Японският министър-председател Шиндзо Абе пристига на официално посещение у нас

Шиндзо Абе

На официално посещение у нас пристига японският министър-председател Шиндзо Абе, придружен от голяма бизнес делегация . Днес Абе ще разговаря с премиера Бойко Борисов, а в понеделник и с президента Румен Радев. Шиндзо Абе вече посети в обиколката си Естония, Литва и Латвия, след България ще бъде в Румъния и Сърбия.

За пръв път японски премиер посещава страната ни. През 2019-а година ще се отбележат 80 години от установяването на дипломатическите отношения. В разговора Борисов – Абе ще се представят приоритетите на българското ротационно европредседателство. Японската дипломация търси координация по проблема със Северна Корея. Премиерите ще обсъдят готовността за разширяване на стратегическото партньорство Европейски съюз – Япония. В края на 2017-а година бе договорено споразумението за свободна търговия, което влиза в сила от 2019-а година, а обиколката на Абе е в потвърждение на договорките с ЕС. Над 30 големи компании са в японската делегация. България има интерес от привличане на инвестиции във високо технологични сектори и от увеличаване на износа за Япония на качествени вина, розово масло, млечни и рибни продукти. Преди приемането на България в ЕС страната ни получи от Япония 90 милиарда йени под формата на кредити, дарения, техническо сътрудничество, за да се подпомогне прехода от планова към пазарна икономика. Сред по-известните обекти с японско участие са разширяването на пристанището в Бургас и строителството на софийското метро.

По-рано японският премиер Шиндзо Абе заяви, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки, предаде Асошиейтед прес. Абе и латвийският му домакин Кучинскис призоваха за бърза ратификация на постигнатото през декември търговско споразумение Европейски съюз - Япония. Латвия беше втората спирка от шестстранната европейска обиколка на Абе, започнала в събота в Естония. Той е първият действащ японски премиер, направил визита в тези страни.

Премиерът Шиндзо Абе е придружен от съпругата си Акие Абе. Днес тя ще гостува на Българското национално радио. Генералният директор Александър Велев, диригентът на детския радиохор Венеция Караманова и децата-хористи ще посрещнат госпожа Акие Абе. Тя ще разгледа уредения японски кът в сградата на БНР, предвиден е кратък концерт в чест на високите гости.

Връзките на детския радиохор с Япония са от десетилетия, изнесени са над 500 концерта в повече от 150 града по време на станалите традиционни турнета там. От десетилетия детската хорова формация е участник и в дните на японската култура у нас.

Традиционно изпълняваме японски песни в концертите си, казва диригентът на хора Венеция Караманова:

Детският радиохор има 18 турнета, над две хиляди концерта и е посетил 500 града в Япония. Българското хорово изкуство е познато и е като еталон за развитието на японското хорово изкуство. От 1967-а година японската музика винаги е присъствала в репертоара на детския радиохор.

Още от категорията
Говорителят на Белия дом Сара Сандърс

САЩ няма да позволят на Русия да разпитва американски граждани

САЩ няма да позволят на Русия да разпита американски граждани, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс. Президентът Доналд Тръмп е отхвърлил предложението на колегата си Владимир Путин руските власти да разпитат бившия американски посланик Майкъл Макфол и още няколко американци, а в замяна американски представители да разпитат на място в Русия 12-те..

публикувано на 20.07.18 в 00:57
По нареждане на Тръмп Министерството на търговията проучва дали вносът на автомобилни части е заплаха за националната сигурност

Американската автомобилна индустрия призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Американската автомобилна индустрия призова президента Доналд Тръмп да не налага мита върху вноса на коли. "Последиците ще бъдат тревожни", заяви Дженифър Томас от Алианса на автомобилните производители.  Според тяхно проучване, 25-процентно мито върху вноса на автомобили и резервни части би довело до спад на продажбите с 2 милиона коли на година..

публикувано на 19.07.18 в 21:43
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Въпреки критиките Тръмп очаква нова среща с Путин

Президентът Доналд Тръмп, който е подложен на критики в САЩ, че не поставил на остро въпроса за руската намеса в US изборите на срещата си с Владимир Путин в понеделник в Хеллзинки, заяви, че очаква втора среща с руския си колега, предаде АФП. „Срещата на върха с Русия бе голям успех, освен за истинския враг на народа - медиите за фалшиви..

публикувано на 19.07.18 в 18:13
Корнелия Нинова и Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост направиха съвместно изявление по проведените разговори за Истанбулската конвенция.

БСП остава твърдо на позицията си - няма да подкрепи Истанбулската конвенция

БСП остава на своята твърда позиция, която е взета, и няма да подкрепи Истанбулската конвенция. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която провежда среща с генералния секретар на ПЕС Ахим Пост и със Зита Гурмай, представител на ПЕС - жени. Нинова поясни, че партията е готова да работи срещу насилието над жени и деца и припомни, че..

публикувано на 19.07.18 в 18:01
Карлес Пучдемон бе освободен под гаранция в Германия, но не може да напуска страната.

Испания отмени международната заповед за арест на Пучдемон

Испанският Върховен съд отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и на петима други каталунски представители, издирвани по обвинения в бунт, предаде БТА. Но испанските заповеди за арест на шестимата остават в сила, което означава, че ако той се окажат на територията на..

публикувано на 19.07.18 в 16:24
Президентът Владимир Путин говори пред руски дипломати и постоянни представители, събрали се на съвещание в Москва.

Путин атакува критиците в САЩ на срещата му с Тръмп

Руският президент Владимир Путин каза днес, че първата му двустранна среща с Доналд Тръмп е била успешна и обвини опонентите на американския си колега в САЩ, че пречат на всякакъв напредък по темите, които двамата са обсъждали, предаде БТА. Путин каза пред руски дипломати и постоянни представители, събрали се на съвещание в Москва, че..

публикувано на 19.07.18 в 16:13
Сградата на Еврокомисията в Брюксел

ЕК започна две наказателни процедури срещу България и продължи трета

Европейската комисия съобщи, че днес, че започва две наказателни процедури срещу България и продължава трета, тъй като страната не е съобщила да е приела в срок национално законодателство, прилагащо изцяло евродирективи. ЕК е изпратила уведомително писмо до България (както и до още 13 членки на ЕС) защото не са докладвали, за приемането на..

публикувано на 19.07.18 в 15:56