европа.  През същата година у нас лишените от свобода са се увеличили с 10,8 на сто, което е най-високия такъв ръст на континента. Втора е южната ни съседка с 9,5 процента повече затворници.  Общо задържаните у..

публикувано на 20.03.18 в 13:04

Доклад на ООН: Извънредното положение в Турция е довело до дълбоки нарушения на правата на стотици хиляди хора

Постоянното удължаване на извънредното положение в Турция след опита за преврат в страната през 2016 е довело до дълбоки нарушения на правата на стотици хиляди хора.  Такъв е изводът на доклад на ООН за ситуацията в южната ни съседка. Според документа престъпленията на властите в страната до края на 2017 са включвали убийства, мъчения и неоправдани..

публикувано на 20.03.18 в 13:02

Синдикатите искат спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ-България в НС

КНСБ и КТ „Подкрепа“ внесоха в парламента искане за спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ-България.  Синдикалистите настояват да се обсъдят социалните измерения на сделката с кандидат-купувача Инерком, стратегията за развитие на електроразпределителното дружество и тази за цените на електроенергията. КНСБ и Подкрепа..

публикувано на 20.03.18 в 12:59
Затвореният участък от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале

Пътят Смолян - Мадан в района на Тикале ще остане затворен за 6 месеца

Пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година, съобщи председателят на Пътната агенция Дончо Атанасов.  За жителите на околните села ще бъдат осигурени автобуси за връзка с областния град. 

обновено на 20.03.18 в 12:50

Трима от пострадалите в Египет ще се приберат в България утре

Трима българи от пострадалите при автобусната катастрофа в Египет се връщат утре в България. Това съобщи за "Хоризонт" Стефан Богданов, представител на туроператора, който е в болницата при ранените. Останалата част от българската група ще се прибере в София в събота.  Петимата български туристи, които пострадаха по-тежко при пътния инцидент, са приети..

публикувано на 20.03.18 в 12:48