Японският министър-председател Шиндзо Абе пристига на официално посещение у нас

Шиндзо Абе

На официално посещение у нас пристига японският министър-председател Шиндзо Абе, придружен от голяма бизнес делегация . Днес Абе ще разговаря с премиера Бойко Борисов, а в понеделник и с президента Румен Радев. Шиндзо Абе вече посети в обиколката си Естония, Литва и Латвия, след България ще бъде в Румъния и Сърбия.

За пръв път японски премиер посещава страната ни. През 2019-а година ще се отбележат 80 години от установяването на дипломатическите отношения. В разговора Борисов – Абе ще се представят приоритетите на българското ротационно европредседателство. Японската дипломация търси координация по проблема със Северна Корея. Премиерите ще обсъдят готовността за разширяване на стратегическото партньорство Европейски съюз – Япония. В края на 2017-а година бе договорено споразумението за свободна търговия, което влиза в сила от 2019-а година, а обиколката на Абе е в потвърждение на договорките с ЕС. Над 30 големи компании са в японската делегация. България има интерес от привличане на инвестиции във високо технологични сектори и от увеличаване на износа за Япония на качествени вина, розово масло, млечни и рибни продукти. Преди приемането на България в ЕС страната ни получи от Япония 90 милиарда йени под формата на кредити, дарения, техническо сътрудничество, за да се подпомогне прехода от планова към пазарна икономика. Сред по-известните обекти с японско участие са разширяването на пристанището в Бургас и строителството на софийското метро.

По-рано японският премиер Шиндзо Абе заяви, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки, предаде Асошиейтед прес. Абе и латвийският му домакин Кучинскис призоваха за бърза ратификация на постигнатото през декември търговско споразумение Европейски съюз - Япония. Латвия беше втората спирка от шестстранната европейска обиколка на Абе, започнала в събота в Естония. Той е първият действащ японски премиер, направил визита в тези страни.

Премиерът Шиндзо Абе е придружен от съпругата си Акие Абе. Днес тя ще гостува на Българското национално радио. Генералният директор Александър Велев, диригентът на детския радиохор Венеция Караманова и децата-хористи ще посрещнат госпожа Акие Абе. Тя ще разгледа уредения японски кът в сградата на БНР, предвиден е кратък концерт в чест на високите гости.

Връзките на детския радиохор с Япония са от десетилетия, изнесени са над 500 концерта в повече от 150 града по време на станалите традиционни турнета там. От десетилетия детската хорова формация е участник и в дните на японската култура у нас.

Традиционно изпълняваме японски песни в концертите си, казва диригентът на хора Венеция Караманова:

Детският радиохор има 18 турнета, над две хиляди концерта и е посетил 500 града в Япония. Българското хорово изкуство е познато и е като еталон за развитието на японското хорово изкуство. От 1967-а година японската музика винаги е присъствала в репертоара на детския радиохор.

Още от категорията

Временно затвориха посолството на САЩ в Хаити заради протести срещу Тръмп

Посолството на САЩ в Хаити е временно затворено заради протести срещу обидните изказвания на президента Доналд Тръмп по адрес на карибската страна, съобщи Асошиейтед прес.  Над 1000 демонстранти искаха да стигнат до сградата на посолството, но бяха спрени от издигнатите от полицията заграждения около сградата. Част от  ротестиращите започнаха да..

публикувано на 23.01.18 в 02:54

Конгресът на САЩ сложи край на блокадата на правителството

С 266 гласа "за" и 150 "против" Камарата на представителите на американския конгрес прие резолюция за удължаване до 8 февруари на финансирането на работата на правителството. По този начин беше преодоляна кризата, принудила част от държавните служби да спрат работа през последните три дни. По-рано същата резолюция бе гласувана в Сената, където..

публикувано на 23.01.18 в 01:54

Френският представител в ООН прогнозира разпадане на Сирия на няколко части

Съветът за сигурност на ООН обсъди на закрито заседание хуманитарната криза в Сирия, но не се занима с горещата тема за турската офанзива срещу кюрдските милиции в Африн. Представителят на Франция, по чиято инициатива беше свикано заседанието заяви, че ситуацията в Сирия е на кръстопът и страната  може да се разпадне на няколко части.  Според Франсоа..

публикувано на 23.01.18 в 01:13

Турски войник и бил убит в сирийската провинция Килис

Турската армия съобщи за  първата жертва, дадена в започналата преди три дни операция "Маслинова клонка" срещу кюрдските милиции в Северна Сария. Турският войник е загинал недалеч от турската гранична провинция Килис.  Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека, в сегашната операция са убити най-малко 54 бойци, от които 26 членове на..

публикувано на 23.01.18 в 00:55

ЕК планира обвързване на еврофондовете с независимостта на съдилищата в страните-членки

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова обмисля обвързване на изплащането на еврофондовете след 2020 година с независимостта на съдебните системи в страните-членки. „Независимите съдилища са необходими за ефективен контрол върху изразходването на европейските средства“, обясни Йоурова, цитирана от агенция Ройтерс. Изявлението ѝ идва дни след..

публикувано на 22.01.18 в 22:43
Георге Иванов

Скопие: Разчитаме България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в ЕС

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. „Нарасналият интерес на Евросъюза към Балканите показва, че има позитивен политически климат за разширяване на съюза. Председателството на България е отличен шанс да се..

публикувано на 22.01.18 в 21:37
Сенат САЩ Вашингтон

Демократи и републиканци в САЩ са пред временна сделка за федералния бюджет

Тридневната финансова парализа на федералните агенции в Съединените щати е към края си, предаде Ройтерс. „След няколко дискусии, предложения и контрапредложения стигнахме до споразумение“, обяви лидерът на сенаторите демократи Чък Шумър и уточни, че демократите ще подкрепят временно удължаване - до 8 февруари, на бюджетните преводи към правителството...

публикувано на 22.01.18 в 20:15