Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Британското издание The Daily Express пише за посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София за началото на Българското европредседателство. "Междувременно, в българската столица се проведоха протести, на които бесни демонстранти горяха европейски знамена и се оплакваха, че се чувстват пренебрегнати от Брюксел. Без да забелязва бушуващото напрежение, Юнкер изнесе реч, в която поиска от гражданите на страната да изразят благодарността си към него, че ги е допуснал да се присъединят към Съюза", отбелязва вестникът.

Според британския министър на финансите Филип Хамънд редица политици в Европа все още искат да накажат страната му заради резултатите от референдума от 2016 г., пише The Guardian. „Чуваме готовността и ентусиазма на Съединените щати и на други страни по света да сключват търговски споразумение с нас, но не и от Европа“, заяви Хамънд. По думите му, предположението, че твърде мек Брекзит ще подтикне и други страни да излязат от Съюза, е "параноя".

Под заглавие: "В Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц се опитват да направят от старото нещо ново", вестник "Монд" коментира постигнатото вчера споразумение между блока на консерваторите на канцлера Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и социалдемократите на Мартин Шулц. Двете страни се договориха за рамките на формални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Според изданието макар това споразумение да поставя основите на програма за управление през идните четири години, то е преди всичко обстоятелствен компромис, целящ да се избегнат нови избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна