В Русия, Сърбия, Черна гора и Македония посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар

Ромите празнуват Василица
Снимка: Община Белоградчик

В нощта срещу 14 януари посрещат Нова година по стария Юлиански календар в Русия, Сърбия, Черна гора и други страни, както и няколко североизточни швейцарски кантони и британски общини.

Много македонски семейства също посрещнаха Нова година по Юлианския календар.

Съобразно стария календар днес се почита паметта на Свети Василий Велики. В православните храмове се отслужва литургия по случай Обрезание Господне.
Днес се празнува ромската Нова година. Празникът се нарича още Василица или Банго Василий.

Традициите се смесват с българските и от полунощ тръгват сурвакарчета. В някои райони на страната пък, както е в Перник, кукери гонят злите духове.


Още от категорията

Майки на деца с увреждания поканиха всички депутати да се присъединят към палатковия им лагер

Представители на протестиращите майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" поканиха всички депутати да се присъединят в петък към палатковия им лагер.  Една от протестиращите Вера Иванова обясни, че те настояват народните представители да поемат ясен ангажимент за изпълнението на поставените искания: „Отношението към..

публикувано на 19.09.18 в 12:45

Изгорели са сифоните, които осигуряват отводняването на язовир Рогозен

Осемте сифона, които осигуряват отводняването на язовир Рогозен - община Хайредин са изгорели при пожар.  Сигналът за пожара е подаден снощи към 8 ч. Огънят е неотрализиран от хайрединските пожарникари, но тръбните сифони са изгорели напълно. Те са 8 на брой, всеки с дължина по 6 метра. Собственост са на община Хайредин и от началото на годината..

публикувано на 19.09.18 в 12:41

Експерти: Максимализмът на образователната система и родителските амбиции правят децата нещастни

Проблемът с образователната система на България е, че не съобразява ритъма на образователните степени с чисто биологичното развитие на децата. Това каза председателят на Сдружение „За активно образование“ Пепи Димитрова в интервю за предаването „Хоризонт до обед“. "Този период между 12 и 16 години, когато и момичетата и момчетата са в..

публикувано на 19.09.18 в 12:12

Паметникът на дядо Добри – първият монумент на доброто у нас

Призивите за обединение на българския народ, които постоянно ангажират общественото внимание, най-често се превръщат в лозунги, издигнати на някой голям транспарант, разпънат на поредния протест срещу корупцията и беззаконието. Но думата обединение не е еднодневка, която спокойно забравяме в първия удобен момент, а е първата крачка към промяната..

публикувано на 19.09.18 в 11:57
Бурята Али връхлита Британските острови днес с ветрове със скорост от 130 километра в час.

Бурята Али връхлита Британските острови днес

Бурята Али връхлита Британските острови днес с ветрове със скорост от 130 километра в час, като се очакват проблеми за транспорта, прекъсване на електрозахранването и метериални щети. Бурята Али вече е на прага на Северна Ирландия, Шотландия и Северна Англия. Освен очакваните материални щети от метеорологичната служба предупредиха, че..

публикувано на 19.09.18 в 11:54

НСОРБ подготвя законопроект за гробищните паркове

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ предлага на НС законопроект за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ парламентарният секретар на сдружението, Благой Станчев, обясни: „Ние се стремим да регламентираме тези обществени..

публикувано на 19.09.18 в 11:50
Към момента само една овца в стадо на частен стопанин е с положителен резултат.

Откриха бруцелоза по дребните преживни животни в кюстендилското село Вуково

Случай на бруцелоза по дребните преживни животни е открит в кюстендилското село Вуково, съобщи Агенцията по храните. Към момента само една овца в стадо на частен стопанин е с положителен резултат, но, тъй като заболяването е опасно за здравето и на животните, и на хората, тя ще бъде умъртвена, а всички животни в селото ще бъдат изследвани.  Агенцията..

публикувано на 19.09.18 в 11:48