Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Карасимеонов: ЕС ще се стреми към ребалансиране на търговските отношения с Китай

Георги Карасимеонов
Снимка: БГНЕС


Отношенията между ЕС и Китай са твърде сложни от гледна точка на дебалансираните търговски отношения. Китайците реагираха не особено дружелюбно към това предложение да се ребалансират търговските отношения. По-скоро има намерения, а как ще се развият нещата през следващите години е трудно да се каже. ЕС ще се стреми в тази насока. Това коментира експертът по международни отношения проф. Георги Карасимеонов в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай.

Посещението на Макрон в Китай се извършва на фона на едно влошаване на отношенията на ЕС със САЩ, акцентира проф. Карасимеонов: В това отношение Китай придобива една ново значение за отношенията на Европа в световен мащаб. Затова и Макрон подчерта, че Китай се превръща в стратегически партньор с все по-нарастващо значение. Така че, сигурно, пътят на коприната се вплита в тази линия на разсъждения от страна на Макрон.

По отношение на климатичните промени, което също беше основна тема при посещението на френския президент в Китай, експертът коментира: Китай твърди категорично, че ще изпълнява всички споразумения, свързани с климата, въпреки че тя е най-големият замърсител.

Той коментира и отношенията между Великобритания и Китай и предстоящото посещение на британския премиер Тереза Мей в азиатската страна: Великобритания, вече в перспективата на Брекзит, ще търси развитието на търговските и икономическите отношения с всички държави на нова основа и безспорно основен акцент ще имат отношенията с Китай. Така че Мей, преди още Брекзит да е факт, иска да гарантира, че перспективата на Великобритания в международните икономически отношения няма да се влоши в следствие напускането на ЕС, а ще се потърсят още по-стабилни основни, за да не се отрази това на икономиката.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна