Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рохани: Тръмп се провали и не успя да разруши ядрената сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че САЩ са се провалили в опита си да "разрушат" ядрената сделка между Иран и водещи световни сили, предаде Асошиейтед прес.

В петък Тръмп удължи облекчаването на санкциите срещу Иран съгласно ядрената сделка. Въпреки това обаче, той заяви, че ще работи с европейските си съюзници за премахването на т.нар. "залязващи клаузи", позволяващи на Иран постепенно да възобнови ядрените си дейности през следващото десетилетие.

Този мъж, г-н Доналд Тръмп, правеше всичко възможно в продължение на година, дори по време на предизборната си кампания, отчаяно борейки се за  разрушаване на сделката. Досега не е успял. Това показва, че тя е стабилна. Това е и победа за международните ангажименти, това означава победа на закона над диктатурата, заяви Рохани по време на конференция в Техеран, и добави:

Доволен съм, че лидерите на Белия дом се провалиха в подриването на международните ангажименти, погазването на обещанията и съпротивата срещу приетото от Съвета за сигурност на ООН и сделка между седем страни.

Ядрената сделка беше сключена през 2015-а, след месеци тежки преговори със САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия, които вдигнаха международните санкции в замяна на това Иран да ограничи ядрената си програма.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна