Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Британското издание The Daily Express пише за посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София за началото на Българското европредседателство. "Междувременно, в българската столица се проведоха протести, на които бесни демонстранти горяха европейски знамена и се оплакваха, че се чувстват пренебрегнати от Брюксел. Без да забелязва бушуващото напрежение, Юнкер изнесе реч, в която поиска от гражданите на страната да изразят благодарността си към него, че ги е допуснал да се присъединят към Съюза", отбелязва вестникът.

Според британския министър на финансите Филип Хамънд редица политици в Европа все още искат да накажат страната му заради резултатите от референдума от 2016 г., пише The Guardian. „Чуваме готовността и ентусиазма на Съединените щати и на други страни по света да сключват търговски споразумение с нас, но не и от Европа“, заяви Хамънд. По думите му, предположението, че твърде мек Брекзит ще подтикне и други страни да излязат от Съюза, е "параноя".

Под заглавие: "В Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц се опитват да направят от старото нещо ново", вестник "Монд" коментира постигнатото вчера споразумение между блока на консерваторите на канцлера Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и социалдемократите на Мартин Шулц. Двете страни се договориха за рамките на формални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Според изданието макар това споразумение да поставя основите на програма за управление през идните четири години, то е преди всичко обстоятелствен компромис, целящ да се избегнат нови избори.


Още от категорията

Проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов изнесоха лекция "Мисия България" в Тараклия

В Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" бе изнесена лекция "Мисия България" от професор Николай Овчаров от Националния археологически институт към БАН и професор Пламен Павлов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Пред събралите се в аулата на учебното заведение българският посланик в Молдова Петър Вълов изтъкна,..

публикувано на 18.03.18 в 19:36
Актьорите от американската постановка на „Паякът”

В „Покана за пътуване” – Обама по къси панталони в Джакарта, странстванията на „Паякът” по света и дрескод на световното по ски за журналисти у нас

В „Покана за пътуване” разказвам за една от най-награждаваните български пиеси – „Паякът“. Ще си речете, защо ни говорят за изкуство в предаване за пътешествия. Ами понеже постановката на Йордан Славейков и Димитър Касабов, които са и автори на текста, е една от най-пътуващите и колекционира ръкопляскания от Беларус до Маями. А те самите са малко чепати,..

публикувано на 18.03.18 в 19:15

До месец започва ремонтът на бул. "Арсеналски"

До месец започва ремонтът на столичния булевард "Арсеналски", информира в предаването "Хора, пътища, автомобили" заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев. В началото на лятото започва и цялостен ремонт на улица "Граф Игнатиев". Над 100 милиона лева са заложени за ремонти в София, каза още зам.-кметът Крусев: "Последните отсечки от бул...

публикувано на 18.03.18 в 16:59

Ансамбъл "Българче" и американски предприемач ще получат наградата "Велико Търново"

Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Българче“ и американският предприемач Едмънд Бек са тазгодишните носители на наградата „Велико Търново“. Призът се връчва всяка година за празника на града 22 март. Ансамбъл „Българче“ навършва 50 години от своето създаване. През неговата школа са минали над 3000 деца от Велико Търново. Повече от 2500 са..

публикувано на 18.03.18 в 16:44

Сняг и леден дъжд затрудняват движението в Румъния

Движението по пътищата в Румъния е затруднено заради обилни снеговалежи и леден дъжд. Спрени са полетите от международното летище "Хенри Коанда", съобщиха от Национална компания "Летища Букурещ". Закъснения има не само при заминаващите полети, но и при пристигащите, като полет от Франкфурт бе отменен. Над 1500 пътници са засегнати от тази ситуация,..

публикувано на 18.03.18 в 16:36

Разкопките в комплекса „Акве Калиде“ ще продължат през пролетта

Археологическите разкопки в бургаския туристическия комплекс „Акве Калиде“ ще продължат през пролетта. При проучванията през последните години са открити хиляди монети от античността и Средновековието, но и много печати от 11 век. Археолозите сега ще насочат усилията си към доразкриването на източната страна на античната баня, като за целта..

публикувано на 18.03.18 в 16:33

Десетки врачани протестираха срещу лошото състояние на болницата в града

Десетки врачани се събраха на протест в проливния дъжд срещу лошото състояние на многопрофилната болница в града. От близо половин година в най-голямото лечебно заведение в Северозапада​ заради недостиг на средства и отлив на лекари се затварят отделения, а тази седмица спря и звеното по инвазивна кардиология. Зад плакати с надпис "Да спрем..

публикувано на 18.03.18 в 16:05