7,1 по Рихтер погуби 2-ма души в Перу, десетки са ранените

| обновено на 14.01.18 в 16:33
Епицентърът на труса бил в Тихия океан, на 40 км от крайбрежния град Акари.
Снимка: Геоложка служба на САЩ

Силно земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер погуби двама души в Перу, а най-малко 65 са ранените, съобщи Ройтерс.

Епицентърът на труса в 04,18 часа местно време (11,18 ч българско) в неделя бил в Тихия океан, на 40 км от крайбрежния град Акари и на дълбочина 36 км, сочат данните на Геоложката служба на САЩ.

Губернаторът на провинция Арекипа Ямила Осорио съобщи, че 55-годишен мъж е загинал в град Яука от паднала скала. Вторият смъртен случай бил в град Бела унион, заяви шефът на „Гражданска защита“ Хорхе Чавес. Службата посочи, че най-малко 65 души са ранени и допусна, че броят на пострадалите може да се увеличи.

Губернаторката Осорио каза, че няколко общини в провинция Арекипа са останали без ток, както и че има рухнали паянтови сгради, както и щети по пътища. Много от жителите на крайбрежния град Ломас били евакуирани след вторичните трусове.

Заради земетресението бе издадено предупреждение за образуване на вълни цунами близо до епицентъра, но тревогата по-късно бе отменена. 

Земетресенията са често срещано явление в Перу, но въпреки това много домове са изградени от некачествени материали, които не могат да издържат на трусове, посочва Ройтерс.

Още от категорията

Нови 22 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в Ловеч и няколко села от общината

Изградената система за видеонаблюдение, на територията на община Ловеч досега включваше 56 камери. Кметът Корнелия Маринова поясни, че новите ще бъдат монтирани на възлови места: „Ще бъдат синхронизирани с камерите на МВР и това да ни дава информация за нарушения на обществения ред, за опазване на общинската собственост, на живота и здравето на..

публикувано на 23.10.18 в 01:27

Стартира проектът за интегриран градски транспорт на Дупница

Стартът на проекта за интегриран градски транспорт на Дупница бе даден, като стойността на проекта е за над 7 млн. лв., от които над 6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът включва ремонт на съществуваща и изграждане на нова улична мрежа – общо около 7 километра, полагане на тротоари, поставяне на светофарна уредба и на 13..

публикувано на 23.10.18 в 01:22

Обявена е обществена поръчка за доставката на 51 нови автомобила, предназначени за пътната агенция

Автомобилите са за областните управления, които отговарят за поддържането на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол-системата на тях ще бъдат възложени и други отговорности. Втората обособена позиция в поръчката е за доставката на два високопроходими автомобила, необходими за шофиране при тежки метеорологични условия и през..

публикувано на 23.10.18 в 01:10

Родители на деца с увреждания блокираха центъра на София

Родители на деца с увреждания и солидарни с тях граждани от София, Пловдив и други градове се заканиха да продължат протестите си срещу вицепремиера Валери Симеонов, докато не чуят, че е подал оставка. Привърженици на инициативата "Системата ни убива", които се събраха тази вечер под сградата на Министерския съвет, блокираха за повече от час..

обновено на 22.10.18 в 21:01
Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г.

Търновският гарнизон отбеляза празника си

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“ във Велико Търново тази вечер беше отбелязан празникът на Търновския военен гарнизон. Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г. Днес в гарнизона са включени Националният военен..

публикувано на 22.10.18 в 19:51

И в Пазарджик майки на деца с увреждания поискаха оставка на вицепремиера Валери Симеонов

В Пазарджик повече от 30 майки на деца с увреждания, подкрепени от неправителствени организации, се събраха на протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестът бе планиран до 19.00 часа, но минути преди 18 ч. протестиращите майки се оттеглиха в близко до общината кафене, тъй като повечето от тях са с децата си и дългият престой..

публикувано на 22.10.18 в 18:13
Болницата в Ловеч

Болницата в Ловеч е застрашена да остане без отопление за зимата

Болницата в Ловеч, която продължава де е в тежко финансово състояние с натрупани стари задължения от над 7 милиона лева, е застрашена да остане без отопление за зимата, тъй като все още доставчикът на природен газ отказва да подпише договор с лечебното заведение заради просрочени плащания от предходни години. Изпълнителният директор на..

публикувано на 22.10.18 в 17:51