Томас Майер: България много правилно постави Западните Балкани във фокуса на ЕС

Даниел Брьослер: Приема на страните от jтози регион ще е голямо предизвикателство за ЕС
БГНЕС

Започналото тази седмица първо българско председателство на Съвета на ЕС бе широко отразено в чуждите медии. Не малко от тях обаче използваха официалното откриване в София само за повод да изпратят кореспонденти в нашата страна. Темите, които са във фокуса им, както обикновено, могат да се сведат до две думи: бедност и корупция.

Томас Майер е кореспондент на влиятелния австрийски ежедневник „Дер Щандард“ в Брюксел. И погледът му в статията, която вестникът публикува днес - логично - е насочен към темите на ЕС:

Днешната ми тема е Полша и вероятността, страната да бъде лишена от право на глас в ЕС. Както разбрах от изказванията на председателя на ЕК Юнкер и на българския премиер Борисов, ЕС ще се опита да избегне тази стъпка. По време на Българското председателство очевидно ще има опити да се тушира напрежението. Това е първата важна новина от Вашето председателство, защото според мен това е много сериозен проблем, който би имал влияние върху целия ЕС.

По повод на един от приоритетите на Българското европредседателство, а именно Западните Балкани, Майер коментира:

Австрия е една от малкото страни в евросъюза, които имат положително отношение към Западните Балкани. Това има и своето логично обяснение - Западните Балкани са наши съседи. Освен това в Австрия живеят много хора от тези държави. За това Виена ще подкрепи продължи усилията на българското председателство. Иначе сте права -много страни от ЕС са резервирани, защото излизат или още се намират в дълбока икономическа криза. Да не забравяме и Брекзит. Напускането на Великобритания стресна много хора и те смятат, че сега не е моментът за разширяване. От друга страна обаче трябва да кажем, че в самите страни от Западните Балкани също има развитие. Те стават атрактивни за трети страни като Китай или Турция например, и за това ЕС знае, че трябва да им помогне. Става дума за гарантиране на нашата сигурност и да това смятам, че България постъпи много правилно, като ги постави във фокуса на ЕС.

Малко по-различно е мнението на Даниел Брьослер, който пристигна в София, за да отразява официалното откриване на председателството за големия германски ежедневник „Зюддойче цайтунг“:

Според мен приема на страните от Западните Балкани ще е голямо предизвикателство. Мисля, че темата все още не е достигнала до германците, които са уморени от разширяването на ЕС. От една страна в Германия смятат, че трябва да се концентрираме върху други теми, а и в последните години хората живеят с настройката, че в обозримо бъдеще ЕС няма да приема нови членки. От друга страна обаче политиците са наясно, че Западните Балкани не бива да се забравят. Канцлерът Меркел многократно се изказвала по темата, но много общо. Не само Германия, а и целият ЕС знае, че сигурността на континента ни до голяма степен зависи от стабилността и сигурността на Балканите.

Впечатлението ми е, България ще проведе едно много ангажирано европредседателство, че иска да се покаже в добра светлина пред Европа, каза Брьослер:  България знае, че имиджът й в чужбина не е добър и за това се опитва чрез подкрепа на европейската идея и личен принос към европейските проекти да направи добро впечатление.

Томас Майер от „Дер Щандард“ заяви: България е изключително проевропейски настроена. От една страна, защото получихте значителни суми по линия на регионалните помощи и хората видяха конкретни ползи от членството в ЕС. Освен това България не поставя под съмнение целостта на ЕС. Споменавам това, защото в Западна Европа съществува мнението, че цяла Източна Европа е скептична към евросъюза. Говорихме за Полша, но трябва да споменем и Унгария. Това обаче не е така - не бива да поставяме всички държави в Източна Европа под общ знаменател. За това смятам, че и медиите трябва да подходят по-самокритично - ние също не бива да обобщаваме толкова лесно, когато говорим за Източна Европа. Правим често грешката, да не правим разлика между отделните държави, а те са налице.

Брьослер заяви, че за германците икономическото състояние на България не е добро: Това е най-бедната страна в Евросъюза. Известно е, че България има проблем с корупцията. Сега в Германия стана известно, че България иска да се присъедини към еврозоната и веднага възникват въпроси, дали страната е готова за тази стъпка.

Мненията чуйте в звуковия файл.
Още от категорията
Георге Иванов

Скопие: Разчитаме България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в ЕС

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. „Нарасналият интерес на Евросъюза към Балканите показва, че има позитивен политически климат за разширяване на съюза. Председателството на България е отличен шанс да се..

публикувано на 22.01.18 в 21:37
Сенат САЩ Вашингтон

Демократи и републиканци в САЩ са пред временна сделка за федералния бюджет

Тридневната финансова парализа на федералните агенции в Съединените щати е към края си, предаде Ройтерс. „След няколко дискусии, предложения и контрапредложения стигнахме до споразумение“, обяви лидерът на сенаторите демократи Чък Шумър и уточни, че демократите ще подкрепят временно удължаване - до 8 февруари, на бюджетните преводи към правителството...

публикувано на 22.01.18 в 20:15

ЕС: Турската офанзива в Сирия застрашава мирните преговори

Най-малко 21 цивилни и над 50 бойци от двете воюващи страни са загинали в тридневните боеве за сирийския град Африн, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Десетки са ранени при ракетен обстрел над турски гранични градове. Европейският съюз изрази дълбока загриженост във връзка с офанзивата на турската армия в Северна Сирия. „Трябва..

публикувано на 22.01.18 в 20:11
Турски войници подготвят танковете си в провинция Хатай до границата със Сирия за участие в операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдски милиции в сирийския анклав Африн.

ЕС - „силно обезпокоен“, САЩ - „обезпокоени“ от турската операция в Сирия

Европейският съюз изрази „силно безпокойство“, а САЩ - „безпокойство“ от турската операция срещу кюрдски милиции в Сирия, която в понеделник навлезе в третия си ден и се засилва, предаде АФП. Аз съм изключително обезпокоена и ще обсъдя това заедно с други теми с нашите турски събеседници , заяви дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини след..

публикувано на 22.01.18 в 18:49
европейско знаме

Ролята на ЕС в Близкоизточния мирен процес - водещата тема на Съвета "Външни работи"

Близкоизточният мирен процес и ролята на Европейския съюз в подкрепа на възобновяването му беше водещата тема на първото заседание на Съвета "Външни работи" в Брюксел в рамките на българското председателство.  Министърът на външните работи Екатерина Захариева подчерта необходимостта от единен подход на страните от Съюза към Близкоизточния мирен..

публикувано на 22.01.18 в 18:07
Артан Груби

Артан Груби: В Гърция не трябва да подхождат емоционално спрямо спора за името на Македония

България и Гърция имат интерес от мир, стабилност и сигурност в Западните Балкани, както и от интеграцията им в Европейския съюз. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" Артан Груби , председател на Комисията по европейските въпроси в македонското Собрание и член на Демократичния съюз за интеграция, който е част от управляващата..

публикувано на 22.01.18 в 17:46

Тимерманс и Цачева са категорични за прилагането на Истанбулската конвенция

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е уверил правосъдния министър Цецка Цачева в подкрепата си за усилията на българското правителство за ратифициране на Истанбулската конвенцията. На работен обяд в София двамата са били категорични в необходимостта от прилагането на конвенцията, съобщиха от правосъдното министерство...

публикувано на 22.01.18 в 16:22