Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7,1 по Рихтер погуби 2-ма души в Перу, десетки са ранените

| обновено на 14.01.18 в 16:33
Епицентърът на труса бил в Тихия океан, на 40 км от крайбрежния град Акари.
Снимка: Геоложка служба на САЩ

Силно земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер погуби двама души в Перу, а най-малко 65 са ранените, съобщи Ройтерс.

Епицентърът на труса в 04,18 часа местно време (11,18 ч българско) в неделя бил в Тихия океан, на 40 км от крайбрежния град Акари и на дълбочина 36 км, сочат данните на Геоложката служба на САЩ.

Губернаторът на провинция Арекипа Ямила Осорио съобщи, че 55-годишен мъж е загинал в град Яука от паднала скала. Вторият смъртен случай бил в град Бела унион, заяви шефът на „Гражданска защита“ Хорхе Чавес. Службата посочи, че най-малко 65 души са ранени и допусна, че броят на пострадалите може да се увеличи.

Губернаторката Осорио каза, че няколко общини в провинция Арекипа са останали без ток, както и че има рухнали паянтови сгради, както и щети по пътища. Много от жителите на крайбрежния град Ломас били евакуирани след вторичните трусове.

Заради земетресението бе издадено предупреждение за образуване на вълни цунами близо до епицентъра, но тревогата по-късно бе отменена. 

Земетресенията са често срещано явление в Перу, но въпреки това много домове са изградени от некачествени материали, които не могат да издържат на трусове, посочва Ройтерс.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени