В Русия, Сърбия, Черна гора и Македония посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар

Ромите празнуват Василица
Снимка: Община Белоградчик

В нощта срещу 14 януари посрещат Нова година по стария Юлиански календар в Русия, Сърбия, Черна гора и други страни, както и няколко североизточни швейцарски кантони и британски общини.

Много македонски семейства също посрещнаха Нова година по Юлианския календар.

Съобразно стария календар днес се почита паметта на Свети Василий Велики. В православните храмове се отслужва литургия по случай Обрезание Господне.
Днес се празнува ромската Нова година. Празникът се нарича още Василица или Банго Василий.

Традициите се смесват с българските и от полунощ тръгват сурвакарчета. В някои райони на страната пък, както е в Перник, кукери гонят злите духове.


Още от категорията
Босолеград

Полицията в Босилеград и съдът във Враня върнаха двете паметни плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от погрома в босилеградските села, станал на 15 и 16 май 1917 г. за отбелязване на паметта на жертвите и за иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби. Едната паметна плоча бе отнета на 25 май 2017 г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир..

публикувано на 25.06.18 в 20:28

Жалба до ВАС спира поръчката за закупуване на линейки

Жалба до Върховния административен съд спира поръчката за закупуване на линейки, съобщиха от Министерството на здравеопазването. С определение от 14 юни Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане за спиране на обществената поръчка за 400 линейки, обявена от здравното министерство. Жалбата е подадена на 22 юни и..

публикувано на 25.06.18 в 20:23

Лек автомобил се е запалил в движение и е изгорял напълно на пътя от Димитровград за Хасково

Инцидентът е станал около 18 часа на платното към Хасково, в което заради ремонт движението е двупосочно. Пожарникари са успели да предотвратят избухване на газовата уредба на запалилата се кола. Пострадали няма, но движението в участъка е затруднено.

публикувано на 25.06.18 в 20:20

От Рим се завърнаха петте българки, които спечелиха 12 медала на първите спортни игри за онкоболни

Ето какво казаха при пристигането си Галина Стоянова, Калина Стоянова, Мая Стоилова, Миглена Мичева и Фани Николова: "Радваме се бяхме, че можехме да сме там." "Енергията беше страхотна. Видяхме хора, които имаха огромно желание за живот. Духът, цялото преживяване и всички истории бяха невероятни. Толкова боен дух и толкова желание да победят,..

публикувано на 25.06.18 в 20:17

Къде се очакват най сериозните дъждове според прогнозите и какви са мерките на МВР?

Заради очакваните интензивни дъждове и градушки в следващите дни, пожарната взема спешни мерки за наблюдение на язовири и реки в Югоизточна България. Информирани са и доброволческите формирования, които ще се включат, ако има наводнения и се наложи евакуация на хора. Екипи на пожарната и местните власти вече извършват постоянно наблюдение на..

публикувано на 25.06.18 в 19:54
Иванчева (вляво) и Петрова на влизане в залата на съд в София на едно от заседанията.

Отстранената кметица на „Младост“ иска да я пуснат от ареста, защото боледува

Заради здравословни проблеми временно отстранената от поста „кмет“ на район Младост Десислава Иванчева е поискала от Специализирания наказателен съд да я пусне от ареста. Тя и бившата зам.-кметица Биляна Петрова в момента са в затворническата болница. Двете, както и бившият районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, са в ареста от средата на..

публикувано на 25.06.18 в 18:59
Върнатите плочи

Сръбските власти върнаха две паметни плочи на българите в Босилеград

Органите на сръбската полиция в Босилеград и съдът в сръбския град Враня върнаха днес двете плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско през май 1917 г., съобщиха от културно-информационния център на българите в Босилеград. Така обещанието, което даде президентът на Сърбия Александър Вучич на срещата му с българския държавен глава..

публикувано на 25.06.18 в 18:47