Томас Майер: България много правилно постави Западните Балкани във фокуса на ЕС

Даниел Брьослер: Приема на страните от jтози регион ще е голямо предизвикателство за ЕС
Снимка: БГНЕС

Започналото тази седмица първо българско председателство на Съвета на ЕС бе широко отразено в чуждите медии. Не малко от тях обаче използваха официалното откриване в София само за повод да изпратят кореспонденти в нашата страна. Темите, които са във фокуса им, както обикновено, могат да се сведат до две думи: бедност и корупция.

Томас Майер е кореспондент на влиятелния австрийски ежедневник „Дер Щандард“ в Брюксел. И погледът му в статията, която вестникът публикува днес - логично - е насочен към темите на ЕС:

Днешната ми тема е Полша и вероятността, страната да бъде лишена от право на глас в ЕС. Както разбрах от изказванията на председателя на ЕК Юнкер и на българския премиер Борисов, ЕС ще се опита да избегне тази стъпка. По време на Българското председателство очевидно ще има опити да се тушира напрежението. Това е първата важна новина от Вашето председателство, защото според мен това е много сериозен проблем, който би имал влияние върху целия ЕС.

По повод на един от приоритетите на Българското европредседателство, а именно Западните Балкани, Майер коментира:

Австрия е една от малкото страни в евросъюза, които имат положително отношение към Западните Балкани. Това има и своето логично обяснение - Западните Балкани са наши съседи. Освен това в Австрия живеят много хора от тези държави. За това Виена ще подкрепи продължи усилията на българското председателство. Иначе сте права -много страни от ЕС са резервирани, защото излизат или още се намират в дълбока икономическа криза. Да не забравяме и Брекзит. Напускането на Великобритания стресна много хора и те смятат, че сега не е моментът за разширяване. От друга страна обаче трябва да кажем, че в самите страни от Западните Балкани също има развитие. Те стават атрактивни за трети страни като Китай или Турция например, и за това ЕС знае, че трябва да им помогне. Става дума за гарантиране на нашата сигурност и да това смятам, че България постъпи много правилно, като ги постави във фокуса на ЕС.

Малко по-различно е мнението на Даниел Брьослер, който пристигна в София, за да отразява официалното откриване на председателството за големия германски ежедневник „Зюддойче цайтунг“:

Според мен приема на страните от Западните Балкани ще е голямо предизвикателство. Мисля, че темата все още не е достигнала до германците, които са уморени от разширяването на ЕС. От една страна в Германия смятат, че трябва да се концентрираме върху други теми, а и в последните години хората живеят с настройката, че в обозримо бъдеще ЕС няма да приема нови членки. От друга страна обаче политиците са наясно, че Западните Балкани не бива да се забравят. Канцлерът Меркел многократно се изказвала по темата, но много общо. Не само Германия, а и целият ЕС знае, че сигурността на континента ни до голяма степен зависи от стабилността и сигурността на Балканите.

Впечатлението ми е, България ще проведе едно много ангажирано европредседателство, че иска да се покаже в добра светлина пред Европа, каза Брьослер:  България знае, че имиджът й в чужбина не е добър и за това се опитва чрез подкрепа на европейската идея и личен принос към европейските проекти да направи добро впечатление.

Томас Майер от „Дер Щандард“ заяви: България е изключително проевропейски настроена. От една страна, защото получихте значителни суми по линия на регионалните помощи и хората видяха конкретни ползи от членството в ЕС. Освен това България не поставя под съмнение целостта на ЕС. Споменавам това, защото в Западна Европа съществува мнението, че цяла Източна Европа е скептична към евросъюза. Говорихме за Полша, но трябва да споменем и Унгария. Това обаче не е така - не бива да поставяме всички държави в Източна Европа под общ знаменател. За това смятам, че и медиите трябва да подходят по-самокритично - ние също не бива да обобщаваме толкова лесно, когато говорим за Източна Европа. Правим често грешката, да не правим разлика между отделните държави, а те са налице.

Брьослер заяви, че за германците икономическото състояние на България не е добро: Това е най-бедната страна в Евросъюза. Известно е, че България има проблем с корупцията. Сега в Германия стана известно, че България иска да се присъедини към еврозоната и веднага възникват въпроси, дали страната е готова за тази стъпка.

Мненията чуйте в звуковия файл.
Още от категорията
Елена Поптодорова

Бившият ни посланик във Вашингтон: Никой в Съединените щати не е по-силен от закона, дори и президентът

"Никой в Съединените щати не е по-силен от закона, дори и президентът", това заяви в Благоевград бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова, при представянето на книгата "Безусловна вярност - истини, лъжи и лидерство" , чийто автор е бившият директор на ФБР Джеймс Коми. Българският посланик в продължение на 12 години в САЩ..

публикувано на 23.10.18 в 02:24

Водещи мениджъри и високопоставени представители от ЕС и САЩ няма да присъстват на "Давос в пустинята"

Водещи мениджъри и високопоставени представители от Европейския съюз и Съединените щати са се дистанцирали от Саудитска Арабия заради изчезването и убийството на Хашоги, предаде Асошиейтед прес. Много от тях отмениха присъствието си на икономическата конференция в Рияд, с която кралството се надяваше да подобри имиджа си на световната сцена,..

публикувано на 23.10.18 в 02:16

Директорката на ЦРУ пътува за Турция заради разследването на случая "Хашоги"

Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл пътува към Турция, за да работи по разследването на смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул . Това предаде Ройтерс, като се позова на запознат с въпроса източник. Вчера американският президент Доналд Тръмп каза, че има "високопоставени хора от разузнаването в Турция", но..

публикувано на 23.10.18 в 02:13
Иво Санадер

Бившият хърватски премиер Иво Санадер беше осъден на две и половина години затвор

Бившият хърватски премиер Иво Санадер беше осъден на две и половина години затвор за „злоупотреба с власт“ в качеството му на заместник-министър на външните работи по време на войната за независимост от Югославия. Съдът в Загреб нареди на Санадер да върне на държавата близо половин милион евро, взети от австрийска банка през 1995 година като своеобразна..

публикувано на 22.10.18 в 23:14
Мохамед бин Салман

Тръмп не е удовлетворен от обясненията от страна на Саудитска Арабия по случая "Хашоги"

Американският президент Джоналд Тръмп съобщи, че е разговарял по телефона с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман по повод убийството на журналиста Джамал Хашоги. Тръмп заявил пред арабския принц, че обясненията за убийството не са задоволителни. В Турция говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието нарече..

публикувано на 22.10.18 в 23:12
Доналд Тръмп

Тръмп заплашва с надграждане на американския ядрен арсенал, докато Русия и Китай „се вразумят“

Съединените щати ще продължат да надграждат ядрения си арсенал, докато Русия и Китай „се вразумят“, заяви американският президент Доналд Тръмп, който се закани преди дни, че ще оттегли едностранно страната си от подписания през 1987 година Договор за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег на действие. Тръмп повтори обвинението си към..

публикувано на 22.10.18 в 23:09

Русия: Вотът за промяна на името на Македония е дирижиран от САЩ

Руското външно министерство обяви, че процедурата за промяна на конституционното име на Република Македония е била задействана в парламента на страната „чрез шантаж, заплахи и подкупване“ на депутати от опозицията. 80 депутати гласуваха миналия петък  в Скопие за задвижване на процедурата, която трябва да приключи с утвърждаване на името Република..

публикувано на 22.10.18 в 19:54