Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Британското издание The Daily Express пише за посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София за началото на Българското европредседателство. "Междувременно, в българската столица се проведоха протести, на които бесни демонстранти горяха европейски знамена и се оплакваха, че се чувстват пренебрегнати от Брюксел. Без да забелязва бушуващото напрежение, Юнкер изнесе реч, в която поиска от гражданите на страната да изразят благодарността си към него, че ги е допуснал да се присъединят към Съюза", отбелязва вестникът.

Според британския министър на финансите Филип Хамънд редица политици в Европа все още искат да накажат страната му заради резултатите от референдума от 2016 г., пише The Guardian. „Чуваме готовността и ентусиазма на Съединените щати и на други страни по света да сключват търговски споразумение с нас, но не и от Европа“, заяви Хамънд. По думите му, предположението, че твърде мек Брекзит ще подтикне и други страни да излязат от Съюза, е "параноя".

Под заглавие: "В Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц се опитват да направят от старото нещо ново", вестник "Монд" коментира постигнатото вчера споразумение между блока на консерваторите на канцлера Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и социалдемократите на Мартин Шулц. Двете страни се договориха за рамките на формални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Според изданието макар това споразумение да поставя основите на програма за управление през идните четири години, то е преди всичко обстоятелствен компромис, целящ да се избегнат нови избори.


Още от категорията

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в района на инцидента.

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновско

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновска област след предписания на Регионалната екологична инспекция. 102 са почистените територии, които са били замърсени с отпадъци. Най-много са площите в община Павликени - 177 декара. По 128 жалби и сигнали са работили през годината еколозите, посочи..

публикувано на 12.12.18 в 18:18

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

Специализираната прокуратура обвини 77-годишната майка на бизнесмена Николай Банев - Мария, за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Мария Банева остава на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. В четвъртък, 13 декември, Николай и Евгения Баневи ще се изправят пред апелативния спецсъд,..

публикувано на 12.12.18 в 17:57

Изгоря автобус на градския транспорт във Велинград

Автобус на градския транспорт във Велинград изгоря напълно. В превозното средство не е имало хора, съобщава БГНЕС. Автобусът е изпълнявал редовен курс по основната линия на градския транспорт във Велинград и е бил спрял на последна спирка в квартал „Каменица”,..

публикувано на 12.12.18 в 17:50
Калин Славов

Калин Славов: Целесъобразността не може да надделява над законосъобразността

Калин Славов от "Прозрачност без граници" коментира поредните промени в антикорупционния закон. Той подчерта, че асоциацията работи върху анализ на антикорупционното законодателство, но подчерта, че времето не е достатъчно за изводи относно ефективността на законодателните промени. "Замисълът на законодателя беше за паралелна писта, по която може да..

обновено на 12.12.18 в 17:35
Творба на Николай Ростовцев

Премълчаната история на белогвардейците в България

Темата за белоруската емиграция, която след 1917 г. намира спасение в България, много рядко става център на общественото ни внимание. И ако по време на диктатурата на пролетариата тя бе съзнателно премълчавана, то през последните демократични години темата е неосъзнато забравена. А съдбата на „българските“ белогвардейци се явява част не само от..

публикувано на 12.12.18 в 17:15

БПЦ одобрява трансплантацията при спазването на определени условия

Българската православна църква (БПЦ) одобрява трансплантацията на органи при спазването на определени условия, като наличието на съгласие на донора и ясното констатиране на причините за мозъчната смърт. Това става ясно от официално становище на Светия Синод, в което даряването на органи е определено като акт на алтруизъм и обич. Църквата избира..

публикувано на 12.12.18 в 17:13