Райна Асенова: Има всички признаци, че се върви към решение на казуса с името на Македония

Райна Асенова, балканист-журналист от БТА

Има всички признаци, че се върви към намиране на решение на казуса с името на Македония. Това каза журналистът балканист от БТА и познавач на процесите в Македония Райна Асенова в интервю за предаването „Събота 150“ по повод на решаването на спора за името между Гърция и Македония.

Имаме засилена активност с цел да се намери компромисно решение за името, което да приемат и двете страни, добави тя.

По думите й, гръцкото правителство е подложено на международен натиск да приеме компромис за името на Македония: Премиерът Алексис Ципрас показва признаци на готовност за такъв компромис. Има огромен натиск от гръцката православна църква, от среди от опозиционната партия „Нова демокрация“ и редица граждански сдружения, които се обявяват категорично против термина „Македония“ в името, което бъде предложено и планират огромен протест на 21-и януари в Солун.

Вече има едно пресяване на имената, които може да бъдат приети. Това са Северна Македония, Вардарска Македония, Горна Македония и Нова Македония, като засега най-голям шанс да бъде прието е името Нова Македония, уточни тя.

Тя отчете, че в и правителството на Македония, и в правителството на Гърция се вижда желание да се реши проблема.

През април може да се постигне компромис по спора за името на Македония, прогнозира Асенова.

Македония разчита изключително много на българското европредседателство, за да постигне напредък по отношение на членството си в НАТО и на европейската перспектива пред страната, каза още журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията
Черните щъркели в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Балкана

Четири черни щъркелчета са се излюпили в Национален парк „Централен Балкан“. Според народните поверия черният щъркел носи късмет и здраве. Щъркеловото гнездо се намира в типичното за вида местообитание - близо до речно ждрело в южната част на парка „Централен Балкан“. Малките са енергични, с добър апетит и вече се доближават до ръста на..

публикувано на 17.07.18 в 18:11

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за убийството на 7-годишната Дамла

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за умишлено убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Обвиняем е 25-годишният Мехмед Хасан, който бе задържан на 20 декември миналата година - три дни след жестокото убийство. Въз основа на събраните при разследването доказателства -..

публикувано на 17.07.18 в 18:11
Сапарева баня

Десет процента ръст в туризма отчита община Сапарева баня

10 процента ръст в туризма за първото полугодие на тази година по отношение на същия период на предходната година отчита община Сапарева баня. От администрацията обявиха, че от данък туризъм за шестте месеца са събрани близо 13 хиляди лева. За полугодието в града, в който са открити близо 80 къщи за гости, работят 4-5 хотела, са реализирани около 20 000..

публикувано на 17.07.18 в 18:04

Седем общински язовира в Сливенска област ще бъдат ремонтирани с държавни средства

Седем от общо 109 язовира общинска собственост в Сливенска област, за които общините не могат да отделят пари за поддръжка, ще бъдат ремонтирани за сметка на държавата. Това съобщи заместник областният управител Камен Костов. Очаква се Държавната консолидационна компания да определи фирмите, които ще извършват дейностите.  Проблемните язовири са..

публикувано на 17.07.18 в 17:57

Китайски чиновник не вярва, че грозна жена може да бъде изнасилена

Чиновник от китайската провинция Хъбей прецени, че жена, оплакала се за изнасилване, е прекалено грозна, за да стане жертва на подобно престъпление, предаде БТА, позовавайки се на „Хонконг фри прес“. 46-годишната потърпевша, спомената само под фамилното име Фу, още през 2016 година заявила, че станала жертва на сексуално престъпление. Тя се..

публикувано на 17.07.18 в 17:55

Екологично сдружение предложи алтернатива за управление на отпадъците

Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес в Столичната община екологично сдружение „За Земята“ и граждани. В нея се настоява за създаването на работна група, която да промени цялостния план за боклука и категоричното отхвърляне на проекта за изграждането на площадката за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ - София. Кметът на София..

публикувано на 17.07.18 в 17:54

Община Плевен сезира прокуратурата заради лошо състояние на общински имот

Община Плевен сезира прокуратурата заради лошо състояние на общински имот, ползван за кризисен център за жени и деца, преживели насилие. След изтичането на договора досегашният ползвател фондация „Център отворена врата“ връща имота във вид, който не позволява продължаването на социалната услуга.  Поради изтичане на срока на договора Община Плевен обяви..

публикувано на 17.07.18 в 17:31