Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Британското издание The Daily Express пише за посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София за началото на Българското европредседателство. "Междувременно, в българската столица се проведоха протести, на които бесни демонстранти горяха европейски знамена и се оплакваха, че се чувстват пренебрегнати от Брюксел. Без да забелязва бушуващото напрежение, Юнкер изнесе реч, в която поиска от гражданите на страната да изразят благодарността си към него, че ги е допуснал да се присъединят към Съюза", отбелязва вестникът.

Според британския министър на финансите Филип Хамънд редица политици в Европа все още искат да накажат страната му заради резултатите от референдума от 2016 г., пише The Guardian. „Чуваме готовността и ентусиазма на Съединените щати и на други страни по света да сключват търговски споразумение с нас, но не и от Европа“, заяви Хамънд. По думите му, предположението, че твърде мек Брекзит ще подтикне и други страни да излязат от Съюза, е "параноя".

Под заглавие: "В Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц се опитват да направят от старото нещо ново", вестник "Монд" коментира постигнатото вчера споразумение между блока на консерваторите на канцлера Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и социалдемократите на Мартин Шулц. Двете страни се договориха за рамките на формални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Според изданието макар това споразумение да поставя основите на програма за управление през идните четири години, то е преди всичко обстоятелствен компромис, целящ да се избегнат нови избори.


Още от категорията

В Бургас започва най-големият форум за международно историческо документално кино

Първото издание на най-големия форум за международно историческо документално кино се открива днес в Бургас. Специална комисия селектира предварително филмите, които ще се оценяват от авторитетно жури на световно ниво.  Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия, Съединените щати, Холандия, копродукции между Естония, Германия и Финландия,..

публикувано на 19.09.18 в 04:47

В Перник се провежда научна конференция, посветена на края на Първата световна война

Националната научна конференция, посветена на края на Първата световна война, се провежда в Перник. По време на двудневния форум водещи историци дискутират събитията през 1918 година и последиците от войната. Конференцията е четвъртата поред, която ние съвместно с Македонския научен институт организираме, каза директорът на Института за исторически..

публикувано на 19.09.18 в 04:37

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

Днешният 19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. България е лидер в Еворпейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Операцията, неречена EDWARD, е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността. За успешното провеждане на операция EDWARD на..

публикувано на 19.09.18 в 04:15

Почти 100 души бяха арестувани в Турция при операции срещу привърженици на Гюлен

Турските власти проведоха нови операции срещу привърженици на движението на проповедника Фетуллах Гюлен в страната. Бяха издадени заповеди за арест на почти 100 души, сред които 15 бивши военнослужещи и 15 бивши преподаватели. Полицията в Истанбул и Измир проведе едновременни операции на множество адреси за задържане на 60 души,..

публикувано на 19.09.18 в 03:52

В Плевен обсъдиха макет на паметник на героите от Дойранската епопея

В Плевен обсъдиха макет на паметник на Девета плевенска дивизия. Идеята е на Сдружение "Героите на Дойран", които са в основата на дарителската кампания за набиране на средства. Макетът за паметник в Плевен на Девета плевенска пехотна дивизия ще бъде изложен в Областната администрация и всеки, който желае, може да отправи препоръки в..

публикувано на 19.09.18 в 03:47

Над 200 деца участваха в експериментален проект за обучение по програмата "Киндиру"

241 деца от трета и четвърта група на шест столични детски градини се включиха в експериментален проект за обучение по програмата "Киндиру". Програмата се прилага за деца на 5-6 години. Заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов: "На детето се задава задача да си нарисува портрет. От пръв поглед става ясно кое дете е минало по метода..

публикувано на 19.09.18 в 03:20

След година в София ще отвори иновативен център за подкрепа на хора с увреждания

След година в София ще отвори врати нов иновативен център за социални услуги за хора с увреждания с месечен капацитет от 30 души. Подобни центрове ще има и в още 4 града: Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Те ще извършват и мобилни услуги за хора от  близки до големия град населени места. Заместник-социалният министър Зорница Русинова обясни: "Голяма..

публикувано на 19.09.18 в 03:11