Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Плащаме онлайн без такси", информира на първа страница "Стандарт". Въвеждат се по-строги изисквания за данните в банковите карти. Европейска директива влезе в сила вчера, според която вече няма такси за дебитните и кредитните карти при разплащания онлайн, пояснява вестникът.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заявява, в интервю за "24 часа" - "Споразумението с Европейския съюз ще стимулира японския бизнес и инвестициите в България". Абе и съпругата му пристигат по-късно днес в София на официално посещение. "Японците изпитват топли чувства към България, двустранните ни отношения имат над стогодишна история", подчертава Шиндзо Абе в интервюто.

Софийската митрополия забрани на двама зографски монаси да служат литургия, информира "Телеграф". Това са йеромонах Козма, калугер в Зографския манастир, и свещеник Станой Цветанов от Софийската епархия.

Един от мотивите за тази забрана е, че нелегитимните духовници всяват разкол и събират последователи. "Телеграф" цитира съобщение на специализиран сайт, в което се казва, че двамата имат много тежки канонични нарушения. Те са от така наречените староверци, тоест, служат по така наречения стар стил, с което привличат по-консервативно настроени богомолци. В допълнение, Светия синод отне правото да се служи по стария календар на двата манастира, където беше разрешено досега - Гигинския и Германския.

"24 часа" разказва за значимостта на поредното скално светилище у нас, което е край село Ангел войвода в Източните Родопи. Археолози са открили там единствения у нас скален часовник. Освен това, тракийското светилище, което е на огромна площ, съчетава в себе си елементи както на светилището в Татул, така и това в Перперикон.

Заради необичайното за сезона време, иде епидемия от грип, която е по-тежка за младите хора, предупреждава "Труд". В осем града е регистрирано увеличение на болните. Става дума за София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Габрово и област Перник. Симптомите са кашлица, хрема, температура и отпадналост. Медиците съветват да се потърси личния лекар още в първите 24 часа. Най-засегнати са децата и подрастващите до 14 години, уточнява "Труд".

Снегът се връща през нощта, информира "Стандарт". Синоптичната прогноза предупреждава, че утре ще е най-студено, температурите ще паднат до минус осем градуса. Във вторник обаче ще има южен вятър и леко затопляне.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени