Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият президент Милош Земан печели първия кръг от вота

| обновено на 13.01.18 в 18:29
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чешкият държавен глава Милош Земан печели с 38.75% първия кръг от президентските избори. След него, с резултат от 26.51 на сто, е смятания за основен негов конкурент Иржи Драхош - бивш председател на Чешката академия на науките. Трети в надпреварата e бившият чешки посланик във Франция Павел Фишер с 10 %. Това показват резултатите след преброени над 99 на сто от гласовете.

Нито един от двамата кандидати с най-висок вот - Земан и Драхош, не успя да спечелят повече от 50% от гласове. Затова те ще се изправят един срещу друг на втория, решителен кръг на президентските избори на 26 и 27 януари.

Основни теми в предизборната кампания на 73-годишния Земан - ветеран на чешката левица, бяха противопоставянето на миграцията и критиките срещу Европейския съюз. Земан е смятан за един от основните проруски гласове в ЕС. 68-годишният Иржи Драхош е нов в политиката. Той е с проевропейска нагласа и казва, че иска да намали поляризацията в чешкото общество. Чехите за втори път избират пряко своя държавен глава. Преди това президентът - до голяма степен церемониален пост - беше избиран от парламента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени