Проф. Георги Карасимеонов: ЕС ще се стреми към ребалансиране на търговските отношения с Китай

Георги Карасимеонов
БГНЕС


Отношенията между ЕС и Китай са твърде сложни от гледна точка на дебалансираните търговски отношения. Китайците реагираха не особено дружелюбно към това предложение да се ребалансират търговските отношения. По-скоро има намерения, а как ще се развият нещата през следващите години е трудно да се каже. ЕС ще се стреми в тази насока. Това коментира експертът по международни отношения проф. Георги Карасимеонов в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай.

Посещението на Макрон в Китай се извършва на фона на едно влошаване на отношенията на ЕС със САЩ, акцентира проф. Карасимеонов: В това отношение Китай придобива една ново значение за отношенията на Европа в световен мащаб. Затова и Макрон подчерта, че Китай се превръща в стратегически партньор с все по-нарастващо значение. Така че, сигурно, пътят на коприната се вплита в тази линия на разсъждения от страна на Макрон.

По отношение на климатичните промени, което също беше основна тема при посещението на френския президент в Китай, експертът коментира: Китай твърди категорично, че ще изпълнява всички споразумения, свързани с климата, въпреки че тя е най-големият замърсител.

Той коментира и отношенията между Великобритания и Китай и предстоящото посещение на британския премиер Тереза Мей в азиатската страна: Великобритания, вече в перспективата на Брекзит, ще търси развитието на търговските и икономическите отношения с всички държави на нова основа и безспорно основен акцент ще имат отношенията с Китай. Така че Мей, преди още Брекзит да е факт, иска да гарантира, че перспективата на Великобритания в международните икономически отношения няма да се влоши в следствие напускането на ЕС, а ще се потърсят още по-стабилни основни, за да не се отрази това на икономиката.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

10 души са загинали при катастрофа с военен хеликоптер в Колумбия

10 души са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в северозападен район на Колумбия, предаде Ройтерс. Засега не е известна причината за катастрофата. В района оперира бунтовническата Армия за национално освобождение, която прекрати примирието с правителството и възобнови атаките си.

публикувано на 17.01.18 в 01:59

Доналд Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом след профилактичен преглед

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е показал нормални резултати при профилактичен медицински преглед и е в отлично здраве, но за него би било полезно да мине на диета с по-малко мазнини и да прави физически упражнения. Това заяви на пресконференция лекарят на Белия дом Рони Джаксън . Цялостното здравословно състояние на Президента е..

публикувано на 17.01.18 в 01:51

Около 1400 мигранти бяха спасени днес при 11 операции в Средиземно море

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море днес, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на италианската брегова охрана. Извършени са били 11 спасителни операции с участието на кораби на бреговата охрана на Италия, на испанска неправителствена организация, на италианската финансова полиция и на мисията на ЕС срещу трафика на..

публикувано на 17.01.18 в 01:48

"Фрийдъм хаус": Правата и свободите на гражданите по света са в най-ниска точка от 10 години насам

Правата и свободите на гражданите по света са в най-ниска точка от 10 години насам, посочва неправителствената организация "Фрийдъм хаус". Според доклада, озаглавен "Свободата по света през 2017-а г." , 88 страни по света са свободни и България е сред тях. Общата оценка на страната ни е 80. За справка - оценка 100 се дава на най-свободните..

публикувано на 16.01.18 в 23:01

Проверяват къща в Свищов, в която 65-годишна жена с години е държала двете си дъщери

Полицията и прокуратурата в Свищов проверяват къща край дунавския град, в която 65-годишна жена години е държала двете си дъщери.  За случая се разбра днес, когато полицията влезе в къщата след сигнал , че в дома на улица "Георги Тишев" 13 се укриват хора. Вътре в безпомощно състояние са открити двете сестри - Анжела и Стефка, на 40 и 37..

публикувано на 16.01.18 в 21:28

Откритата слузеста материя в река Янтра при село Писарево не застрашава хората и животните

Няма опасност за населението, не са застрашени и животните при водопой. Това е установила проверка на районната инспекция на слузестите образования по река Янтра при горнооряховското село село Писарево. На "зеления телефон" в екологичната инспекция във Велико Търново местни жители са подали сигнал, че 90 на сто от камъните по дъното на реката са..

публикувано на 16.01.18 в 19:59

Нено Димов: С над 7 на сто ще намалеят загубите на вода в Асеновград с проекта за воден цикъл

С повече от 7% ще намалеят загубите на вода в Асеновград след приключването на проекта за воден цикъл, стана ясно от думите на министъра на околната среда Нено Димов , който инспектира работата.  Рехабилитацията на ВиК мрежата и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води в Асеновград се финансира със средства от Оперативната програма..

публикувано на 16.01.18 в 19:54